A svájci Fintech szcéna – Svájc mint márka?

Az 1949-ben készült, A harmadik ember  című filmklasszikusban a főszereplő elhíresülten így szól: “Svájcban közben ötszáz évig demokrácia volt, meg béke, és mit találtak ki? A kakukkos órát.” Habár a színészt, Orson Welles-t később javították (a kakukkos órát Németországban találták ki), a lényegi mondandó arra céloz, hogy Svájc… hogy is mondjam, unalmas? Az évek során, az ország, ha bármiből is, abból kovácsolt tőkét, hogy a pontosságot, diszkréciót és biztonságot tette a „Svájci Márka” védjegyévé.

De vajon igaz a fenti kép? A három „svájcias” Fintech szakember, akikkel találkoztam, vagy nagyon eltér az átlagostól, vagy pedig nemzetközi bázisuknak köszönhető az, hogy esetükben szóba sem jön a kakukkos óra szégyenfoltja.

 

Az energiabomba

Kezdjük Peach Zwyssig-gel, akinek LinkedIn profilja azt sugallja, hogy egy „pozitív energiabombával” van dolgunk. Miután néhány percet csevegünk, ezzel egyet is értek. Társalapító, vezetőségi tag és vezérigazgató az Axelra elnevezésű technológiai vállalkozásépítő társaságnál, e mellett számos különböző profilon feltűnik a konvencionálisabban csengő „Peter” név alatt. De honnan jön „Peach” név? Nos, ez többé-kevésbé fonetikusan visszaadja a Peter név svájci rövidítését, azonban régen, amikor külföldön az Accenture társaságnál dolgozott, kollégái nehezen tudták kiejteni a nevét, amely így sokkal inkább emlékeztetett a kevésbé vonzó „Pitch” szóra. Így lett Peach (peach=őszibarack/édes pofa) belőle, amit meg is tartott. Ez talán megfelelő becenév egy lelkes séf számára is, aki gourmet klubot működtet a barátaival, illetve saját ételblogot ír (bár bevallása szerint ezt néhány éve hanyagolja az Axelra előretörése miatt). Mindenesetre, beszéljünk most arról a társaságról, amely azt állítja, hogy 100 napon belül bevételt termel az MVP (minimálisan működő termék) csapat számára.

Peach Zwyssig

„Ez egy fantasztikus szám” – mondja Peach. „A korábbi munkám során létrehoztam a 100 napon belüli stratégiaillesztést. Ez egy digitalizációs stratégia, amely mindenkihez szól, tervvel, úttérképpel és prototípussal. A termék jól ment, és sok nagy társaság használta.” Mindenesetre, a „vonal alatti” számok megvalósításának, valamint a gyors eredményeknek a problémája nem akart megszűnni; ez Peach szerint a végrehajtás sebességén múlik. „Azt találtuk, hogy a szervezeti buborékon van egy szép kis folt. Vegyünk egy szokványos szervezetet, és használjuk a modellt a szervezeten belül, ekkor működtethetjük, változtathatjuk, megújíthatjuk az üzletet, és van agilis meg vízesés projekt, és ez mind rendben van. Azonban foglalkoznunk kell a bizalmi problémákkal, valamint a meglévő struktúrákkal is. Sokkal egyszerűbb egy startup helyzete, amely kívül van a buborékon, habár itt az értékesítés és az új ügyfelek jelentik a kihívást.”
Rendben, általánosságban értem a dolgot, és akkor hogyan tovább?

 

Kockázatvállalás

Peach teljes gőzzel folytatja. „Azt csináljuk, hogy megkeressük a konkrét átfedést, ahol még része vagy a szervezetnek… egy kicsit. De már önálló társaság vagy, amelyet a partnerek összessége hozott létre, egy konkrét időre, meghatározott célra, a kockázatok egyeztetése mellett. Tehát kevesebbért dolgozol, részesedést kapsz vagy kockázatot vállalsz, megfelelő projekt KPI-k mellett, okos módon vagy ösztönözve. Aztán együtt dolgozhatsz vállalkozóként néhány emberrel a szervezettől, meg további emberekkel, hogy kialakítsátok a vállalkozást. A fenti kialakítás során mindkét világból a legjobbat kapod, van sebesség, és van bizalom – ami véleményem szerint a jövő valutája. Van végrehajtási kapacitás, kapcsolódsz a szervezethez – van szponzorod – és van egyértelmű célod. Viszont marad kapacitásod a végrehajtásra is, hogy csináld a dolgaid, és az egész tulajdonképpen erről szól.”

Tehát az Axelra módszertant kínál a cégek számára digitális üzleti modelljük felgyorsítására, vállalatok és startup társaságok esetében egyaránt: A folyamat közvetlen, és 4 lényeges lépésben történik:

 1. Ötletek kitalálása és variálása, az ügyféligények, piaci trendek és technológiai potenciál megértése közben. Rendben.
 2. A második fázisban max. 5 használati eset tesztelése történik, illetve megalkotásra kerül a mintadarab és a prototípus, hogy a valódi (vagy lehetséges) ügyfelekkel tesztelni lehessen azt.
 3. Ezt követően kerül sor a minimálisan működőképes termék (MVP) megépítésére és kibocsátására. Ehhez a fázishoz tartozik a kulcsfontosságú személyzet toborzásának támogatása is.
 4. Majd következik a growth-hacking (növekedés hackelés), a folyamatos iterációk fellendítésével, ami skálázást (növekedést) eredményez.

És mindez látszólag 100 napon belül megvalósítható?

