Navigációs séma tesztelése

03

Design

Vissza a szolgáltatásokhoz

A navigációs séma tesztelése használatának lényege

A navigációs séma tesztelése során azt elemezzük, hogy a felhasználók hogyan találják meg a különböző aloldalakat, funkciókat, lehetőségeket az ügyfeleink webhelyén vagy alkalmazásában, adott feladatot vagy célt kapva. Az eredmények segítenek a kritikus felhasználói folyamatok csiszolásában és az információs architektúra fejlesztésében.

A navigációs séma teszt futtatása tesztforgatókönyvet igényel, amit ügyfeleink instrukciói alapján alkotunk meg: a teljes weboldal vagy alkalmazás navigációs tesztelésétől egészen egy-egy bizonyos funkció eléréséig bármilyen tesztforgatókönyvet létrehozhatunk.

A navigációs séma tesztelés lényege a navigáció validációja és pontosítása.

 

A navigációs séma tesztelése létrehozása az Ergomániánál

A navigációs séma tesztelése során a felhasználói viselkedésről screenshotokat vagy képernyővideókat készítünk, amelyeket rendszerezünk és kommentelünk, hogy egyértelmű legyen mit találtunk előnyösnek és előremutatónak és min szükséges változtatni – például hol akadnak el a felhasználók navigálás során.

A navigációs séma tesztelésére online szoftvereket használunk, mint amilyen a Treejack is. Amennyiben bizonyos pontok megtalálása gondot jelent a felhasználóknak, azt a feladat keretében javítjuk a menüstruktúrában, illetve javaslatot teszünk a javításra.

A felhasználónak bemutatjuk az ügyfeleink weboldalának, szoftverének felületét, és felkérjük őket egy vagy több feladat vagy feladat-sorozat elvégzésére. Minden lépésben rögzítjük a kattintások helyzetét és időzítését.

 

A navigációs séma tesztelése használatának főbb módszerei

Az Ergomániánál a navigációs séma tesztelése elsődlegesen online szoftverek segítségével történik. A tesztelés során megtudjuk, hol és miért vesznek el az emberek a weboldal vagy szoftver tartalmában, és javaslatokat fogalmazhatunk meg a javításra.

A tesztelés segít validálni a funkciók, célok, tartalmak „megtalálhatóságát” az ügyfeleink webhelyén. Akár új szoftver, alkalmazás vagy weboldal tervezéséről van szó, akár meglévőek optimalizálásáról, az Ergománia által használt online megoldások kiválóan használható eszközök a validáláshoz.

 

Mit nyernek az ügyfeleink a navigációs séma tesztelése használatával?

A navigációs séma tesztelése lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy értékes visszajelzéseket szerezzenek a tervezési folyamat korai szakaszában, vagy meglévő weboldaluk optimalizálásában, mivel navigációs séma tesztelése elvégezhető egy vázlaton, drótvázon vagy egy interfész nagy pontosságú modelljein éppen úgy, mint működő szoftveren vagy weblapon.

Ügyfeleink felfedezhetik, hogy a célközönségük hogyan találja meg azt, amit keres. A séma tesztelés eltávolítja a találgatásokat a tervezési döntésekből, mert segít megérteni, hogy az emberek hol vesznek el jelenleg, és honnan várják a legfontosabb információkat az ügyfeleink weboldalán.

Kiemelt szempont az, hogy jól navigálható legyen egy weboldal, mert ha rossz a struktúra, az a végrehajtási idő növekedését okozza, ami frusztrációhoz, végül pedig ügyfélvesztéshez vezet.

 

Mi az ügyfeleink szerepe a navigációs séma tesztelése során?

Ügyfeleinkre három szempontból is számítunk a navigációs séma tesztelése során:

  1. Javaslatokat kérünk tőlük a kiemelt folyamatokra
  2. Ügyfeleink biztosítják a résztvevőket
  3. Ezeken túl pedig az eredmény validálása is lényeges

 

A navigációs séma sikeres tesztelésének eredménye

A Navigációs séma tesztelésének végeredménye egy javított, optimalizált menüstruktúra lesz.

  • Ügyféloldali részvétel: Javaslatok a kiemelt folyamatokra, Résztvevők biztosítása, Eredmények validálása
  • Leszállítandók: Javított, optimalizált menüstruktúra