Backend fejlesztés

04

Develop

Vissza a szolgáltatásokhoz

A Backend fejlesztés lényege

A back-end fejlesztés eredménye az a kód, amely összeköti a webes felületet egy adatbázissal, kezeli a felhasználói kapcsolatokat, és magát a webalkalmazást is működteti. A Backend fejlesztési nyelvek a webes alkalmazások „kulisszák mögötti” funkcióit kezelik.

A Backend fejlesztés lényeges tulajdonsága, hogy a Frontenddel párhuzamosan működik úgy, hogy a felhasználó lehetőleg semmit se vegyen észre a háttérben folyó munkákból. A Backend fejlesztők elsősorban arra összpontosítanak, hogyan működik egy weboldal.

Ők olyan kódot írnak, amely az általuk fejlesztett alkalmazás működését és logikáját szolgálja, és a technológia, amelyen dolgoznak, soha nem látható közvetlenül a felhasználók számára.

A Backend programozók feladatai közé tartozhat API-k írása (Application Programming Interface, az adott program utasításait használó eszköz, ami jelentősen gyorsítja a fejlesztést), az adatbázissal való interakcióhoz szükséges kód megírása, könyvtárak létrehozása, üzleti folyamatokon és adatarchitektúrán való munka, és még sok más. Ez gyakran az adott szereptől és a vállalattól függ.

 

A Backend fejlesztés folyamata az Ergomániánál

Az Ergomániánál a Backend fejlesztés szorosan összekapcsolódik a Frontend fejlesztéssel. A mi gyakorlatunkban legfontosabb különbség az, hogy a Backend fejlesztők a weboldal működését teszik lehetővé, addig a Frontend programozók a felületet valósítják meg, meghatározva, hogyan nézzen ki a weboldal a felhasználók számára.

A Backend webfejlesztés során hozzuk létre az alapkódot, amely lehetővé teszi a webhely számára, hogy feldolgozza a felhasználók által a frontenden végrehajtott műveleteket, és cserébe a megfelelő információkat szolgáltassa.

Egyik sem működik a másik nélkül: a Backendre azért van szükség, hogy a Frontend működjön, és a frontendre azért, hogy az emberek ténylegesen hozzáférhessenek a weboldalhoz és kölcsönhatásba léphessenek vele.

Nagyobb rendszerek esetében lép a színre a middleware, vagy “köztes program” egy olyan szoftver, amely az operációs rendszer és a rajta futó alkalmazások között helyezkedik el. A lényegében rejtett fordítói rétegként működő middleware lehetővé teszi az elosztott alkalmazások kommunikációját és adatkezelését. Middleware-t például a banki rendszereknél szoktak alkalmazni.

 

A Backend fejlesztés főbb módszerei

A back end technológiája szerverek, alkalmazások és adatbázisok kombinációja. A hét leggyakoribb programozási nyelv:

 • Java
 • PHP
 • .NET (C#, VB)
 • C#
 • VB
 • Ruby
 • Python
 • SQL
 • JavaScript

A Backend programozás lehet objektumorientált (OOP) vagy funkcionális. Az előbbi az a technika, amely az objektumok létrehozására összpontosít. Az objektumorientált programozásnál az utasításokat meghatározott sorrendben kell végrehajtani. Népszerű OOP nyelvek a Java, a .NET és a Python.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a JavaScript univerzális nyelv abból a szempontból, hogy backend és frontend fejlesztésnél egyaránt alkalmazzák.

Az utóbbi egy olyan technika, amely inkább „akció” alapú. A funkcionális programozás deklaratív nyelvet használ, ami azt jelenti, hogy az utasításokat tetszőleges sorrendben lehet végrehajtani. Általában az adattudományban használják, és népszerű nyelvek az SQL, az F# és az R.

 

Mit nyernek az ügyfeleink a Backend fejlesztés révén?

Ügyfeleink a Backend fejlesztéssel egy, a saját igényeiket kielégítő, kifogástalanul működő weboldal-rendszert kapnak, amely a párhuzamosan fejlesztett Frontenddel együtt adják ki a célközönségnek szánt weboldalt vagy webalkalmazást.

Mi mindig külön figyelünk arra, hogy jól elkülönüljön a fejlesztés során a Frontend és a Backend, így később bármelyiken is szükséges változtatni, akkor ez anélkül tehető meg, hogy feltétlen hozzá kelljen nyúlni a másikhoz.

 

Mi az ügyfeleink szerepe a Backend fejlesztés során?

Ügyfeleink szerepe a Backend fejlesztés során az, hogy jóváhagyják a fejlesztésre váró funkciók végleges listáját, továbbá vegyenek részt a lefejlesztett funkciókat bemutató demó-alkalmakon, illetve a tesztforgatókönyvek alapján ellenőrizzék a tesztrendszeren és az éles rendszeren is az elkészült funkciókat.

 

A sikeres Backend fejlesztés eredménye

A sikeresen záruló Backend fejlesztés eredményei a frontend fejlesztéssel integrált rendszerek (kódbázis és adatbázisok), méghozzá teszt- (UAT, User Acceptance Test) és az éles környezetben egyaránt.

 • Ügyféloldali részvétel: A fejlesztésre váró funkciók végleges listájának jóváhagyása, Részvétel a lefejlesztett funkciókat bemutató demó-alkalmakon, A tesztforgatókönyvek alapján a tesztrendszeren és az éles rendszeren is ellenőrizni az elkészült funkciókat
 • Leszállítandók: A frontend fejlesztéssel integrált rendszerek (kódbázis és adatbázisok), teszt- (UAT, User Acceptance Test) és az éles környezeteben is