A/B tesztelés

03

Design

Vissza a szolgáltatásokhoz

Az A/B tesztelés lényege

Az Ergomániánál a kezdetektől használjuk az A/B tesztelést az ügyfeleink által kért tervezések során. Az A/B tesztelés kiváló eszköz a felhasználói viselkedést befolyásoló kisebb-nagyobb változtatások hatásainak megismerésére, mert ez által javíthatjuk folyamatosan a felhasználói élményt.

Az A/B tesztelés által megelőzhetjük a lehetséges megoldásokról folytatott véget nem érő vitákat éppen úgy, mint a tesztelés nélkül élesített, de rosszul teljesítő design okozta veszteséget.

Mindegy, hogy a webáruházuknál kéne lecsökkenteni az elhagyott kosarak számát vagy növelni szeretnék a leadjeik számarányát, esetleg szerethetőbbé akarják formálni a weboldaluk vagy egy applikációjuk felhasználói felületét, minden esetben elhagyhatatlan eszköz.

 

Az A/B tesztelés az Ergomániánál

Tekintettel arra, hogy a komolyabb és több eltérést tartalmazó variációk összehasonlítására nem alkalmas és az egyes variációk eltérő eredményei mögött álló pontos okokat csupán az A/B tesztelés eszközeivel képtelenség megállapítani és mérni, ezért az Ergománia szakemberei arra használják az A/B tesztelést, amire kitalálták: általa hatékonyan végezhető el a design finomhangolása.

Az Ergomániánál az A/B tesztelést megelőzően két vagy több verziót készítünk el a designból. Az elkészült verziókat egy időben mutatjuk meg ugyanazon célcsoport arányosan felosztott részeinek. A teszt alapján megtudjuk, hogy melyik verzió a jobb – melyiket veszik észre, kattintanak rá többen.

Az lesz a preferált változatuk, amelyik több felhasználót késztetett a kívánt cselekvésre, illetve amelyik jobb konverziós rátát produkált.

 

Az A/B tesztelés főbb módszerei

Az A/B tesztelésnél fundamentális pont, hogy a teszt csak statisztikailag szignifikáns eredmény esetén megbízható! Ehhez megfelelő mennyiségű tesztelő (megfelelő elemszám) szükséges, amely azt biztosítja, hogy az eredmény ne a kevés véletlen (pl. öt tesztelő) összessége legyen.

Az Ergomániánál az A/B tesztelési folyamathoz frameworköt használunk, és az által alkotjuk meg és hajtjuk végre a teszteket. A szükséges lépések:

 1. Adatok gyűjtése,
 2. Célok meghatározása,
 3. Hipotézis létrehozása,
 4. Változatok létrehozása,
 5. A tesztek lefuttatása,
 6. Eredmények elemzése.

 

Mit nyernek az ügyfeleink Az A/B tesztelésnal?

Az A/B teszteléssel több esetben is előnyre, nyereségre tesznek szert az ügyfeleink:

 • Megjavítjuk a látogatók által problémásnak tartott design részeket
 • Jobb megtérülés érhető el a meglévő forgalomból
 • Csökkentjük a visszafordulási arányt
 • Alacsony kockázattal végezhetünk módosításokat
 • Statisztikai szempontból jelentős fejlesztéseket valósíthatunk meg
 • Nyereségesen tervezzük újra a webhelyüket

 

Mi az ügyfeleink szerepe Az A/B tesztelés során?

Az A/B tesztelés során ügyfeleinknek is jut szerep, mert egyrészt szükségünk van információra az ügyfeleinktől a projekt céljának meghatározásához, másfelől lényeges az ügyféloldali részvétel is. Az A/B tesztelés kivitelezése időnként technológiailag komplex lehet, ezért célszerű a megtervezésében minél korábban bevonni az oldal, alkalmazás fejlesztőit is.

Kelleni fognak az aktuális teljesítményadatok a kiindulási állapot rögzítéséhez, továbbá a benchmark kijelölése az elérni kívánt cél eléréséhez, illetve az analitikai szoftverek beállítása az eredmények mérésére.

 

A sikeres A/B tesztelés eredménye

Az Ergománia által megvalósított A/B tesztelés eredménye egyfelől releváns statisztikai tesztelési eredmények, másfelől az ügyfeleink számára kijelöljük a jobban teljesítő design verziót, ami javítja az adott weboldal, applikáció vagy más szolgáltatás eredményességét.

 • Információ az ügyféltől: A projekt céljának meghatározása
 • Ügyféloldali részvétel: Aktuális teljesítményadatok a kiindulási állapot rögzítéséhez és a benchmark kijelölése az elérni kívánt cél eléréséhez, analitikai szoftverek beállítása az eredmények mérésére
 • Leszállítandók: Statisztikai tesztelési eredmények, a jobban teljesítő verzió kijelölése