UX szempontból legérdekesebb blokklánc alkalmazások

A blokklánc szó hallatán hajlamosak vagyunk egyből a digitális pénzekre gondolni. A Satoshi Nakamoto által feltalált technológia első gyakorlati alkalmazása a Bitcoin kriptopénz mögötti infrastruktúra volt. Azóta a technológia számos más területen is hasznosnak bizonyult, pédául a pénzügyi, az ingatlanpiaci, a zeneipari és több másik területen. Ennek a posztnak a célja megmutatni, hogy hogyan tud a blokklánc technológia a meglévő folyamatokon javítani és egyben teret adni más új technológiáknak a különböző területeken.
Mi a blokklánc technológia?
A blokklánc technológia olyan blokkok láncolata, ahol minden blokk értékes adatokat tárol, ugyanakkor nincs a rendszernek központi felügyelete. Ez a rendszer egy titkosított, változhatatlan rendszer, ami a támadásoknak is jobban ellenáll elosztott szerkezetének köszönhetően, mint a tradicionális, központilag szabályozott rendszerek.
“A DNS hasonló a blokklánchoz” – minden faj emlékét őrzi, amik ezt megelőzően léteztek”   Resse Jones
A blokklánc bizonyos szempontból az Internet egy új generációja és többen az “Új internet”-nek tartja, ami a tranzakciók internetét képezi le. Az 5 alapvető tulajdonság ami meghatározza ezt a technológiát:

 • Decentralizáltság
 • Transzparencia
 • Biztonság
 • Változhatatlanság
 • A közösség beleegyezése

A fent felsorolt jellemzők mind a bizalom fogalmát képviselik a digitális világban. A technológia innovációja a hálózat egyedülálló felépítésében rejlik.

Különböző típusú hálózati szerkezetek. Balról jobbra: centralizált, decentralizált és elosztott struktúrák.
Különböző típusú hálózati szerkezetek. Balról jobbra: centralizált, decentralizált és elosztott struktúrák.

Ahogy a bal felső ábrán is látszik, a hagyományos struktúrák egy központosított, úgy nevezett egy a sokhoz rendszert (One-To-Many system) alkalmaznak, ahol mindent egy központi elem kezel. Ezzel ellentétben a blokklánc technológia egy decentralizált modellre épül. Ez a hálózat a teljes terhelést egyenlően osztja el a résztvevők (“peers”) közt. Ezt a felépítést peer-to-peer hálózatnak hívják, ahol senkinek sincs lehetősége túljárni a döntéshozási folyamatok “eszén”.
Ez csak egy rövid betekintés a blokklánc technológiába, amennyiben többet szeretnél tudni a technikai részletekről, nézz bele a “What is Blockchain Technology”  cikkbe. A poszt hátralévő részében a blokklánc technológia izgalmas alkalmazási területeit fogjuk felfedezni.
 

Blokklánc technológia a Fintechben

fintech_blockchain
A blokklánc technológia biztonságosabbá teszi a a pénzügyi tranzakciókat. Majdnem minden banki rendszernek központi irányítása van, ami sérülékennyé teszi őket a kibertámadásokkal szemben. Egy ilyen központi rendszer esetében, amennyiben támadás történik, a támadó átveheti a teljes irányítást. Egy decentralizált, több csomóponttal bíró architektúrában ugyanakkor a támadó nem tudja átvenni az irányítást a teljes rendszer felett, hiszen ahhoz a csomópontok többségét fel kellene törni, ami óriási számítási kapacitást igényel. A blokkláncban minden tevékenység nyomonkövethető, az összes információ elérhető minden egyes tranzakcióról.
Ezt a techológiát alkalmazva a tranzakciós költégek számottevően csökkenthetők. Egy olyan, átlátható, megosztott és titkosított adatbázis, mint a blokklánc, lecsökkenti a szükséges emberi erőforrás mennyiségét is.
 

Blokklánc a zeneiparban

Music-blockchain
A digitális zenegyártás új kihívások elé állította a hagyományos zeneipart, küzdeniük kellett, hogy versenyt tudjak tartani a digitális rendszerekkel. A teljes zeneipar küzd azzal, hogy hogyan őrizze meg a szerzői és kiadói jogokat. Számos streaming felület vezette be az ún. Pay per Play (PPP) rendszert, ami meghallgatásonként biztosít bevételt a művésznek.
A blokklánc-alapú rendszerek bevezetésével, mint amilyen a Choon is, forradalmasodhat a digitális zenei megosztás. Segítségével a kifizetések transzparenssé és azonnalivá válhatnak.
 

Blokklánc az ingatlanpiacon

blockchain-realstate
Az ingatlanpiac mindig is egy technológiákat kevéssé használó, nagy papírfogyasztó volt. Amennyiben ez a terület is fokozatosan integrálná folyamataiba a blokklánc technológiát a számos folyamatba, mint a kifizetés, a letét vagy a tulajdon kezelés, lényegesen javulhatna a felhasználói élménye ezeknek a feladatoknak. Például a Rentberry egy újfajta bérleti szerződést vezetett be a blokklánc technológiát alkalmazva, ami simább és gyorsabb tranzakciókat, egy változhatatlan “főkönyvét” a szerződéseknek és a papírmunka megszűnését teszi lehetővé.
 

Blokklánc az egészségügyben

blockcian-healthcare
Egy másik iparág, ami profitálhatna a blokklánc technológiából, az egészségügy. A technológia alkalmas lenne többek között a páciensek személyazonosságának digitális igazolására, illetve a felírt gyógyszerek és kiszállításuk nyomonkövetésére. Egy további alkalmazási terület lehet a terápiás protokollok helyes alkalmazásának ellenőrzése. Összeségében a blokklánc technológiával egy automatikus, transzparensebb egészségügy igazgatási rendszer jöhet létre.

Összegzés

A blokklánc technológia 2009-es bevezetése óta számos területen bizonyult alkalmazhatónak. Ilyen például a gyors és biztonságos pénzküldés, a szerződések egyszerű kötése, és az érzékeny adatok kezelése, küldése. Izgatottan várjuk, hogy hogyan formálja a jövőt a blokklánc technológia és milyen egyéb alkalmazási területeire derül fény.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  Együttműködés UX ügynökséggel: Melyik UX design csapatot válasszuk? – 3. rész

  2023. máj. 30. | 21 perc olvasás

  Miért érdemes UX ügynökséggel dolgozni? Vannak olyan társaságok, amelyek kezdettől fogva együtt dolgoznak egy UX ügynökséggel. Mások csak később fordulnak hozzájuk, és vannak olyanok is, amelyek egyáltalán...

  Együttműködés házon belüli csapattal: Melyik UX design csapatot válasszuk? – 2. rész

  2023. máj. 02. | 17 perc olvasás

  Miért érdemes házon belüli csapatot létrehozni? Előfordulhat, hogy üzleti pályafutásod egy bizonyos pontján ráébredsz, hogy túl sokat költesz a UX-re, vagy egyszerűen csak észreveszed, hogy a UX kulcsfontosságú...