Mit és mit ne csináljunk ChatGPT-vel a UX designban

A digitális tervezés folyamatosan fejlődő világában a legújabb eszközök forradalmasítják a UX design megközelítését. Ezen eszközök közül kiemelkedik az OpenAI fejlesztett ChatGPT. De miért, és hogyan használhatjuk ki a képességeit a felhasználói interakciók javítására?

 

Mi a ChatGPT?

A ChatGPT nem csak egy újabb chatbot. Az OpenAI széleskörű, mesterséges intelligencia területén tett kutatásainak terméke. Mint nagy nyelvi modell, óriási adatmennyiségen lett betanítva, lehetővé téve számára, hogy figyelemre méltó pontossággal megjósolja a soron következő szavakat egy szekvenciában. Utasításra koherens és kontextusba illő válaszokat alkot, melynek köszönhetően tömérdek területen, sokrétűen hasznosítható.

A hagyományos, rögzített forgatókönyvekre támaszkodó chatbotoktól eltérően, a ChatGPT az extenzív mennyiségű adaton képzett hátterét használja válaszok generálására. Ez dinamikus interakciókhoz vezet, amelyek kísértetiesen hasonlítanak az emberi beszélgetésekre, mely elősegíti az őszinte felhasználói elköteleződést.

ChatGPT nem csak egy újabb chatbot. Forrás: Bootcamp

 

A ChatGPT Szerepe a UX Designban és UX Kutatásokban

Az UX tervezés legfőbb célja, hogy olyan felületeket hozzunk létre, amelyeket a felhasználók intuitívnak és megnyerőnek találnak. A generatív mesterséges intelligencia bevezetése lehetővé tette, hogy ne csak vizuálisan érdekes, de intelligens designokat készítsünk.

A mesterséges intelligencia integrációja újradefiniálhatja a felhasználói segítségnyújtást. Valós idejű válaszokat kínálva kezeli a felhasználói kérdéseket és segíti a felhasználókat a bonyolult folyamatokban. Egy e-commerce platform esetében, a ChatGPT akár egy virtuális asszisztens szerepét is felveheti, segítve a vásárlást. A felhasználói preferenciák megértésével személyre szabott termékjavaslatokat tehet, ezzel egy új szintre emelve a vásárlási élményt.

Emellett a ChatGPT által segített visszajelzési folyamatok átalakíthatják a felhasználói elköteleződést. A standard űrlapok helyett a felhasználók természetes beszélgetéseket folytathatnak a mesterséges intelligenciával, részletes és kontextusban gazdag visszajelzést adva. Ez nem csak a felhasználói interakciót erősíti, hanem értékes betekintést is nyújt.

Ugyanakkor kutatásban a ChatGPT forradalmasítja a felhasználói viselkedés elemzésének megközelítését. Ezt az új eszközt használhatjuk akár felhasználók megszemélyesítésére, azonnali visszajelzés kapva a prototípusokra. Ez lehetővé teszi számunkra, a gyorsan iterációt, felhasználó-szerű válaszok alapján, növelve a tervezési folyamat hatékonyságát egy korábban megvalósíthatatlan szinten. A ChatGPT segíthet a felhasználói vélemények elemzésében, egyértelműen és lényegretörően disztillálva a felhasználók visszajelzéseit. Ezzel is jelentősen növelve a kutatások sebességét és eredményességét.

 

A ChatGPT felhasználási módjai a UX-ben

A ChatGPT alkalmazkodó képessége miatt vált preferált választássá számos alkalmazás esetén:

 • Ügyfélszolgálat: A hagyományos chatbotok gyakran nem tudnak megfelelően reagálni a bonyolult felhasználói kérdésekre. A ChatGPT, fejlett nyelvi modelljével, valós idejű, kontextusérzékeny támogatást nyújt, így áthidalva a felhasználói elvárások és válaszok közötti rést.
 • Tartalom-személyre szabása: Különböző platformok használhatják a ChatGPT-t a felhasználói interakciók alapján tartalom kurálására és javaslatára. Ezen interakciók megértésével az AI képes személyre szabott tartalmat nyújtani a felhasználók számára, ezzel biztosítva, hogy az eredmények megfelelnek az igényeiknek.

 

Határok Tágítása Pluginok Segítségével

A ChatGPT pluginjai jelentősen bővítik a modell képességeit, lehetővé téve, hogy hozzáférjen külső adatokhoz és szolgáltatásokhoz. Ezek a kiegészítők feljogosítják a ChatGPT-t arra, hogy valós idejű információkat nyújtson, API-kkal interakcióba lépjen, és dinamikusabb válaszokat adjon. Ennek köszönhetően a modell egy sokoldalú eszközzé válhat, amely képes integrálódni különböző digitális ökoszisztémákba, személyre szabott megoldásokat és okosabb interakciókat kínálva. Ennek eredményeként a ChatGPT még hatásosabb eszközzé válik a technológia és az üzleti világban, és képessé válik arra, hogy bonyolult, kontextushoz illő élményeket nyújtson a felhasználóknak.

