Pártok weblapjai az Európa Parlamenti választás tükrében

Első körben le kell szögeznem, hogy ez egy ergonómiai elemzés, nem a pártok által megfogalmazott programról szól. Véleményem persze nekem is van, de ezt nem szándékoztam ebbe a posztba beleírni. Álljon itt mindenkinek okulásképp a 2010-es választáshoz. A pártok random sorrendben szerepelnek. Megnéztem minden pártnak a holnapját, hogy mi az, amit el akar mondani nekünk a weben.
Fidesz
A Fidesz felvállalta azt, amit mindenki szégyell, ezért egyértelműen plusz pont jár nekik. A magyar ember nem olvas, örülünk neki, vagy sem, ez az igazság, ezért a Fidesz inkább videókkal célozza meg a népet az EP oldalán. Itt rögtön egy intró oldalon eldől, hogy ki az aki erre kíváncsi.

Az EP indulók közül választhatunk egy képgalériában, amelyben egymás után úsznak az emberek fényképei. Az eszköz meglepetésemre elég jól működik, könnyű választani és az összes böngészőben szépen lejátssza a kis videókat.
Sajnos a kontroll funkciók (nagyítás, pauzálás, hangerő) nem működnek Safariban és Firefoxban, egyedül a lejátszás megy, és a hangerőt leszámítva ugyanezek a problémák tapasztalhatók Explorerben is. Másik gond ezzel az eszközzel, hogy pont a kevésbé esélyes arcok háttérben maradnak, pedig lehet, hogy őket kellene jobban megszerettetni, hisz, aki a Fideszre szavaz alapvetően róluk dönt.
Az interface többi része is könnyen és jól kezelhető, a videón kívül találhatunk nagyon rövid életrajzot és sajtófotókat is (gyorsan jön le és jelzik, hogy mekkora). A programot is videókban mutatják be. Ez már kevésbé praktikus. Ha érdekel, hogy mit gondol a Fidesz az esélyegyenlőségről, akkor szívesebben futnék át egy 3 oldalas dokumentumot, mintsem, hogy megnézzem egy konferencia 1,5 órás videóját 6 darabban, ahol fogalmam sincs, hogy melyik darabbal kezdődik. A videófal és videónapló menüpontok sem dobogtatták meg a szívem, mert nem nagyon látszik elsőre miről szólnak.
Szdsz
Az Szdsz, mint értelmiségi párt nem figyel a webre. Nehéz ergonómus szemmel bármit is mondani a 2009-es EP választási anyagukról, mert nem nagyon van. Elsőként csak a sokat kritizál plakátjaikat nyomják az árpádsávosokkal régi elavult animált bannerszerű módon. Végül rájövök, ha a tovább az szdsz.hu-ra kattintok, akkor valami történni fog. Nem mintha eddig nem az szdsz.hu-n lettem volna.
Itt két további tájékozódási lehetőséget találtam. Az oldal legalján eldugva egy link, amelynek az Szdsz EP listatagjait mutatná. A link azonban ide vezet:
http://http//ep-lista.szdsz.hu/
Új tabba nyílik meg és egy nem létező oldalra jutunk ezzel. A másik tájékozódási lehetőség, ha kattintunk Mit tesznek Önért a magyar liberálisok az Európai Parlamentben a következő öt évben? linkre. A szöveg kissé nagyzoló, hisz ha jól sikerül a választás, akkor is legfeljebb 1 képviselőt küldenek, de ez nem az ergonómust, hanem csak a nyelvészt zavarja. A linkre kattintva nem egy strukturált oldalt, hanem egy pdf dokumentumot kapok figyelmeztetés nélkül, amelyben a betűk olyan olvashatatlan, hulladék módon jelennek meg, hogy kénytelen vagyok ide bemásolni. Mint ergonómus az Szdsz honlapja nagy csalódás volt. 1-est adnék nekik.