Igen, az első három lépéshez, mondja Peach „meg kell találnod az első MVP-t (minimálisan működő terméket), amely bevételt generál, és amelyet meg tudsz építeni 100 napon belül, illetve meg kell tudnod, hogy az említett piac-termék illesztés működik-e. Vannak vállalkozások, amelyek azzal keresnek meg bennünket, hogy „van egy briliáns ötletünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy nincs vállalkozói beállítódásunk, és nincsenek meg az embereink a megvalósításra.”

Tehát ez csak olyan vállalkozások számára való, amelyek, ahogy Peach fogalmaz, „már vásárra vitték a bőrüket”?

Axelera

 

Nem a kávérajongók műfaja

Nem szükségszerűen, mondja, azonban az Axelra sem azt a két elvarázsolt fickót keresi a garázsból, akiknek támadt egy fantasztikus ötletük, és ingyen támogatást szeretnének, lehetőleg jövőbeni részvényekért cserébe. „Nem igazán trendi napszemüveges, Apple órás kávérajongókat keresünk, akiknek fantasztikus ötleteik vannak, és unják a munkájukat” – mondja némileg elutasítóan. A startup-okat illetően, az Axelra olyan partnereket keres, akiknek vannak embereik, illetve beérkező befektetéseik. Az ajánlathoz szükséges technológiai komponens is: „digitális termékeket építünk, blokklánc komponensekkel vagy hordozható mobil értékesítéssel, valamint diszruptív üzleti modellel…teljesen új utakat keresve.” A startup-ok esetében az a cél, hogy megálljanak a saját lábukon 100 nappal az után, hogy fejest ugrottak az Axelra folyamatba. Ez nem azt jelenti, hogy a fenti időszakot követően félredobják őket, Peach sokkal inkább hullámokhoz hasonlítja a folyamatot, különösen az elején, a Sprint-sorozattal, majd a társaságok később visszatérnek az Axelra-hoz, amikor már kinőtték magukat és egyre sikeresebbek.

 

Méret és skálázás

A fenti folyamatot jól példázza a Swype, a beágyazott „eSIM” szolgáltatás, amely korlátlan internet elérést kínál havi 20 CHF összegért (ez körülbelül ugyanennyi EUR), és a weboldalon az áll, „lehetetlen többet fizetni” a szolgáltatásért. Ez aztán az ajánlat. Peach felidézi az esetet: „az MVP-t (minimálisan működő terméket) először 2019-ben építettük fel és bocsátottuk útjára, néhány társasággal, mint a Moflix, Yallo, és mások, együtt, hálózatban. Ezt követően párhuzamosan kölcsönöztük a Moflix csapatot, és átadtuk nekik. Most pedig (2021-ben, a beszélgetésünk idején), körülbelül 10 ember van a Moflix-nél. Nulláról indultak, és mostanra elérték a nemzetközi szintet.”

Ha már a társaságok méreténél tartunk, hány fős az Axelra? Peach büszke arra, hogy az általuk segített projektek nagyságrendjét és hatókörét tekintve, az Axelra viszonylag kis létszámmal, kb. 20 alkalmazottal működik. Ő maga sok mindennel foglalkozik, és teljes mértékben részt vesz a projektekben, és nem csupán vezetőségi szerepkörben. A kultúra végrehajtás központú, a „túl sok workshop” és az irodai politika határozott kerülése mellett. A dolgozók lazán öltöznek, és gyakran együtt étkeznek: „Nálunk nagyon egyszerű dolgozni, és az információkhoz való hozzáférés alapja a magas szintű, nem hierarchikus bizalom.” Ez magába foglalja azt is, hogy a cégnél mindenki tudja, mennyit keresnek mások, illetve, ismeri a kiadásokat. Vannak tervek arra vonatkozóan, hogy a munkavállalók a cég befektetőivé váljanak, illetve, hogy befektessenek bizonyos startup-okba, amelyeket segítenek. Ahogy Peach mondja, a rá jellemző lelkesedéssel: „Tehát mindenki látja, hogy oké, ez klassz. Tényleg nagyon klassz.”

 

Találkozás az építővel

Peach Zwyssig svájci technológiai vállalkozó, de írásom elején „svájcias” interjúalanyokat említettem, ugorjunk hát be Dr. Guilherme Sperb Machado-hoz. Guil-ról köztudott, hogy brazil születésű, az anyai ágon némi német beütéssel („Innen van a nevemben a Sperb”). Brazil mesterdiplomája megszerzése után Britanniába ment dolgozni a Hewlett-Packardhoz tudományos kutatóként, mielőtt kb. 13 évvel ezelőtt letelepedett Zürichben a tanulmányai folytatása céljából, és ma is kapcsolatban áll az egyetemmel mentorként és vendég kutatóként.
Tehát tudományos vállalkozó, vagy..?

Guil Sperb Machado

„Építő vagyok” – mondja magáról. „Felépítem a dolgokat. A tudósok is építenek. Tudást építünk, majd terjesztjük azt a vállalkozók között. Ezen túlmenően, építünk megoldásokat, társaságokat és projekteket. Tehát technológiai építő és technológiai gondolkodó vagyok. Úgy mondanám, egyik oldalról mérnök vagyok, aki valódi megoldásokat épít, másik oldalról viszont vállalkozó is vagyok, mert a vállalkozók kockázatot vállalnak.” Beszéljünk tehát arról az üzleti vállalkozásról, amelyet Guil indított, és amelyben jelenleg is dolgozik, az AxLabs-ról. A név köthető Peach Zwyssig társaságához, az Axelra-hoz? A válasz igen is meg nem is. A két cég kapcsolatban áll egymással, „barátok”, és azonos ökoszisztéma tagjai. Guil elmondása szerint azonban a nevekben szereplő „Ax” (illetve a nevek azonos betűszáma) teljes mértékben véletlenszerű. Mi tehát az AxLabs története?

