UX szempontból legérdekesebb blokklánc alkalmazások

A blokklánc szó hallatán hajlamosak vagyunk egyből a digitális pénzekre gondolni. A Satoshi Nakamoto által feltalált technológia első gyakorlati alkalmazása a Bitcoin kriptopénz mögötti infrastruktúra volt. Azóta a technológia számos más területen is hasznosnak bizonyult, pédául a pénzügyi, az ingatlanpiaci, a zeneipari és több másik területen. Ennek a posztnak a célja megmutatni, hogy hogyan tud a blokklánc technológia a meglévő folyamatokon javítani és egyben teret adni más új technológiáknak a különböző területeken.
Mi a blokklánc technológia?
A blokklánc technológia olyan blokkok láncolata, ahol minden blokk értékes adatokat tárol, ugyanakkor nincs a rendszernek központi felügyelete. Ez a rendszer egy titkosított, változhatatlan rendszer, ami a támadásoknak is jobban ellenáll elosztott szerkezetének köszönhetően, mint a tradicionális, központilag szabályozott rendszerek.
“A DNS hasonló a blokklánchoz” – minden faj emlékét őrzi, amik ezt megelőzően léteztek”   Resse Jones
A blokklánc bizonyos szempontból az Internet egy új generációja és többen az “Új internet”-nek tartja, ami a tranzakciók internetét képezi le. Az 5 alapvető tulajdonság ami meghatározza ezt a technológiát:

 • Decentralizáltság
 • Transzparencia
 • Biztonság
 • Változhatatlanság
 • A közösség beleegyezése

A fent felsorolt jellemzők mind a bizalom fogalmát képviselik a digitális világban. A technológia innovációja a hálózat egyedülálló felépítésében rejlik.

Különböző típusú hálózati szerkezetek. Balról jobbra: centralizált, decentralizált és elosztott struktúrák.
Különböző típusú hálózati szerkezetek. Balról jobbra: centralizált, decentralizált és elosztott struktúrák.

Ahogy a bal felső ábrán is látszik, a hagyományos struktúrák egy központosított, úgy nevezett egy a sokhoz rendszert (One-To-Many system) alkalmaznak, ahol mindent egy központi elem kezel. Ezzel ellentétben a blokklánc technológia egy decentralizált modellre épül. Ez a hálózat a teljes terhelést egyenlően osztja el a résztvevők (“peers”) közt. Ezt a felépítést peer-to-peer hálózatnak hívják, ahol senkinek sincs lehetősége túljárni a döntéshozási folyamatok “eszén”.
Ez csak egy rövid betekintés a blokklánc technológiába, amennyiben többet szeretnél tudni a technikai részletekről, nézz bele a “What is Blockchain Technology”  cikkbe. A poszt hátralévő részében a blokklánc technológia izgalmas alkalmazási területeit fogjuk felfedezni.
 

Blokklánc technológia a Fintechben

fintech_blockchain
A blokklánc technológia biztonságosabbá teszi a a pénzügyi tranzakciókat. Majdnem minden banki rendszernek központi irányítása van, ami sérülékennyé teszi őket a kibertámadásokkal szemben. Egy ilyen központi rendszer esetében, amennyiben támadás történik, a támadó átveheti a teljes irányítást. Egy decentralizált, több csomóponttal bíró architektúrában ugyanakkor a támadó nem tudja átvenni az irányítást a teljes rendszer felett, hiszen ahhoz a csomópontok többségét fel kellene törni, ami óriási számítási kapacitást igényel. A blokkláncban minden tevékenység nyomonkövethető, az összes információ elérhető minden egyes tranzakcióról.
Ezt a techológiát alkalmazva a tranzakciós költégek számottevően csökkenthetők. Egy olyan, átlátható, megosztott és titkosított adatbázis, mint a blokklánc, lecsökkenti a szükséges emberi erőforrás mennyiségét is.
 

Blokklánc a zeneiparban

Music-blockchain
A digitális zenegyártás új kihívások elé állította a hagyományos zeneipart, küzdeniük kellett, hogy versenyt tudjak tartani a digitális rendszerekkel. A teljes zeneipar küzd azzal, hogy hogyan őrizze meg a szerzői és kiadói jogokat. Számos streaming felület vezette be az ún. Pay per Play (PPP) rendszert, ami meghallgatásonként biztosít bevételt a művésznek.
A blokklánc-alapú rendszerek bevezetésével, mint amilyen a Choon is, forradalmasodhat a digitális zenei megosztás. Segítségével a kifizetések transzparenssé és azonnalivá válhatnak.
 

Blokklánc az ingatlanpiacon

blockchain-realstate
Az ingatlanpiac mindig is egy technológiákat kevéssé használó, nagy papírfogyasztó volt. Amennyiben ez a terület is fokozatosan integrálná folyamataiba a blokklánc technológiát a számos folyamatba, mint a kifizetés, a letét vagy a tulajdon kezelés, lényegesen javulhatna a felhasználói élménye ezeknek a feladatoknak. Például a Rentberry egy újfajta bérleti szerződést vezetett be a blokklánc technológiát alkalmazva, ami simább és gyorsabb tranzakciókat, egy változhatatlan “főkönyvét” a szerződéseknek és a papírmunka megszűnését teszi lehetővé.
 

Blokklánc az egészségügyben

blockcian-healthcare
Egy másik iparág, ami profitálhatna a blokklánc technológiából, az egészségügy. A technológia alkalmas lenne többek között a páciensek személyazonosságának digitális igazolására, illetve a felírt gyógyszerek és kiszállításuk nyomonkövetésére. Egy további alkalmazási terület lehet a terápiás protokollok helyes alkalmazásának ellenőrzése. Összeségében a blokklánc technológiával egy automatikus, transzparensebb egészségügy igazgatási rendszer jöhet létre.

Összegzés

A blokklánc technológia 2009-es bevezetése óta számos területen bizonyult alkalmazhatónak. Ilyen például a gyors és biztonságos pénzküldés, a szerződések egyszerű kötése, és az érzékeny adatok kezelése, küldése. Izgatottan várjuk, hogy hogyan formálja a jövőt a blokklánc technológia és milyen egyéb alkalmazási területeire derül fény.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

  2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

  Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

  Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

  2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

  A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...