Ha véletlenül mégis túl sok tabod lenne

Sok tab kezelésével ritkán foglalkozik egy ergonómus. Az ok egyszerű. Az ember átlagban 8-10 tabot tud áttekinteni, ennyire tud emlékezni. A cél ezért mindig az, 8-10-re csökkentsük a tabok számát, nem pedig az, hogy miképp kezeljük a sok tabot. Gyakorlatilag ilyenkor az történik, hogy az ember a meglévő tartalmait próbálja max. 8-10 értelmes kategóriába besorolni, amelyeknek értelmes és tartalmas neveket ad.
Ha azonban a felhasználóra bízzuk a tabok kezelését, akkor ezek könnyen elszaporodhatnak. Elég arra gondolnunk, hogyha az ember vadul elkezd netezgetni, és hirtelen azon kapja magát, hogy akár 15-20 tabja is nyitva lehet. Ezt pedig valahogy kezelni kell, mert áttekinteni is nehéz, de általában el sem fér ennyi tab.
Egyszerű, de nem túl áttekinthető megoldást kínál a Firefox. Ha túl sok van kattintgass a nyilakra, vagy guberálj a jobboldali legördülőben.

Ha letöltjük a tab kitet Firefoxhoz, akkor több elgondolást is megszemlélhetünk. Az eset kezelésére lehet például több tabsorunk. Ezzel a megoldással legnagyobb gond, hogy a felső tabsorok nem tudnak közvetlenül fizikálisan kapcsolódni az általuk kiválasztható tartalomhoz. Ebben az esetben kénytelenek leszünk valami markáns vizuális eszközzel kiemelni az aktív tabot, és reménykedhetünk, hogy a felhasználó jól össze tudja kapcsolni a távoli elemeket. Elvileg képes rá, csak nem biztos, hogy élvezni fogja.

 
Másik szép megoldást a Yahoo hozza. Igaz itt nincs sok tab, de kevés a hely vízszintesen, ezért a tabokat két sorba rendezték. Mindig az aktív tabsor érintkezik közvetlen a tartalommal. Ha a felső sorhoz akarok nyúlni, akkor az alsó szépen leúszik. Az egész tabrendszer egérmozgatásra reagál. El lehetne rontani úgy, ha az egérmozgásra túl érzékenyen reagálna az oldal, de ha a Horoscopesból áthúzom az egerem a Mailre, akkor sem ugrik be a Messenger vagy az Events (megjegyzem az ikonok maguk iszonyú rondák, bűzlenek a 90-es évek leheletétől). A tabok és az egérmozgatásos aktiválódás kezelését (mouse over) Harry Brignul írja le nagyon érthetően.

A legkényelmesebbb megoldás szerintem az, ha a sok tabot bal, illetve jobb oldalra kihelyezzük, és ezek közt lehet kattintással illetve egérrámozgatással választani. Ebben az esetben ne felejtsünk késleltetést beállítani, mert egyébként ha kiviszi az egeret a felhasználó, akkor végigrángatja az összes tabon és sorra az összes ezekhez kötődő tartalom fel fog villogni. Előnye még ennek az elgondolásnak, hogy akár a tabok mellé rendelhetünk scrollbart is, amit már az egyszerűbb felhasználók is elég jól használnak, Az is előnyös még, hogy egyszerre elég sok opció áttekinthető úgy, hogy az aktív tab továbbra is érintkezik az aktív tartalommal és nincs semmilyen tabvándorlás, mint a Yahoos megoldásban.

Akármelyik megoldást is használjuk, ne feledjük a sok tab használata nem előnyös, mert nehéz áttekinteni őket! Ha mi magunk csináljuk, akkor kategorizáljuk őket, vagy adjunk módot felhasználóinknak a csoportosításra!

8 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 8 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

‘Atomic design’ módszertan a UX tervezésben – 7 dolog, amit tudnod kell

2023. nov. 02. | 14 perc olvasás

Az UX és UI designerek az ‘atomic design’ módszertant alkalmazzák a tervezés során elkövetett változtatások gyorsabb és egyszerűbb végrehajtása érdekében. Néha azonban hajlamosak vagyunk a dolgokat a ...

Hogyan használhatjuk a színpszichológiát a UX designban marketing és branding célok elérésére

2023. jún. 20. | 14 perc olvasás

A színek kulcsszerepet játszanak mindennapi életünkben, illetve abban, ahogyan a világot érzékeljük. Ezt előnyünkre fordíthatjuk a brand kialakítása, a termékmarketing vagy akár egy adott szolgáltatást...