Design studio

03

Design

Vissza a szolgáltatásokhoz

A Design studio használatának lényege

A Design studio lényege, hogy a felülettel kapcsolatban készülnek különböző, a résztvevők által kifejezőnek és a felülethez kapcsolódónak érzett rajzok, ám mindez játékosan történik.

A Design studio használatával olyan kötöttségek nélkül lehet gondolkodni és közös irányt találni, amely a mainstream fejlesztésekben nem feltétlenül egyértelmű. A Design studio legfőbb előnye az, hogy kiválóan orvosolhatja a projektek elejére jellemző információhiányt.

Mivel a design thinking módszerei közé tartozik, ahhoz hasonlóan az ötletek összegyűjtése, és a csapatmunka fejlesztése az elsődleges célja.

 

A Design studio az Ergomániánál

Az Ergomániánál megrendezésre kerülő Design studio workshopok során az ügyféllel és akár tipikus felhasználókkal közösen húzunk vonalakat, rajzolunk négyzeteket és írunk rövid szövegeket.

A tapasztalatunk az, hogy előfordul alkalomadtán, hogy valamelyik résztvevő semmiképpen sem szeretne rajzolni. Ilyen esetekben mindig biztosítsunk lehetőséget arra, hogy egyszerűen szóban fogalmazza meg, azaz leírja a gondolatait.

A Design studio workshop az Ergomániánál az esetek többségében az alábbi pontok szerint halad:

  1. Először kiválasztjuk az aktuális projekt kritikus, fejlesztendő pontjait
  2. Ezekhez a pontokhoz best practice és felhasználói kutatást végzünk, vagy ezek eredményeit rendszerezzük
  3. Megszervezünk egy 4-8 főből álló vegyes csapatot
  4. Közösen lerajzoljuk a felmerülő ötleteket, méghozzá először egyenként (tilos lesni a másikról!), aztán párosával, majd közösen

A végeredmény a közös megértést és elfogadást tükröző koncepció rajzok, amiket akár digitális formában, letisztázva is magukkal vihetnek a résztvevők. Amennyibe a projekt időkeretei megengedik egy komplexebb három lépcsős rajzolási és értékelési folyamatot is végre tudunk hajtani Brian Sullivan módszertana alapján. A design studio kiválóan végezhető remote módon is a Miro szoftverének segítségével.

 

A Design studio főbb módszerei

Az Ergománia értelmezésében a Design studio egy kötöttségek, azaz üzleti érdekek, és erőforrás ráfordítás nélküli, rajzos ötletelés egy rövidebb workshop keretein belül.

A Design studio során a projektben résztvevők (fejlesztők, projektmenedzserek, sales, support, potenciális felhasználók stb.) a saját szemléletükön keresztül világítják meg a készülő felület egy kiválasztott, általában kritikus fontossággal bíró pontját, folyamatait.

A Design studio módszerének vitathatatlan előnye, hogy rövid idő alatt számos nagyszerű ötlet merülhet fel.

 

Mit nyernek az ügyfeleink a Design studio által?

Az Ergománia által megrendezésre kerülő Design studio workshopon való részvétel során a projekt tagjai mind saját maguk, mind az egész csapat számára képesek lesznek letisztázni, mit gondolnak róla, hogyan értékelik a készülő felület valamely kulcsfontosságú részét, így megnő a projekt sikeres zárásának esélye, továbbá létrejöhet a közös megértés és az eltérő nézőpontok elfogadása.

 

Mi az ügyfeleink szerepe a Design studio során?

Ügyfeleinktől a Design studio workshopon való részvételhez három dolgot kérünk:

  1. Kulcsfolyamatok kiválasztása UX-es csapattal együtt
  2. Közös rajzolás
  3. Tervek értékelése

 

A sikeres Design studio eredménye

A Design studio végeredményei a közös megértést és elfogadást tükröző koncepció rajzok, amelyeket akár digitálisan letisztázott formában is megkaphatnak.

  • Információ az ügyféltől: Kulcsfolyamatok kiválasztása UX-es csapattal együtt
  • Ügyféloldali részvétel: Közös rajzolás, Tervek értékelése
  • Leszállítandók: Közös megértést és elfogadást tükröző koncepció rajzok, Koncepció rajzok letisztázása digitális szoftverben (opcionális)