ChatGPT pluginok. Forrás: ChatGPT

 

Voice-to-Voice Képességek: Egy Új Mérföldkő

A ChatGPT arzenáljának egy kiemelkedő fejlesztése a voice-to-voice képességei. Bár a szövegalapú interakciók robosztusok, a hang alapú beszélgetések új mélységet adnak a felhasználói aktivitásnak. A felhasználók most már képesek beszélgetni, információt kérni, parancsokat adni, vagy akár visszajelzést kapni a platformoktól. Ez nem csak a hozzáférhetőséget javítja, hanem természetesebb, emberszerű interakciókat is kínál. Ez új lehetőségeket ad számunkra olyan felületek kialakítására, melyek elsősorban hangra alapulnak. Főképp olyan esetekben, mint az okosotthonok, hordható okoseszközök és társaik.

 

A Hangalapú Interakciók Alkalmazási Területei:

 • Hozzáférhetőség: A látássérült felhasználóknak vagy azoknak, akik jobban kedvelik a hallásalapú interakciókat, a hangvezérelt platformok megváltoztathatják mindennapjaikat.
 • Kéz Nélküli Műveletek: Olyan helyzetekben, ahol a felhasználók elfoglaltak (például vezetés vagy főzés közben), a hangalapú interakciók biztosítják a folyamatos részvételt manuális beavatkozások nélkül.
 • Multimodális Interakciók: A hangot vizuális elemekkel kombinálva gazdagabb, maradandóbb felhasználói élményeket kínálhatunk.
A ChatGPT voice-to-voice képességei egy új mérföldkő. Forrás: ChatGPT

 

A Képfelismerés Ereje

A diszkriminatív (nemgeneratív) mesterséges intelligencia terén a ChatGPT képességeinek egy másik nagy ugrása a képfelismerés terén mutatkozik meg. Ez lehetővé teszi a platformok számára, hogy felismerjék és megértsék a vizuális tartalmat, így hidat képezve a vizuális és szöveges adatok között. A tervezés szempontjából ez azt jelenti, hogy a platformok most már képesek visszajelzést adni a vizuális tartalomra, megérteni a felhasználók feltöltött anyagait, sőt, még a vizuális tervezési folyamatokban is segíthetnek. Képzeljünk el egy olyan tervezőeszközt, ahol a ChatGPT vizuális bemenetek alapján javaslatokat tesz, ezzel egyszerűsítve a tervezési folyamatot.

 

A ChatGPT Integrációja a UX Designba

Mint minden eszköznél, a ChatGPT integrálásánál is léteznek legjobb gyakorlatok és legnagyobb buktatók. Íme egy átfogó útmutató, amely segít a ChatGPT hatékony kihasználásában:

 

Mit Igen:

 • Prioritizáljuk a Felhasználói Adatvédelmet: Mindig tájékoztassuk a felhasználókat, amikor mesterséges intelligenciával interaktálnak. Ez nem csak az átláthatóságról szól; a bizalomról is. Biztosítsuk, hogy az adatkezelés megfeleljen az adatvédelmi szabványoknak, és a felhasználók kontrollálhassák saját adataik felhasználását. Az Ergomániánál számunkra mindig prioritást élvez a felhasználói adatvédelem és az adatok átlátható kezelése.
 • Törekedjünk Multimodális Interakciókra: Bár a ChatGPT szöveges és hangalapú képességei erősek, ezek kombinációja vizuális vagy tapintás alapú visszajelzésekkel fokozhatja a felhasználói élményt. A hangparancsok vizuális megerősítéssel kombinálva különösen hatékonyak lehetnek az akadálymentesítésre irányuló alkalmazásokban.
 • Iteratív Tesztelés: Folyamatosan teszteljünk és finomítsuk a rendszert. Gyűjtsünk össze felhasználói visszajelzéseket, értsük meg a problémás pontokat, és végezzünk iterációkat. A mesterséges intelligencia területe gyorsan fejlődik. Terveink maradandó felhasználóközpontúságát úgy tudjuk biztosítani, ha lépést tartunk az újításokkal.
 • Személyre Szabott Válaszok: Bár a ChatGPT előre betanított, engedjünk teret a finomhangolásnak. Szabjuk személyre a modellt a specifikus területünknek vagy alkalmazásunknak megfelelően, biztosítva, hogy a válaszok összhangban legyenek a márkánkkal és a felhasználói igényekkel.
 • Kontextuális Integráció: Biztosítsuk, hogy a ChatGPT integrációja kontextuális legyen. Egy fitneszalkalmazás esetében például a mesterséges intelligencia elsődleges szerepe az edzésjavaslatok, a fitneszhez kapcsolódó kérdések megválaszolásában, vagy akár a motivációs visszajelzések nyújtásában rejlik.
A mesterséges intelligencia egy potens eszköz lehet a megfelelő kezekben. Forrás: Work It Daily

