Lego Serious Play

01

Discover

Vissza a szolgáltatásokhoz

A Lego serious play lényege

A Lego Serious Play használata elősegíti a csapaton belüli kommunikációt, megkönnyíti a stratégiai döntéshozatalt, fejleszti a kollaborációs készséget és kompetenciákat. Ennek következtében a résztvevők kreatív javaslatokat tudnak egy adott probléma megoldására és könnyebben tudják kommunikálni az elképzeléseiket.

A Lego Serious Play-t leginkább

 • Cégtulajdonosok
 • Vállalati felső- és középvezetők
 • Cégek részlegei
 • Válság- és projektcsapatok tudják nagy haszonnal alkalmazni.

Eredetileg a Lego nagyvállalatok számára fejlesztette ki ezt a módszerét, majd innen került át a kkv szektorba, mert viszonylagos egyszerűségével és játékosságával kiemelkedő eredményeket érhetünk el vele. Jól jellemzi a hatékonyságát, hogy mindegy a cég mérete, az iparág, a szervezet típusa vagy életkora, egyformán kiválóan alkalmazható.

 

A Lego serious play az Ergomániánál

Az Ergománia tapasztalatai szerint akkor érdemes alkalmazni a Lego serious play-t, amikor egy szervezet vagy csapat szeretné a hatékonyságát növelni, a kapcsolatokat megerősíteni és felszínre hozni a rejtőzködő képességeket.

A Lego Serious Play a jobb és teljesebb megértést gyakorlati és elméleti, de legfőképpen játékos és szórakoztató tanulás által teszi lehetővé. Az Ergomániánál rendszeresen alkalmazzuk a Lego serious play-t, elsősorban az alábbi helyzetekben:

 • Egy problémára vagy kérdésre nincs nyilvánvaló válasz
 • Az érintettek 100%-ban kell, hogy részt vegyenek egy döntés-előkészítésben
 • Összetett problémák és helyzetek elemzésénél, illetve megoldás keresésnél
 • Új termék vagy funkció ötleteket és megközelítéseket akarunk bevonni pl. Egy Business Model Canvas vagy egy Value proposition Canvas-t kell kitöltenünk
 • Amikor a csapat hatékonyságának, együttműködésének növelése a cél

 

A Lego serious play főbb módszerei

Akár egy ház, autó vagy űrhajó esetében, a Lego itt is egy előre összeválogatott elemkészletet ad. Ezekkel a valódi legóelemekkel dolgozva egy szakképzett facilitátor vezeti végig a résztvevőket a kérdések során, miközben mindenki különféle Lego modelleket épít.

Az így létrejött modelleket használjuk ezután arra, hogy párbeszédet folytassunk a megoldandó problémáról, a kidolgozandó ötletről, illetve a segítségükkel válik hatékonyabbá a tudásmegosztás és a döntéshozatal.

A Lego Serious Play aktív közreműködést igényel minden résztvevőtől, ugyanakkor mindannyian szót kapnak a műhelymunka során. Gyakorlatilag egy kultúrákon átívelő, egyedi nyelvet használunk, amely úgy képes bevonni minden résztvevőt a folyamatba, hogy nem számít az anyanyelvük, szervezeten belüli pozíciójuk.

A workshop során először mindenki maga hozza létre a saját modelljét a megadott elemekből, ezután a modell bemutatása következik, majd a közös modell építéssel folytatódik, aminek a végén megszületik a közös javaslat a megoldandó problémára.

 

Mit nyernek az ügyfeleink a Lego serious play által?

Az Ergománia ügyfelei több nyereséget is elkönyvelhetnek a Lego Serious Play alkalmazásával:

 • Felfedezhetik a cégük, intézményük, csapatuk belső és külső kapcsolatait, egymáshoz és versenytársakhoz való viszonyulásaikat, a közös erősségeket, rejtőzködő képességeket, esetleges fedett kockázatokat
 • Megvizsgálhatók az ügyfeleink csoportjának, szervezetének, cégének dinamikája
 • Modellezhetjük általa, és meg is vizsgálhatjuk a feltételezett válsághelyzeteket, kipróbálhatók a kommunikációs helyzetek, és leszűrhetjük belőle a tapasztalatokat

 

Mi az ügyfeleink szerepe a Lego serious play elkészítése során?

Ügyfeleink részéről fontos, hogy biztosítsák a résztvevőket, akik utána értelemszerűen aktív szereplők lesznek. A Lego Serious Play eredményes használatához minden résztvevő tevékeny részvételére van szükség.

Emellett szükségünk van az előzetes üzleti elvárások átadására, amelyek alapján a facilitátor felkészülhet a workshopra. A lego készletet mi biztosítjuk!

 

A sikeres Lego serious play készítés eredménye

A Lego serious play használatával az ügyfeleink kész javaslatot kapnak a feltárni kívánt problémakör megoldásához.

 • Ügyféloldali részvétel: Résztvevők biztosítása, előzetes üzleti elvárások átadása
 • Leszállítandók: Javaslat a feltárni kívánt problémakör megoldásához