 

Bolond ötletek megvitatása

Guil a doktori iskola elvégzése miatt érkezett Zürichbe, és ez idő alatt összebarátkozott az egyik társával, Dr. Thomas Bocek-kel, aki később az Axelra társalapítója lett. Mindenesetre, 2013-ban mindkettőjüket érdekelte a Bitcoin, és véghezvitték első blokklánc projektjüket. Guil szerint jókor voltak jó helyen. „Svájcban voltam, amely egy nyitott ország, és a doktorimat írtam a peer-to-peer hálózatok és nyitott protokollok témakörében. Láttuk a blokkláncokban és a Bitcoin-ban rejlő lehetőséget, és részesei voltunk a peer-to-peer protokollokról és decentralizálásról folyó elmélyült szakmai párbeszédnek.

A fenti években Thomas és Guil továbbra is barátok maradtak, és „bolond ötletekről beszélgettek”, miközben az AxLabs-nál vagy az Axelra-nál kávéztak. Megosztották egymással a tudományos háttérinformációikat, és átnézték egymás mester- és alapdiploma dolgozatát a Zürichi Egyetemen. A fentieken túl, mivel Guil hisz abban, hogy „vissza is kell adnia” szülőországának valamit, alkalmanként átnézett brazil tudományos és konferencia értekezéseket, portugál nyelven.

Guil a SIBEX-szel lépett be a Fintech piacra, hogy előálljon, ahogyan a weboldalon fogalmaz: „az első teljes peer-to-peer decentralizált OTC kereskedelmi szoftverrel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kriptovalutákkal való blokkláncok közötti kereskedést, harmadik fél bevonása nélkül. A platform intézményi nagyságrendű sötét helyszínt biztosít a digitális eszközbeszerzéshez és felszámoláshoz, így megold olyan problémákat, mint például az elülső futás (front-running), és csökkenti a tőke kereskedelmi költségét. A SIBEX azért működik, hogy biztonságossá, priváttá és egyszerűvé tegye a DeFi OTC kereskedést.”

A cég növekedését az Axelra segítette, és Guil beszámolója szerint az indulótőke finanszírozó forduló nagyon sikeres volt. Azonban, amikor eljött az A sorozat, „a dolgok kezdtek egyre nagyobb kihívást jelenteni.” A befektetők, például a svájci tőzsdét működtető SIX csoport, a Fenbushi Capital Kínából, valamint a Szilikon-völgyből érkező Accomplice VC mind nagyon lelkesek voltak. Guil hangsúlyozza, hogy „van szellemi tulajdonjogunk és működő termékünk, a SIBEX azonban jelenleg szünetel és alternatívákat keres.”

 

Az AxLabs belépése

Akkor lehet, hogy itt került képbe az AxLabs? Nem, ez nem ennyire lineáris – az AxLabs már az előtt létezett háromfős legénységével (Guil, Claude Müller és Michael Bucher), hogy a SIBEX parkolópályára került. Guil a nemrégiben megújult AxLabs weboldalra irányít, ahol megtalálható a társaság ajánlata: „Vérző él (bleeding-edge) technológia a sziklaszilárd termékekért. Svájci technológiai társaság vagyunk, amely szoftver és infrastruktúra-tervezésre szakosodott a blokkláncok, nyitott protokoll és decentralizált megoldások terén.”

A „sziklaszilárd” jelző a korábban említett, svájci megbízhatósággal és biztonsággal kapcsolatos minőségre utal. Ez a nemzet – szó szerint – hatalmas vagyont tárol a hegyi menedékek sziklaszilárd pincéiben. Vajon a „sziklaszilárd” ugyanezt jelenti az AxLabs számára is?

AxLabs

„Nagyon nehéz egy innovatív terméket olyan termékké változtatni, amelyet az emberek napi szinten és széles körben kezdenek használni.” Guil továbbviszi a gondolatot: „tehát ezt a szellemiséget hoztuk AxLabs-ba: Használhatunk blokklánc technológiát, nulla tudás-biztos technikákat, decentralizált protokollokat, és egyéb, igen komplex, innovatív technológiákat, azonban végül olyan stabil termékeket kell kapnunk, amelyekre az emberek rábízhatják magukat. Konkrétan azt tesszük, hogy kiválasztunk a blokklánc ágazatból származó, nem feltétlenül csak Fintech kötődésű projekteket, majd végrehajtjuk azokat. Közreműködünk abban, hogy ezekből termékek jöjjenek létre. Tehát blokklánc tervezésre szakosodott társaság vagyunk, így a decentralizálás és nyitottság csapatunk vérében van.”

A társaság megjelent egy 2021-es, a Kripto-völgy szektor első 50 vezető/startup társaságáról készített CV VC jelentésben – ahol az AxLabs a „Blokklánctechnológia-alapú megoldás szolgáltató” kategóriában szerepelt. A fenti elismerés örömmel tölti el Guil-t, hisz az AxLabs olyan nagy nevek mellett tűnik fel, mint az EY, PwC, Swisscom és Inacta.

Az Axlabs társalapítói: Michael Bucher, Guil Sperb Machado és Claude Müller

Ha másoknak sikerül, nekünk is sikerülni fog

A csapatnak vadásznia kell az ügyfeleket, vagy azok házhoz jönnek? Jelenleg, Guil véleménye szerint, az ügyfelek „kissé el vannak kényeztetve”. Még keressük, hogy melyik szegmenshez szeretnénk tartozni, és ajánlatokat adunk. Tudjuk, hogy a blokklánc közösségeken belül milyen projektekre van szükség. Természetesen vállalnunk kell azt a kockázatot, hogy elkészítjük az ajánlatot, valamint a működőképességi igazolást, amely bizonyítja, hogy az elképzelésünk lehetséges. Ezen felül kb. 3 hónap befektetésre van szükségünk, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ajánlat szilárd alapokon áll. Ismét találkozhatunk a „szilárd” jelzővel.

