Hatékony keresés a honlapokon

A weben egyre fontosabb a hatékony keresés. Különösen igaz ez az olyan oldalakra, ahol sok termék vagy információ található. A legtöbb oldal tervezői már felismerték, hogy keresésre szükség van, de a keresésben használt eszközök nehézkesek, a találatok jellege, bemutatása és sorrendje sokszor esetleges. Ha alkalmazzuk a következőkben bemutatásra kerülő megközelítéseket, akkor keresésünk hatékony és valóban felhasználó-központú lesz:
Legjobb tipp
A leggyakrabban használt kulcsszavakra keressük meg a legmegfelelőbb találatokat és ne hagyjuk, hogy keresőmotorunk válassza ki ezeket. A mi általunk legmegfelelőbbnek tartott találat kerüljön előre. Ha van három termékünk, amelynek szerepel a nevében a 678-as szám, akkor elsőnek a legnépszerűbbet adjuk vissza mindenképp, ne azt amelyiket az egyébként nem feltétlenül tökéletes algoritmusunk legjobbnak gondol. Kézi beállításainkat nézzük át időnként, és bővítsük folyamatosan, így kicsi emberi időráfordítással sokkal jobb találatokat tudunk majd visszaadni pont ott, ahol a legfontosabb.
Automatikus ajánlás
Automatikus ajánlással is javíthatjuk a keresés hatékonyságát. Ilyenkor segíthetünk a felhasználóknak abban, hogy kevesebbet gépeljenek, ebből kifolyólag az elgépelés esélye is kisebb. Automatikus ajánláskor képpel is segíthetünk, és akár rögtön a találati oldalra vihetjük a látogatót, mint ahogy az Apple teszi.

Apple automatikus ajánlás
Csoportosítás
Találatainkat címkézve, kategóriákba rendezve adjuk vissza, így a felhasználó gyorsabban át tudja tekinteni a kapott találatokat. A csoportok címkézése automatikus, ezért megfelelő csoportosító/klaszterező algoritmusokat igényelnek. A csoportosítást természetesen előre beállított szempontok alapján is elvégezhetjük.
Címkék használata
Ha értelmes címkékkel látjuk el termékeinket, akkor sokkal könnyebb lesz megtalálni őket egy kereséssel. Természetesen a címkéknek adjunk megfelelő súlyt, azaz, ha egy sütő címkéjében szerepel a grill, akkor az jobb találat, mintha a mosogatógépünk leírásában szerepel, hogy grill eszközöket is el tud mosni.
Térképpel segített keresés
Erre klasszikus példa a Google maps, ahol a térkép alapján találhatunk meg helyeket. A keresésünket egy kulcsszavas kereséssel kezdjük, és utána finomítunk a térkép alapján. Az ilyen kereső felületek azonban azt is lehetővé teszik, hogy eleve a térkép alapján induljunk el. Kiválóan használható olyan cégek esetében, ahol több telephely, üzlet, termék stb. van elszórva (ingatlan, iskola, atm keresés stb.).
Szűkített keresés
A keresés megkezdésekor már választunk egy területet, amin belül keresünk. Így pl. az amazon.com-on kiválasztjuk, hogy minket csak a dvd-k érdekelnek. Ezzel a technikával egyszerű módon kizárhatunk sok a keresők számára érdektelen találatot előre.

Amazon.com szűkített keresés
Keresővarázsló
A keresés során nem mutatjuk meg az összes lépést a felhasználónak, hanem mintegy varázslóval vezetjük őket. Az egyes lépések után fedjük fel, tesszük elérhetővé nekik a következő lehetőségeket. Kiváló eszköz tapasztalatlan felhasználók vezetésére, akik így bonyolultabb kereséseket is végre tudnak hajtani.  Hátránya azonban, hogy tapasztaltabb vagy legalábbis türelmetlenebb felhasználókat idegesíthet ez az eljárás.
Irányított keresés
A felhasználó egy egyszerű kulcsszavas kereséssel indít, de utána az oldal további finomítási és szűkítési lehetőségeket kínál neki. Ez az egyre gyakrabban használt keresési modell az egyszerű keresést próbálja ötvözni a speciális keresés bonyolultabb, de hatékony eszközeivel. Így lehetővé teszi, hogy a laikus felhasználók is egész komplex kereséseket hajtsanak végre, aminek köszönhetően sokkal jobb minőségű találatokat kapjanak, mint egy sima kulcsszavas kereséssel.

Ingatlanbazar.hu irányított keresés
Kiváló gyűjteménye a keresési mintázatoknak Peter Morville-től
 

2 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 2 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

‘Atomic design’ módszertan a UX tervezésben – 7 dolog, amit tudnod kell

2023. nov. 02. | 14 perc olvasás

Az UX és UI designerek az ‘atomic design’ módszertant alkalmazzák a tervezés során elkövetett változtatások gyorsabb és egyszerűbb végrehajtása érdekében. Néha azonban hajlamosak vagyunk a dolgokat a ...

Hogyan használhatjuk a színpszichológiát a UX designban marketing és branding célok elérésére

2023. jún. 20. | 14 perc olvasás

A színek kulcsszerepet játszanak mindennapi életünkben, illetve abban, ahogyan a világot érzékeljük. Ezt előnyünkre fordíthatjuk a brand kialakítása, a termékmarketing vagy akár egy adott szolgáltatást...