 

Mit Ne:

 • Ne Humanizáljuk a Mesterséges Intelligenciát: Bár a ChatGPT hang-alapú képességei rendkívül emberi interakciókat tesznek lehetővé, fontos emlékeztetnünk a felhasználókat, hogy géppel interaktálnak. A túlzott humanizáció félrevezető bizalmat vagy irreális elvárásokat kelthet.
 • Ne Támaszkodjunk Túlságosan a Mesterséges Intelligenciára: A mesterséges intelligencia modellek, beleértve a ChatGPT-t, nem tévedhetetlenek. Adatok alapján következtetnek, de nem mindig sikeresen. Mindig adjunk lehetőség a felhasználóknak a helytelen vagy nem megfelelő válaszok jelentésére.
 • Kerüljük a Téves Információkat: Biztosítsuk, hogy a ChatGPT által nyújtott információk pontosak és megbízhatóak legyenek. Ebben segíthetnek a rendszeres ellenőrzések és felhasználói visszajelzések.
 • Folyamatos Frissítések: Az mesterséges intelligencia világa dinamikus. Rendszeresen frissítsük a ChatGPT modellünket, hogy kihasználhassuk a legújabb fejlesztéseket és biztosíthassuk, hogy alkalmazásunk az élvonalban maradjon.
 • Ne Hagyjuk El az Emberi Részévtelt: Bár az mesterséges intelligencia a legtöbb interakciót hatásosan kezeli, vannak helyzetek, ahol az emberi beavatkozás pótolhatatlan. Biztosítsunk egy zökkenőmentes átadási mechanizmust a mesterséges intelligenciától az emberi támogatáshoz, amikor szükséges.
Ne támaszkodjunk túlságosan a mesterséges intelligenciára. Forrás: Washington Post

 

A Mesterséges Intelligencia Kihasználása

Az AI integrációja az UX tervezésbe nem csupán egy trend; ez a jövő. Olyan eszközök, mint a ChatGPT, fejlett képességeikkel, átformálják, ahogyan a digitális platformokat tervezünk és ahogyan azokkal interaktálunk. Azonban fontos, hogy kiegyensúlyozott szemlélettel közelítsünk hozzá. Bár a lehetőségek hatalmasak, ugyanígy áll ez a felelősségekre is. Az etikai megfontolásoknak, a felhasználók biztonságának és az átláthatóságnak kell előtérben állnia.

A ChatGPT-hez hasonló eszközök képességeinek és korlátaiknak megértésével intuitívabb, vonzóbb és felhasználóbarátabb platformokat hozhatunk létre.

 

A ChatGPT Specifikus Alkalmazási Területei a UX Designban

A ChatGPT sokoldalúsága értékes eszközzé teszi számos területen. Íme néhány konkrét példa, ahol a ChatGPT jelentősen javíthatja a felhasználói élményt:

 • Ügyfélszolgálat: A ChatGPT képes kezelni a vevői érdeklődések nagy részét, azonnali válaszokat biztosítva és csökkentve a várakozási időt. Legyen szó gyakran ismételt kérdések megválaszolásáról vagy a felhasználók problémamegoldó lépéseken való átvezetéséről, a ChatGPT biztosítja, hogy a felhasználók időben kapják meg a szükséges segítséget.
 • Tartalomkészítés és Szerkesztés: A számára a ChatGPT segítséget nyújthat számunkra tartalomötletek generálásában, korrektúrázásban, sőt javaslatokat is tehet a tartalom minőségének javítására. Platformok, mint a Medium, kiemelték a mesterséges intelligencia tartalomkészítésben való felhasználásának potenciálját.
 • E-commerce Ajánlások: A ChatGPT beépíthető az e-commerce platformokba, hogy termékajánlásokat tegyen a felhasználói lekérdezések vagy böngészési előzmények alapján. Segíthet a felhasználóknak a termékek megtalálásában, a termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, sőt, még a fizetési folyamatban is.
 • Tanulás és Fejlesztés: Az oktatási platformok használhatják a ChatGPT-t személyre szabott tanulási élmények nyújtására. Legyen szó diákok kérdéseinek megválaszolásáról, további források ajánlásáról, vagy akár kvízkérdések generálásáról, a ChatGPT javíthatja a tanulási élményt.
 • Voice-to-Voice Interakciók: A GPT-4 hangképességeivel lehetőség nyílik természetesebb, beszélgetés-szerű felhasználói élmények létrehozására. Legyen szó hangalapú asszisztensekről, telefonos ügyfélszolgálatról, vagy interaktív rendszerekről, a ChatGPT hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teheti ezeket az interakciókat. Ahogy az UX Planet említi, a voice-to-voice funkció jelentős változást hozhat a felhasználói elköteleződés növelésében.
 • Képfelismerés a Tervezésben: Ezt a funkciót használhatjuk komponensek azonosítására, javaslatok kérésére vagy akár a felhasználói visszajelzések jobb megértésére. Például, ha egy felhasználó feltölt egy képet a keresett termékről, a ChatGPT segíthet annak azonosításában és hasonló termékekhez vagy oldalakhoz irányíthatja őket.
A ChatGPT user flow-t csinál egy szociális média alkalmazáshoz. Forrás: UX Planet