Olyan társaságokat említ, mint például a Modum vagy Swisscom, amelyek saját tulajdonú szoftvereket keresnek. A kifizetés történhet karbantartási megállapodás formájában, azonban az utóbbi pár évben az AxLabs üzleti modell megváltozott, mivel a társaság egyre többet dolgozik nyílt forráskódú szoftverben. Erre jó példa a Neo Foundation, amely az egész világon rendelkezik fejlesztőkkel és tagokkal. A Neo számára minden fejlesztés nyílt forráskódú, miközben az alapítvány támogatást ajánl a fejlesztésért cserébe. Guil elismeri, hogy megtörténhet, ha a szoftver „abszurd módon sikeres”, a közösség egyéb társaságai vagy projektjei átvehetik, beleértve a karbantartási megállapodást is. Azonban elintézi mindezt egy vállrándítással: „ezek is csak olyan kockázatok, amelyeket vállalnunk kell.”

„Tehát tisztában vagyok azzal, hogy ez nem diadalmenet – vannak kihívások” – összegzi Guil a hozzáállását. Igen, az AxLabs által benyújtott pályázatokat néha nem fogadják el, azonban a nyitottság jövőképének része, amely hite szerint húzóerőt generál majd, és lehetővé teszi további projektek beérkezését. „Ha másoknak sikerül, nekünk is sikerülni fog.”

 

Hová soroljuk?

Látogassunk most el a – svájciasság értelmében vett – legkevésbé svájci Fintech vállalkozóhoz, Sean Murphy-hez. Már a neve is árulkodó, azonban globalizált Fintech világunkban ki tudja megmondani, hogy valaki honnan érkezik, és mely földrajzi területen működik? Sean ír, Magyarországon él… a cége pedig svájci. „Akkor sorolhatlak a svájci Fintech szektorba?” Kérdezem az interjú kezdetén, Sean pedig határozott válasz ad: „Nos, némi fenntartással.”

Impactscope

„De hadd adjak egy kis hátteret az Impactscope-hoz” – kezdi. „A társaság svájci és észt. Van egy non-profit üzletágunk, amely Genfben van bejegyezve, és van egy kereskedelmi üzletágunk, amelynek Tallinn a székhelye. Én vagyok az egyik társalapító, a másik pedig az amerikai Gregg Betz, aki – hozzám hasonlóan – évtizedek óta Magyarországon él.” Sean hozzáteszi, hogy ő és Gregg is magyar feleséget „szerzett” magának menet közben, így mindannyian Budapesten telepedtek le.

„A harmadik alapító részvényes angol, aki szintén régóta itt él, James Atkins, a Vertis Environmental Finance elnöke, amely az egyik legnagyobb, legelismertebb kibocsátás kereskedelmi társaság Európában. Csapatunk gyorsan nő. Vannak a csoportunkhoz tartozó cégeink Magyarországon, Svájcban és Észtországban, valamint csapattagjaink Angliában és Dubai-ban. Számos blokklánc társaság alakul az Egyesült Arab Emírségekben” – teszi hozzá Sean. Az adórendszer kedvez a kripto társaságok számára, illetve a kripto tevékenységek szabályozási-engedélyezési keretrendszere pozitív. 2021. októberben a dubai-i Öböl-blokklánc héten az Impactscope irányította az ellentételezést a legnagyobb globális hibrid NFT online/offline aukción.

Az Impactscope által irányított NFT aukció Dubai-ban

 

Fenntarthatósági SaaS

De mit csinál valójában az Impactscope? Már hallottam a környezeti pénzügy és  kibocsátás-kereskedelem kifejezést, és mivel számos Fintech társaság és neves bank dicséretesen hajlik a környezeti aggodalmak figyelembe vételére, úgy tűnik, a fenti fogalmak velünk maradnak hosszú távon. Az Impactscope modell elgondolkodtató, miközben Sean folytatja: „Alapvetően fenntarthatósági szoftverrel indultunk, szolgáltató társaságként. Tehát az elsődleges üzleti modellünkben karbon-ellentételezési API-k építése szerepelt, kifejezetten digitális eszköz-piacok, illetve egyéb kriptovaluta tőzsdék számára. A tőzsde fogja az API-kat, és illeszti azokat a backendjéhez, ami lehetővé teszi, hogy az ügyfelek kripto tranzakcióik karbon-kibocsátását valós időben ellentételezzék.”

Ez a modell sokak számára ismerős onnan, amikor például repülőjegyvásárlás közben a rendszer felajánl számukra egy jelölőnégyzetet, ahol pár dollárral ellentételezhetik a repülés kibocsátását. „Ezt ismételtük meg, de egy sokkal megnyerőbb módon, a kriptovaluta tőzsdékre specializálódva, amelyek értékesítési csatorna partnereinket jelentik” – magyarázza Gregg Betz társalapító. „Van az üzletnek egy sokkal közvetlenebb oldala, ahol az ügyfelekkel foglalkozunk, akik kriptovaluta bányász társaságok, blokklánc vállalkozások, valamint kripto holdingokkal rendelkező intézményi befektetők. Segítünk nekik kiszámolni pontos karbonlábnyomukat, mivel ez kapcsolódik a kripto tevékenységükhöz. Kezeljük és megfogalmazzuk az ezt körbeölelő ESG (környezeti, szociális és kormányzati) jelentési stratégiákat. És, természetesen, segítünk számukra abban is, hogy az adott konkrét karbonlábnyomot ellentételezzék.”

