UX oktatás

05

Education

Vissza a szolgáltatásokhoz

A UX oktatás lényege

A UX oktatás során arra törekszünk az Ergomániánál, hogy az ügyfeleink igénye, érdeklődési szintje szerint biztosítsuk az alapfokú vagy haladó UX oktatást, vagy akár jó gyakorlatokat adunk át arról, hogyan lehet a legjobban együttműködni UX szakemberekkel.

A UX oktatás nagy mennyiségű technikai tudást igényel, a számítógépes logika, a kódolás és más szoftverrel kapcsolatos ismeretek érintőleges ismerete mellett. A UX magába foglalja az emberek, a felhasználók ismeretét is, így pszichológiai jártasság sem árt, elvégre a személy és az alkalmazás közötti interakció megértéséhez mindkét oldal ismerete szükséges.

Mivel a UX tudománya meglehetősen összetett, a jó oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy UX-tervezővé válhasson valaki. Itt jön az Ergománia a képbe.

 

A UX oktatás menete az Ergomániánál

Az Ergomániánál a UX oktatás során interaktív, többnyire kiscsoportos formában vezetjük be a résztvevőket a UX alapjaiba, illetve a haladókat egyes UX-es szakterületekbe vagy akár abba is, hogy hogyan kell együtt dolgozni UX-esekkel.

Módszertanunk minden egyes elemébe be tudunk avatni más szakmai hátterű kollégákat. Számos olyan tevékenységet és módszertant oktatunk, ami még a UX szakmának is újszerű. Ilyen például a Lego Serious Play, a Mentális modellek, a Kano modell, stb.

A UX oktatásaink során gyakran tartunk workshopokat, amelyek keretében a gyakorlatias tervezési és kutatási feladatokkal fókuszálunk a UX empirikus tanulására. Több mint 17 év tapasztalattal bírunk, hiszen az elsőt 2004-ben tartottuk, amikor alig volt 5 UX szakember az országban.

Tapasztalatainkat a legnagyobb hazai banknál, az OTP-nél is kamatoztatjuk, ahol 2016 óta végzünk oktatást. Az oktatás terén elsők között kezdtünk online lehetőséget biztosítani, ami a lezárások idején kifejezetten hasznos tudásnak bizonyult.

Online képzés során miro-t, hangouts-ot, zoom-ot stb. használunk – mindig ahogy ideális az adott helyzetben.

 

A UX oktatás használatának főbb módszerei

Az Ergomániánál a UX oktatás alapja a piacvezető szaktudás és a sok évnyi valós tapasztalat. Az évek során minden létező és szóba jöhető módszertant, módszert és eszközt kipróbáltunk, így a UX oktatás részét az Ergomániánál csak a már valós körülmények között bizonyított megoldások képezik.

A UX oktatásánál fontos tudni, hogy nincsenek hivatalos, államilag, vagy nemzetközileg meghatározott követelmények, amelyek bizonyos fokozatot, képesítést vagy engedélyt írnának elő, ezért az Ergomániánál a létező legjobb és legkorszerűbb módszereket és megoldásokat tanulhatják meg az oktatás résztvevői, nem pedig azt, amit évekkel, évtizedekkel korábban valaki jónak tartott.

A UX tervezés is rohamosan fejlődő és változó szakma, hiszen maga a tárgyi és szolgáltatói környezet is folyamatosan változik.

 

Mit nyernek az ügyfeleink a UX oktatás használatával?

A UX oktatás résztvevői elsajátíthatják a „felhasználói élmény” lényegét és azt, miként lehet UX szempontból optimális szolgáltatást, terméket létrehozni.

Aki az alapfokú képzésen vesz részt, megtanulja a UX legfontosabb szempontjait, eszközeit, a UX-es látásmódot, és azt, miként érdemes együtt dolgozni UX szakemberekkel. Az alapképzés megszerzése nemcsak a technológiához és a szoftverekhez kapcsolódó témák megismerésében nyújt segítséget, hanem átfogó hátteret is nyújt az interakcióban, a kommunikációban és így tovább.

A haladó tanfolyam és workshopok résztvevői a UX tervezést is elsajátíthatják, továbbá a magasabb szintű képzés keretében a legmodernebb, már bevált eszközöket, módszereket ismerhetik meg, illetve kitekintést kapnak a UX jövőjével kapcsolatban is.

 

Mi az ügyfeleink szerepe a UX oktatás során?

Ügyfeleinkre két szempontból is számítunk a UX oktatás során:

  1. Résztvevők biztosítása,
  2. Előzetes ismeretek átadása.

 

A sikeres UX oktatás eredménye

A UX oktatás eredményterméke az oktatási prezentáció és annak előadása. A képzés szintjének megfelelő tudásanyag átadása, gyakorlás, tanulás.

  • Ügyféloldali részvétel: Résztvevők biztosítása, előzetes ismeretek átadása
  • Leszállítandók: Prezentáció és annak előadása