 

Kihívások és Konsziderációk

Bár a ChatGPT potenciálja az UX tervezésben hatalmas, létfontosságú, hogy integrációját tisztán megértve, annak korlátait ismerve közelítsük meg. Íme néhány kihívás és szempont, amelyeket észben kell tartani:

 • Adatvédelem: Mint minden mesterséges intelligencia modell esetében, a ChatGPT-nek is adatra van szüksége a működéséhez. Alapvető, hogy a felhasználói adatok felelősségteljes kezelése mellett történjen, egyértelmű kommunikációval arról, hogy hogyan használják azokat.
 • Etikai Megfontolások: A mesterséges intelligencia modellek néha elfogult vagy helytelen válaszokat produkálhatnak. Rendszeres auditálások, visszajelzési mechanizmusok és finomhangolások segíthetnek ezeknek a problémáknak a kezelésében. Fontos, hogy a mesterséges intelligencia válaszai összhangban legyenek a márka értékeivel és etikájával.
 • Függőség az Internettől: A ChatGPT, mint felhőalapú modell, stabil internetkapcsolatot igényel. Fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek ezzel, és rendelkezzenek lehetőségekkel az offline helyzetekre vagy a kapcsolati problémákra.

 

Előretekintve: A ChatGPT Jövője a UX Designban

A mesterséges intelligencia, különösen a ChatGPT és ahhoz hasonló eszközök gyors fejlődése, átalakulási szakaszt jelöl az UX tervezésben. Ahogy előre tekintünk, több trend is megjelenik:

 • Személyre Szabott Felhasználói Élmények: A mesterséges intelligencia hatalmas adatmennyiségek feldolgozására képes. Ennek köszönhetően még inkább személyre szabott felhasználói élményekre számíthatunk. A ChatGPT elemezheti a felhasználói magatartást, preferenciákat és visszajelzéseket, hogy személyre szabott felületeket és válaszokat kínáljon az egyes felhasználóknak.
 • Zökkenőmentes Többplatformos Integráció: Ahogy a felhasználók különböző eszközökön, okostelefonoktól az okosotthoni eszközökig használnak, a ChatGPT következetes és zökkenőmentes élményeket kínálhat. A voice-to-voice képességei átléphetik a szövegalapú kezelőfelületek és a hangasszisztensek közötti szakadékot.
 • Etikus és Felelősségteljes Mesterséges Intelligencia: Ahogy egyre inkább integráljuk a mesterséges intelligenciát a mindennapjainkba, növekszik az etikus mesterséges intelligencia iránti hangsúly. Elsődleges a transzparencia, a tisztesség és a felhasználói adatvédelem tiszteletben tartásának biztosítása a mesterséges intelligencia fejlesztéséről és integrációjáról szóló diskurzusokban.

Összefoglalóul, bár a ChatGPT hatalmas potenciált kínál az UX design forradalmasítására, létfontosságú, hogy integrációját felhasználó-központú szemlélettel közelítsük meg. A felhasználói élmények javítására összpontosítva, miközben tudatában vagyunk a kihívásoknak, kiaknázhatjuk ezen új eszköz erejét, hogy jobb, hatékonyabb és élvezhetőbb digitális interakciókat hozzunk létre.

A ChatGPT jövője a UX Designban. Forrás: Midjourney által készített generáció

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  Mit és mit ne csináljunk ChatGPT-vel a UX designban

  2023. nov. 30. | 15 hozzászóláshozzászólás

  A digitális tervezés folyamatosan fejlődő világában a legújabb eszközök forradalmasítják a UX design megközelítését. Ezen eszközök közül kiemelkedik az OpenAI fejlesztett ChatGPT. De miért, és hogyan ...

  ‘Atomic design’ módszertan a UX tervezésben – 7 dolog, amit tudnod kell

  2023. nov. 02. | 14 hozzászóláshozzászólás

  Az UX és UI designerek az ‘atomic design’ módszertant alkalmazzák a tervezés során elkövetett változtatások gyorsabb és egyszerűbb végrehajtása érdekében. Néha azonban hajlamosak vagyunk a dolgokat a ...