A kripto tőzsdékhez kapcsolódó kiemelkedő integráció például a YouHodler, egy nagy kripto kölcsönző platform, svájci központtal. A Crypto2Cash, vezető európai kriptopénzváltó szolgáltató szintén bejelentkezett az Impactscope-hoz. Aztán itt vannak a jelentős karbonkibocsátás számítási szolgáltatások, életciklus elemzések két nagy észak-amerikai kriptobányász-társaság számára; egyikük, az Arthur Mining, egy gyorsan növekvő Bitcoin-bányászat üzemeltető, amely aktív telephelyekkel és partnerkapcsolatokkal rendelkezik Dél-Karolina, Pennsylvania, Ohio és Indiana területén.

És Sean említ még egy ellentételezési újdonságot, amit az Impactscope belsőleg fejleszt az Eastern Agricultural Development Company, Soroti, Uganda számára… valamint szót ejt egy magyar feltaláló szén-dioxid leválasztásra és megkötésre szolgáló, különleges, közvetlen szén-dioxid leválasztásos (Direct Air Capture) technológiájának támogatásáról, amely benevezett a 100 millió dolláros, Musk Alapítvány által felajánlott, szén-dioxid eltávolításért odaítélt díjra.

Az Impactscope csapat egy része munka közben

De várjunk csak, mindez illethető a „zöldre mosás” vádjával? – Arról beszélünk, amikor a szervezetek úgy tesznek, mintha figyelembe vennék a környezetvédelmi aggodalmakat miközben azt állítják, hogy amit ajánlanak, az „jó a bolygó számára”. Gregg Betz közbelép, és határozott választ ad kételyeimre.

 

A karbonlábnyom pontos elemzése

„Senki sem tekinthet ránk a zöldre mosás támogatójaként. A valóság az, hogy ez mindennél távolabb áll tőlünk. Azért dolgozunk, hogy megakadályozzuk a kriptovalutával foglalkozó társaságok zöldre mosásban való részvételét. Kifejlesztettük azokat az eszközöket, amelyek segítségével a kriptovaluta tőzsdék és bányászati társaságok nagyon pontos képet kaphatnak arról a karbonlábnyomról, amelyért közvetlenül és közvetve felelősek üzleti műveleteikből, illetve láncon belüli tevékenységeikből fakadóan. Az általunk meghatározott, minőségi ellentételezéseket a Verra vagy Gold Standard tanúsítja, tehát nem merülnek fel olyan kérdések, mint például a kettős költés, a projektek sértetlensége, illetve a projektek vizsgálatának módja.”

A „lépéselőnyt élvező”, 2021. márciusban élesített Impactscope szemtanúja volt a digitális eszköz piaci szegmensben ellentételezési szolgáltatással foglalkozó egyéb társaságok gyors piaci megjelenésének. Az Impactscope válaszul kibővítette ajánlatát oly módon, hogy vette a már meglévő, API útján történő ellentételezés-megvalósítási üzleti modellt, és tokenizálta a szolgáltatást. Kezdetben a karbon-ellentételezés visszaigazolása PDF-ben történt – ami nem nagyon blokkláncos – a megvalósítási mechanizmus azonban rövidesen teljesen mértékben igazodik majd a natív tokennel rendelkező társaságokhoz.

Ez volt az első lépés, a második lépésben viszont meg kellett teremteni a társaság jelenlétét a nagyon proaktív kripto és blokklánc szabályozással rendelkező Észtországban, illetve fel kellett építeni az Impactscope saját blokkláncát az Avalanche-on. Sean sorolja az érveket: „Az Avalanche az egyik új úgynevezett „Ethereum gyilkos”, sokkal gyorsabb tranzakció időkkel, alacsonyabb díjakkal, és sokkal nagyobb mértékű skálázhatósággal. Blokkláncunk képes arra, hogy bármilyen szociális vállalkozást ellásson azokkal az eszközökkel, amelyek az adott társaság által végzett működés pozitív hatásának tokenizálásához és ösztönzéséhez szükségesek. Tehát már messze túlléptük a klímaváltozást.”
Gregg hozzáteszi: „Nem számít, melyik szektorban működsz, hogy szociális vállalkozásról, profittermelő vállalkozásról vagy civil szervezetről van szó… Ha az adott üzleti tevékenység pozitív hatást fejt ki, akkor építünk neked egy blokkláncot, hogy legyenek eszközeid a pozitív hatás mögötti tokenomikus modell felépítéséhez.”

 

Egy kis matek

Az Impactscope koncepciójának fejlesztése 2019 körül kezdődött, amikor a fővonalas médiában még nem sok szó esett a kripto szektorból érkező szénkibocsátásról. Jelenleg, a Bitcoin hálózat fenntartásához közvetlenül kapcsolódó karbonkibocsátások 90 megatonna többletet mutatnak. Ez meghaladja az elektromos járművekből származó kibocsátás megtakarítás teljes éves mennyiségét – vagy egyenértékű azzal, mintha az utakon megjelenne még 2,5 millió dízelautó.