Mszp
Az Mszp-ben mostanra megoldották már, hogy www és a sima http alatt más tartalom jött be. Gondolom már mások szóltak nekik. Úgyhogy ezt már nem bántom.
Az Ep tartalmakat viszonylag kiemelve egy menüpontban jelenítik meg. Talán nagyobb hangsúlyt is adhattak volna ennek a most különösen fontos tartalomnak, bár ez az ergonómiai hozzáállás esetleg némi apátiáról tanúskodhat. Hírek  és az Ep delegáció tagjai közt választhatunk.
A hírek szekcióban két dolog zavar csak. Egyrészt a címek kattinthatósága helyett az idegesítő és semmitmondó tovább linkeket tartották meg, másrészt a tördelés nem túl jól sikerült, így elég nehéz áttekinteni a címeket.
Az EP tagoknál egy szimpla kattintható listát kapunk nevekkel. Jobban örültem volna, ha már vannak itt kis fotók is az emberekről, valamint egy 2-3 soros leírás, életrajzi adat, vagy küldetés megfogalmazása.
Az életrajz tördelésén is lenne még mit finomítani. Nincsenek jó kiemelések és a portréfotó mellett hatalmas nagy fehér mező árválkodik kihasználatlanul.

Az Mszp EP anyag elfogadható lenne, ha egy parlamentbe befelé törekvő kis párt készítette volna. Egy tőkeerős kormánypárttól ennél kicsit többet várnék.
Jobbik
Tetszik a Jobbik megoldása, hogy egy bal oldali menübe kiemelték az EP választást, de a többi tartalmukat sem dugták el teljesen. Választási híreknél a bővebben link helyett ugyanúgy jó lenne, ha kattinthatnánk a címre. És hiányzik egy lead is. Nagy piros pont a Jobbiknak, hogy van programjuk leírva. Rövid összefoglaló a weben és letölthető dokumentum. Ez így teljesen jó lenne, csak jelezni kellene, hogy mekkora a dokumentum, milyen formátum (gondolom pdf) és az ide kattintva linknév helyett jobb lenne, ha a letöltés lenne a link, vagy a designerük csinált volna egy gombot erre külön.
Az EP lista tálalása a bővebben linket leszámítva jó. Kicsit zavaró, hogy a Jobbik arcának származó Morvai Krisztináról az első arcválasztó oldalon semmit sem tudunk meg, csak a családjáról. Ezt egy kicsit ügyesebben kellett volna megírni.

A Tavaszi hadjárat menüpont nekem ciki nem ciki tetszik. Mármint a címe. Az ötletes, de még érthető kategóriába tartozik, itt a kampány helyszíneivel ismerkedhetünk meg. A lista végén a kampányt támogató menüpontok vannak rendes helyen, rendes tartalommal. A Jobbik egy nem túlzottan kreatív, de normális ergonómiával összerakott oldalt adott.
MDF
A Jobbikhoz hasonlóan ők is a bal oldali menüt hozzák. Jó is lenne ez, de én jobbnak tartanám, ha rögtön az Eu oldalt tolnák előtérbe, és a parkolási botránnyal kapcsolatban sem kellene a banner a legprominensebb helyen, mert elvonja a figyelmet.
Nagyon tetszik, hogy az MDF Bokros és Habsburg György arcát nyomja előtérbe. Ez objektív optimizmusról tesz tanúbizonyságot. Hisznek benne, hogy akár két ember is bejuthat, de nem pazarolják a helyet az esélytelen 14. indulóra. Az MDF mintha designert is fogadott volna, látszik az oldalon, hogy mostanában tervezték.


Az egyes jelöltekről itt meglehetősen sokat olvashatunk, strukturált olvasható formában
. Szimpatikus, hogy a száraz életrajz mellett van egy kis filozófia is. g> Az MDF annyiban is más mint a többi oldal, hogy az egyes jelölteknek van küldetése, viszont nem konkrét programot, hanem inkább szemléletet akarnak elvinni. Van tagolás és kb. 100 szavas bekezdésekre tördelt szkennelhető tartalom.
Képgaléria itt is van, de a Fidesz sajtófotóival ellentétben itt az élményfotókon van a hangsúly. Az eszköz egy bevett módon működő átlagos képnézegető.

6 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 6 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...