Keresőoptimalizálás és hatékony weblap 1.

Mivel a keresőoptimalizálás és a webergonómia is meglehetősen új fejlesztési területek az emberek nem nagyon tudják, hogy mit kezdjenek velük. Azt meg végképp nem tudják, hogy ha mind a kettőt szeretnék (azaz, hogy az emberek megtalálják weblapunk és használni is tudják), akkor hogyan hangolják össze a két fejlesztést. A legrosszabb megoldás, ha a kettőt egymásutáni sorrendbe szervezik. Igen nehéz használhatóvá tenni egy pusztán csak optimalizálásra kihegyezett oldalt, és egy tökéletes ergonómiájú oldal megtalálhatóságát is nehéz utólagosan megoldani.
Az ideális világban a keresőoptimalizálás és a webergonómia kéz a kézben haladnak előre. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a Google és az összes többi kereső azon dolgozik, hogy a sok lehetőség közül a legpraktikusabb, legnépszerűbb oldalakat emelje ki. Ez ellen dolgozik az, hogy ezek a keresési eszközök messze nem tökéletesek, és mindenki szeretné, ha ő jönne be elsőnek, azaz optimalizál, ahogy csak tud (feltéve, ha tudja mi az és még pénze is van rá).
Néhány írásban áttekintem, hogy melyek azok a változtatások (nem kimerítő jelleggel), amelyekben a keresőoptimalizálás (más néven seo, mint search engine optimization) és az ergonómia egymást segítik, illetve egymásnak keresztbe tesznek.

Segítő lépések:

1. Stabil és értelmes Url
A webergonómusok 10 éve szajkózzák, hogy stabil és értelmes url-ek kellenek, azaz egy olvashatatlan php lekérdezés helyett  ez sokkal jobb:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Galéria, mert látom az url-ből, hogy miről szól. Erre sokáig senki sem hallgatott, és a programozók ontották az olyan oldalakat, amelyeknek az urljei valamilyen php lekérdezést tükröztek vissza. Aztán az optimalizálós szakemberek is felismerték, hogy a Google értékeli azt, amit az emberek is. Gép és ember is szívesebben olvas olyan url-t amiről lehet tudni, hogy mi. A stabilitás meg a linkelhetőség miatt fontos. Ha valamit kiteszünk valahova, az maradjon is ott, vagy legalább legyen onnan átirányítás az új helyre.
2. Egyszerű nyelvezet használata
Az emberek nem ismerik a dolgok szaknyelvi elnevezéseit. Az egyszerűbb általuk is ismert szavakkal fognak keresni, így célszerű ezeket használni, ezekre optimalizálni (hacsak nem szakmai közeg a célpontunk). Az ergonómia ugyanezt szereti. Az egyszerű nyelv gyorsan érthető, jól olvasható, könnyebben befogadható.
3. Tartalmas szöveg
Az üres marketingsallangra senki nem keres, ha az oldalunk hemzseg a lelkes ömlengéstől, akkor bizony nem találnak meg minket. Ezt az ergonómia sem támogatja ezt, mert senki sem szereti idejét tartalmatlan szövegek olvasgatására pazarolni.
4. Jó kiemelések
A címek, félkövér kiemelések segítik a keresőknek és az embereknek is a gyors orientációt, hogy mi a fontos. Természetesen a css átvariálásával a gépeket esetleg becsaphatjuk és lényeginek tüntetünk fel olyan elemeket, amelyek a lapon nincsenek kiemelt helyen.
Gátló lépések:
1.Feszes vagy sok szöveg?
Az ergonómia szereti, ha pont annyit mondunk amennyit kell. Ne legyünk feleslegesen bőbeszédűek. Az optimalizálás a minőségi szövegtermelésre sarkall minket, hogy jó sok szó legyen az oldalunkon, azaz több mindenre megtalálhatóak legyünk. Ne egy kulcsszó hozzon sok embert, hanem sok kulcsszó sokszor kevés embert. A kettő természetesen összeegyeztethető. Rövid, feszes, informatív szövegekből kell sokat elhelyezni. Az emberek szívesen fogják olvasni, mert nem túl sok egyszerre, feldolgozható.
2. Jó-e a redundancia?
Az ergonómia egy-két kivételes esettől eltekintve nagyon nem támogatja a redundanciát, hisz megzavarja az embereket. A keresőoptimalzálás szempontjából viszont jó, ha ugyanazok a szavak, ha nem is extrém mennyiségben, de többször felbukkannak egy lapon. A megoldás, hogy kerüljük a felesleges szóismétlést, vagy legalábbis ahol szükség van rá, ott a szöveg egyéb minőségi jegyeire fordítsunk különös gondot, hogy ne legyen bosszantó.
 

14 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 14 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

Együttműködés UX ügynökséggel: Melyik UX design csapatot válasszuk? – 3. rész

2023. máj. 30. | 21 perc olvasás

Miért érdemes UX ügynökséggel dolgozni? Vannak olyan társaságok, amelyek kezdettől fogva együtt dolgoznak egy UX ügynökséggel. Mások csak később fordulnak hozzájuk, és vannak olyanok is, amelyek egyáltalán...

Együttműködés UX szabadúszókkal:  Melyik UX design csapatot válasszuk? – 1. rész

2023. ápr. 11. | 21 perc olvasás

Ezért érdemes UX szabadúszókkal dolgozni Ha időnként digitális projekteket vezetsz, előbb-utóbb be kell ismerned, hogy szükséged van néhány UX-szakemberre. Az is lehet, hogy már nagyon régóta tisztában...