Sean konkrét példát ad: „Ha küldök neked a Bitcoin pénztárcámból a te Bitcoin pénztárcádba 20 dollárt – és említsük meg, hogy ebben az esetben a tranzakció mérete nem számít; mindegy, hogy 20 millió vagy 20 dollárról van szó, minden láncon belüli tranzakció karbonlábnyoma azonos – az említett 20 dolláros tranzakció karbonlábnyoma egyenlő azzal, mintha YouTube videókat néznék megállás nélkül 19 éven keresztül, vagy, mintha végrehajtanék 2,3 millió Visa tranzakciót. Egyedül ebben az évben, a Bitcoin-hálózat fenntartása a globális áramfogyasztás körülbelül 1%-át fogja felemészteni. A globális áramfogyasztás 7%-a már elegendő a világ teljes pénzügyi szektorának, valamint a világ teljes kormányzati szolgálatainak ellátásához.”

Az Impactscope csapat tagja: Sean Murphy középen térdel

 

A hatások felismerése

Egészen mostanáig a teljes témakör csupán havi egy-két fővonalas médiában megjelent cikkhez volt elég. Most azonban már óránként jelenik meg egy-két cikk a fővonalas médiában, ugyanis a környezeti hatás témaköre a teljes kriptotér legellentmondásosabb kérdésévé vált. A fentiek eredményeképpen napjainkban sok magánszemély és szervezet kopogtat az Impactscope ajtaján. Mivel a kriptopiacok napi 24 órában, heti 7 napon működnek, a csapat 4 kontinensen fogadja a megkereséseket és az ügyfeleket, hongkongi, észak-amerikai és európai ügynökei segítségével.

 

Svájc, a törvényhozó

Mindez visszavisz bennünket a svájci színtérre. Gregg szerint, „ha a blokklánc és kripto innovációt, a törvények és a társaságok számának vonatkozásában meghatározó, európai törvényalkotót keressük, akkor Svájc kerül az első helyre. A Kripto-völgy – amelynek tagjai vagyunk – Zürich és a Zug területén található. Genf számunkra az üzleti tevékenység fenntarthatóságát szolgáló metszéspont. Számos nemzetközi szervezet és klímaváltozási alapítvány székhelye, tehát természetes otthona azoknak a társaságoknak, amelyek a fenntarthatósági oldalon és a kripto oldalon is tevékenykednek.”

 

Egyensúlyteremtő tevékenység

Sean elismeréssel szól az Impactscope egyensúlyteremtő tevékenységéről: „Nem szeretnénk Bitcoin vagy kriptoellenes pozíciót felvenni, mert mindenekelőtt, ez nem igaz. Nagyon tudatosan nem szeretnénk olyan kívülállókként feltűnni, akik másoknak prédikálnak arról, hogy mit kellene, vagy mit nem kellene tenniük. Küldetésünk az, hogy megoldjunk egy valós problémát kereskedelmi úton, piaci mechanizmusok használatával. Azt szeretnénk, ha az emberek többet tudnának a karbon-ellentételezés problémájáról, és ennek megfelelően cselekednének.”

 

Robbanás a Fintech színpadon

Visszatérek hát Peach Zwyssig-hez, hogy még többet megtudjak arról, mit is csinál Svájc… nos, megint a svájci dolog. Sean említette Zug-ot és a Kripto-völgy Szövetséget, „amely támogatja a globális blokklánc gazdaságon belüli növekedést, együttműködést és integritást”. Peach megerősíti, hogy a globálisan működő európai Fintech társaságok körülbelül 10%-a Svájcban található, ezen belül a cégek közel fele a zürichi területen. Egy olyan országról beszélünk, amelynek a népessége valamivel kevesebb, mint 9 millió, így Svájc a tevékenységi arányánál nagyobb támogatást nyújt, és „az innováció melegágyának” tekinthető. Az országban körülbelül 400 Fintech cég működik, amelyek tevékenységének középpontjában a fizetés, betételhelyezés, hitelezés, befektetéskezelés, technológia és egészségügyi alkalmazások állnak, és a piac most „robban” az Axelra vezérigazgatója szerint. „Svájc az innováció szempontjában valóban nagyon érdekes hely” – teszi hozzá.

Az Axelra csapat bizonyítja a régi angol reklámszlogen igazságát: „Ha szeretne elérni valami nagyot, vegyen kalapot.”

 

Európán belül és kívül

Ami a pedig a Fintech társaságok számára Európa szerte nehézségeket és lehetőségeket is jelentő szabályozás kérdését illeti, folytatja Peach, a legnehezebb ezzel kapcsolatban az, hogy az ország az EU szívében található, ugyanakkor olyan, mint egy sziget, mivel nem tagja az EU-nak. „A PSD2-t például arra találták ki, hogy mindent mindennel összekössön, azonban Svájcban egyáltalán nem található meg. Tehát a Fintech integráció végrehajtása bank esetén nagyon nehéz feladat, ugyanis semmi nincs szabályozva, és szinte a semmiből kell felépíteni mindent. Már úton van néhány integrációs réteg, illetve készül hat vagy hét szabvány, de valójában senki nem töri magát, így csigalassúsággal haladnak a dolgok. Minden általam személyesen ismert Fintech társaságnak magának kell megoldania bizonyos dolgokat.”

Ha egy társaságnak PSD2-re van szüksége, dupla integrációt kell végrehajtania: egyszer Svájchoz, egyszer Európához, és valószínűleg Svájccal kezdi. A szabályozási terep ismeretéből fakadó extra tudásnak köszönhetően, Peach szerint, „azok a fickók, akik Svájcban tényleg megcsinálják, azok valóban tudják, miről beszélnek. Az indítás és a skálázás ezt követően szuperérdekes lesz.” Például, az Inyova Svájcban kezdett, most pedig már Németország nagyságrendben működik.

