Hogyan javítottuk meg az irodai mosogatógép usabilityjét 3D nyomtatással?

Valós UX problémát találtunk a konyhánkban

Mint minden irodában, nálunk is szinte állandóan megy a mosogatógép. Nincs igazi felelőse: bárki elindíthatja, és ha lejárt, bárki belenyúlhat érte egy-egy tiszta tányérért, pohárért. Igen ám, de hosszas kotorászás és tapogatás nélkül honnan tudjuk, hogy a mosogatógépben piszkos vagy tiszta edények vannak-e?
Usability ügynökség vagyunk – elhatároztuk, hogy saját módszerünk segítségével keresünk megoldást erre a hétköznapi problémára.
gif
 

Csináltunk egy gyors lo-fi papír prototípust

Mint a legtöbb problémát, ezt is sokféle módon meg lehet oldani. A legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy ha valaki látja, hogy lejárt a mosogatógép, kiveszi a tiszta edényeket, és elrakja őket a szekrénybe. Ehhez azonban a kollégák szokásait kellene megváltoztatni, ami a legnehezebb feladat – el is vetettük.
A következő ötletünk az volt, hogy koszos/tiszta alapon jelezzük a mosogatógépben lévő tányérok “státuszát”.
 
papir
Először készítettünk egy gyors papír prototípust
 
Ötletünkhöz alig 15 perc alatt elkészítettük egy papír prototípust, felragasztottuk a mosogatógép ajtajára és vártunk. A kollégák kíváncsian vették használatba az új eszközt. Kellett egy kis idő, mire megtanulták, hogy mikor érdemes átállítani, de végül tökéletesen bevált.
Teltek a hónapok, a kapcsoló működött, hozta az elvárt eredményt. Viszont a papír prototípus nem bírta jól a napi használatot, foszladozni kezdett. Eljött az ideje, hogy tartósabb megoldást keressünk.
 

Újraterveztük és 3D-ben kinyomtattuk a kapcsolót

A 3D nyomtatás ma már elérhető áron biztosít lehetőséget arra, hogy az ötleteiket megvalósítsuk. A különböző nyomtatási technológiák között szabadon választhatunk annak függvényében, hogy az ár vagy a nyomtatási minőség a fontosabb-e az adott munkához. A mi projektünkhöz elegendő volt egy olcsóbb nyomtató, némi ismeret a 3D tervezőszoftverek területén, valamint egy kis műszaki szemlélet.
 
montazs1
3D tervezőprogrammal modelleztük a kapcsolót
 
A működésre és a formavilágra több tervet is készítettünk, végül az iOS ihletésű megjelenés mellett döntöttünk. Ez a kapcsoló 3 elemből áll, ami részben a működés, részben a nyomtathatóság miatt volt fontos. A kapcsoló alapja tartalmazza a szimbólumokat, a gomb a mozgó alkatrész, a keret teteje pedig rögzíti a gombot. A tervezés során fontos feladat az elemek közötti tűrések méretezése, aminek biztosítania kell a gomb szabad mozgását, valamint a keret két elemének összepattanását is. A tűrések a nyomtatási technológiák és a nyomtató függvényében változhatnak, ezért a kész modellt a kiválasztott nyomtatóhoz kell igazítani nyomtatás előtt.
 
montazs2
A kétállású kapcsoló piszkos és tiszta állapota
 

Megterveztük az ikonográfiát

A gombnak nem elegendő mozognia, az állapotok jelentésének is egyértelműnek kell lennie. Mivel több nyelvű környezetben dolgozunk, ezért a papír prototípus szöveges jelzései helyett itt ikonokat terveztünk. A 3D modellt egy színben nyomtattuk ki, ezért az ikonok egyszerű festéséhez mélyedéseket terveztünk az alapra. A nyomtatás és festés után már csak fel kellett ragasztani a kapcsolót a tervezett helyére. Ezt a problémát megoldottuk.
DSC_1561 copy
 

De miért nem tudja ezt minden mosogatógép?

A problémát megoldottuk, a kapcsolónk szuperül néz ki, tökéletesen működik és nagyon szeretjük. A gombunk sok beszélgetést indukált az elmúlt hónapokban, ami alapján egyértelművé vált, hogy ezt a problémát sok irodai környezetben dolgozó átéli nap mint nap. De miért nem rendelkezik ezzel a funkcióval minden mosogatógép alapból? A 3D nyomtatott prototípus után megterveztünk a mosogatógépekbe építhető funkció logikai modelljét is.
 
switch-hu-05
 
Egy mérleg használatával egyértelműen megállapítható, hogy koszos vagy tiszta edények vannak-e a mosogatógépben. Mosogatás után a mosogatógép tiszta edényeket tartalmaz egészen addig, amíg valaki teljesen ki nem pakolja azt. A teljes kipakolás után a gép koszos edényeket vár ismét.
 

Nektek is szükségetek van egy kapcsolóra?

3d-printerHa nektek is szükségetek lenne egy hasonló kapcsolóra a saját irodátokba vagy otthonra, akkor írjatok egy emailt a hello@ergomania.eu címre. Amennyiben összejön 25 érdeklődő, akkor 4000 forintért tudjátok megvenni az eszközt akár egyedi ikonokkal is.
 
Résztvevők, külön köszönet:
Lukács Illés, Munkácsi Kristóf, Pápai Szabolcs, Somogyi Imre, Zelizi Tamás

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  Együttműködés UX ügynökséggel: Melyik UX design csapatot válasszuk? – 3. rész

  2023. máj. 30. | 21 perc olvasás

  Miért érdemes UX ügynökséggel dolgozni? Vannak olyan társaságok, amelyek kezdettől fogva együtt dolgoznak egy UX ügynökséggel. Mások csak később fordulnak hozzájuk, és vannak olyanok is, amelyek egyáltalán...

  Együttműködés UX szabadúszókkal:  Melyik UX design csapatot válasszuk? – 1. rész

  2023. ápr. 11. | 21 perc olvasás

  Ezért érdemes UX szabadúszókkal dolgozni Ha időnként digitális projekteket vezetsz, előbb-utóbb be kell ismerned, hogy szükséged van néhány UX-szakemberre. Az is lehet, hogy már nagyon régóta tisztában...