Az Inyova mellesleg olyan hatásbefektetési platform, amely a környezeti károk mérséklésére szolgál, az Impactscope-tól eltérő, de azt kiegészítő módon. Az Inyova 2021-es 11 millió CHF összegű beruházási ciklusának egyik fő befektetője, Carole Ackermann a következőt jegyezte meg: „Az Inyova megtalálta a hangot, különösen a fiatalabb generáció körében. A fiatalok segíteni szeretnének egy fenntartható világ kialakításában, azonban szeretnék, ha az transzparens, és technológiailag modern lenne.”

 

Stílus és könnyű használat

Sean Murphy úgy gondolja, ez egy fenntartható világ felé vezet, amely egyre erősebb lesz, mivel az ellentételezés „szinte mindenütt jelen van” számos digitális és ügyfélszolgáltatási területen. Kitér az online bankolási alkalmazásokra, ahol körülbelül 15 európai társaságról tudott, hogy API-kat fejleszt a pénzügyi tranzakciók ellentételezésére. Különösen nagy hatást tett rá a svéd Doconomy karbonhoz kapcsolt hitelkártyája: „Az euró vagy korona havi költési limit helyett havi karbon kilogramm költési limitet találunk. Az alkalmazás rögzít minden vásárlást, valamint az egyes tételekhez kapcsolódó karbonlábnyomot. A limit elérésekor lezárja a kártyát, és nem lehet róla többet költeni az adott hónapban. Fantasztikus – fenntarthatóság és digitális szolgáltatás együtt!”

Impactscope megbeszélés

Azon tűnődöm, vajon mennyire fontos Sean és az Impactscope számára az UX-UI. A weboldal mindenesetre nagyon elegáns és gördülékeny, ahogy ő fogalmaz: „Az ellenállhatatlan, szép és intuitív felhasználói utazás üzleti modellünk létfontosságú része. Mi pontosan a kriptovaluta tranzakció pillanatában vonzzuk a kriptovaluta tőzsdék ügyfeleit, akik pénzt küldenek a tőzsdére vagy pénzt kapnak onnan, miközben Bitcoint vesznek vagy adnak el. Ezek a fő érintkezési felületek, ahol meg tudjuk ragadni őket, és önálló karbon-ellentételezési funkciót tudunk nyújtani a kripto tranzakciókhoz. Elfoglalt emberekről van szó, ezért gyors és gördülékeny tranzakciót ajánlunk, amely vonzóan tálalja az információkat és opciókat.” Erre vezethető vissza az Avalanche-on keresztüli folyamat tokenizálása. „Úgy fogalmaztam, az Impactscope egy fenntarthatósági szoftverekkel foglalkozó szolgáltató társaság, de lényegében egy fenntarthatósági UX társaság vagyunk, ha még pontosabban szeretnék fogalmazni” – mondja Sean.

 

Az ügyfélutazás

De hogyan közelít az UX-hez az Axelra? Peach Zwyssig elmondása szerint az ügyfélutazási workshopok az új ügyfélutazásokat elemzik, „bár ez nem jelenti azt, hogy minden, amit mondanak az embernek, helyes… de sokat segít” – teszi hozzá némileg fanyarul. Az, hogy az Axelra mennyire veti bele magát az UX-be és a tesztelésbe, minden ügyfél esetén eltérő, és Peach véleménye szerint helytelen lehet „a nagy elképzeléssel” kezdeni, ha nincs forrás ennek a felderítésére és kifejlesztésére. Másrészről, elmondása szerint, az Axelra számos digitális terméket felépített már, így létrejött a legjobb gyakorlatok gyűjteménye, amit meg tudunk mutatni az ügyfeleknek.

Az Axelra csapat megközelítésének nyitottságát jól példázza az FQX eNote infrastruktúrája, amely profitált ebből. Az FQX olyan blokklánc alapú, rövid távú pénzügyi és fizetési eszköz, amely segíti a kereskedelmi pénzügyeket és a pénzpiacokat. Peach így beszél erről: „Elmentünk a nagyvállalatok több millió dollár készpénzt kezelő pénzügyi osztályára, de ott is azt a pénzügyest kellett szem előtt tartanunk, aki emailt küld, és egyéb anyagokat kezel egy olyan folyamatban, amelyet automatizálni szeretnénk. Ez meglehetősen elvont feladat egy fejlesztő számára. Tehát összehoztuk a fejlesztőinket a végső fogyasztóval, és együtt azonnal elkezdtük a legalapszintűbb papír prototípus-készítést. Aztán folytattuk közvetlenül a prototípus vázlatrajzzal, és csináltunk néhány folyamatábrát is. Az a jó ebben, hogy ezt követően a végrehajtás szupersebességre kapcsol, és ekkor megy igazán a prototípus-készítés. Néhány napon belül már le is programozzuk, és kibocsátjuk tesztelésre. Tehát gyors és ismétlődő ciklusokat alkalmazunk, és lenyűgöző, ahogy a fiúk felépítik és javítják azokat.” Ahogyan ezt mostanra valószínűleg már észrevették, nem lehet nem észrevenni, hogy Peach milyen lelkes a társaságával kapcsolatban. Beszámolója szerint az Axelra 16 fejlesztővel áll szerződéses kapcsolatban, illetve együtt dolgozik még egy kb. további 60 fejlesztő által alkotott hálózattal. Az ideális projektcsapat kezdetben 5-7 főből áll, habár a nagyobb bankolási projektekhez akár 80 emberre is szükség lehet. De az 5-7 emberből álló kulcsfontosságú csapat ilyen esetekben is megtalálható. „Ők minden nap több órát dolgoznak együtt, és megcsinálják.”

 

Svájci rolád

Hogy kihasználjam az időnket, arról kérdezem Peach-et, mit javasolna a többi svájci Fintech társaságnak, ő pedig nem késlekedik a gyors és részletes tanácsokkal. Mindenekelőtt, a bankolás a Neon-nál történjen, itt „könnyű, korlátlan és alacsony a költsége”. Peach elmondása szerint a beszélgetésünk idejére a társaság már 60-70,000 ügyfelet gyűjtött. A „pénzügyi írástudás” elsajátításához a Selma-t javasolja, amely azt ajánlja, hogy „rendben tartja a pénzügyeinket.” A hatásbefektetés vonatkozásában megemlíti az Inyova-t, illetve javasol egy pillantást vetni az FQX-ra, amely „nem annyira csodás, de nagyon fontos megnézni”.

Neon

Továbbá, érdemes megnézni az Altoo Wealth Platform-ot is, különösen „a klassz UI-ját.” A Relai – (a Relai weboldal szerint) „Európa legegyszerűbb Bitcoin befektetési alkalmazása” – előtt szintén megemeli a kalapját Peach. Aztán ott van a SIBEX, amely Guil Sperb Machado tehetséges embereire épül. De vajon Guil javasol-e valamilyen izgalmas társaságot a svájci Fintech színpadról?

Sibex

 

A világok összeolvasztása

Nos, azt hiszem, gondosan jár el, amikor nem említ neveket, talán mert azok már az AxLabs ügyfelei, vagy mert az AxLabs csapat pont most végzi azt a bizonyos 3 hónapos vizsgálatot egy projekthez. A svájci színpadon uralkodó hangulatról viszont van megjegyeznivalója. „A múlt tele volt optimizmussal, pattogtak a petárdák, nyíltak a virágok, és folyt a pezsgő a blokklánc virágzásának idején. Mostanában a konszolidáció korát éljük, mivel a svájci nagyvállalatok is beszállnak a játékba, és Svájc kintről is sok embert vonz, akik szeretnének idejönni. A fenti konszolidált társaságok hozzám hasonló idealistákkal találkoznak, tehát itt az ideje, hogy kihozzunk ebből valamit. Ez a két világ összeolvasztásának folyamata.”

Sean Murphy kitekintése – úgy tűnik szintén jellemzően – globális szintű. Sok évet töltött az egyik első indulótőke finanszírozó alapnál, az afrikai web és mobil területen induló vállalkozók támogatásával, és 10 afrikai országban folytatta ezt a tevékenységet terepen (és az Impactscope-pal továbbra is folytatja ezt). Tehát nem meglepő, hogy amikor megkérem őt, hogy mondja el, „kiket figyeljek” – úgy értve, Svájcban – akkor válasz helyett a Wild Cards-ra irányítja a figyelmem.

Wild Cards

„Három fiatal afrikai srácról van szó, akik NFT-ket használnak valódi állatok digitális megjelenítésére, és felépítettek e köré egy állatvédelmi projektet. Az NFT-k megvásárlásából és eladásából származó pénz egy része valódi állatok védelmének a támogatására megy el. Úgy gondolom, ez egy zseniális modell. Van értelme, innovatív, és komoly hatással bír.”

 

Végszó

Gondolták volna, hogy afrikai vadállatok nem helyettesíthető tokenjeivel (NFT) is összefutnak majd, ha belevetik magukat a svájci Fintech világába? Mert én határozottan nem.

És én még arról tűnődtem írásom bevezetőjében, hogy Svájc talán unalmas lesz?
Álljanak hát végszóként itt az „energiabomba”, Peach Zwyssig szavai: „Az IT-szolgáltatások és tanácsadás területén eltöltött mintegy 23 év után elmondhatom, hogy számos társaságot felépítettem, és most átadom mindezt a lelkesedést és tapasztalatot a startup-ok számára, és nagy megelégedettséggel tölt el, hogy láthatom, miként válnak az említett startup-ok bölcs emberekké és bölcs üzleti társaságokká. Tényleg megtaláltam azt, amit szeretek csinálni, és találtam egy csodálatos csapatot is, amely osztja a lelkesedésemet, és szereti létrehozni a dolgokat. Nagyon jó érzés együttdolgozni velük, és figyelni az ő fejlődésüket is. Szépséget találok mindebben.”

Guil előadás közben

És mi a helyzet Guil Sperb Machado-val? „A Fintech ipar résztvevőinek jelenleg igen nagy a felelőssége, nem csupán a sziklaszilárd, innovációt felmutató projektek kidolgozása és megvalósítása terén, hanem az oktatás vonatkozásában is. A felhasználók, érintettek és a kormányzat tanítása azt mutatja, hogy ez az erőteljes technológia képes teljesen átformálni társadalmunkat. Miközben elmozdulunk olyan nagyobb mértékben diszruptív technológiák felé, mint például a DeFi (decentralizált pénzügyek), nagyobb felelősséget érzek a tekintetben, hogy a helyes dolgot tegyük, és tanítsunk másokat – ami minden bizonnyal maximalizálja a szélesebb körű társadalmi elfogadást. Ez az én üzenetem…”

És mindeközben egy szó nem esett a kakukkos órákról.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  Erősödik a japán Fintech szektor

  2024. jan. 30. | 49 perc olvasás

  Amikor 2022 nyarán először beszéltem online Takeshi Kitoval, aki akkoriban a Japán Fintech Egyesület elnökhelyettese volt, éppen a Szingapúri Fintech Fesztiválra, illetve a Hongkongi Fintech Hétre való...

  Horvátország – Az ébredés szakaszában

  2023. szept. 07. | 42 perc olvasás

  Az időzítés mindennél fontosabb a fintech, a bankszektor és a kriptovaluták gyorsan változó világában, és az idő néha ellenünk dolgozik. Az interjúkat a horvát piac vezető szereplőivel jóval e cikk megjelenése...