Mit jelent a PropTech, és hogyan befolyásolhatja hétköznapjainkat?

Proptech – ideje megszoknunk 2018 egyik technológiai kulcsfogalmát. A kifejezést a FinTech mintájára a property és a technology szavakból alkották, és beleértik az ingatlanok tervezése, fejlesztése, működtetése, kereskedelme, finanszírozása terén bekövetkező összes innovatív változást.
 
Milyen hatások befolyásolják a PropTech szolgáltatásokat?
Több tényező is befolyásolja, milyen innovatív változásokra számíthatunk a közeljövő PropTech szolgáltatásaiban. Ilyen a szoftverfejlesztés, aminek a hangvezérlést, a mesterséges intelligenciát, adatelemzést, a blockchain technológiát köszönhetjük. Hardveres irányból érkeznek a szenzorok és a drónok. Nem hagyhatók figyelmen kívül a társadalmi változások, leginkább a munka fogalmában és a nyaralási szokásokban bekövetkező radikális változások. Mivel az ingatlanok esetében hatalmas anyagi értékről beszélünk, számításba kell vennünk a pénzügyi innovációkat: a lakásvásárlás finanszírozását vagy a kriptovaluták megjelenését.
Egyetlen cikkben lehetetlen összefoglalni az összes fontos folyamatot. Inkább kiragadunk néhány érdekes példát, hogy bemutassunk, a hétköznapokban hol figyelhetők meg a PropTech-hez köthető változások, új szolgáltatások.
 
Az irodakeresésben hódít a közösségi gazdaság
Iszonyú gyorsasággal változik a munka és a munkahelyek fogalma. Rengetegen dolgoznak ma olyan felkapott és keresett munkakörökben, amik 10-15 éve nem is léteztek, és várhatóan ma még el se tudjuk képzelni a jövő munkaköreit, munkahelyeit, keresett kompetenciáit, fontos képzéseit.
A változást technikai és társadalmi tényezők is befolyásolják. Ami biztos, hogy a jelen és a közeljövő munkahelyei – a komfort és az otthonosság mellett – egyre nagyobb kooperációt, egyre gördülékenyebb kommunikációt, flexibilis időbeosztást tesznek majd szükségessé.
Ehhez máris alkalmazkodik jópár szolgáltatás, ezekből tekintünk át néhányat.
A co-working space-eket már nem is kell bemutatnunk: alig képzelhető el nélkülük fejlett nagyváros. Sőt, van, ahol a co-working lehetőségek már önálló ingatlanos listing kategóriát képviselnek, hiszen létrejöttek a megosztott irodákat összegyűjtő speciális keresők. Ilyen az indiai co-working helyszíneket összegyűjtó Awfis, a francia lehetőségekben kereső Morning Coworking, vagy a globális WeWork.
 

A francia Morning Coworking segítségével egész Párizs területén kereshetünk megosztott irodákat
A francia Morning Coworking segítségével egész Párizs területén kereshetünk megosztott irodákat

 
A Dániából indult Gaest.com érdekesen ötvözi a shared economy koncepciót a munka világával: órákra is kibérelhető helyszíneket közvetít a tulajdonosok és a megszokottól eltérő meeting-helyszínt kereső cégek között. A helyszínek – akárcsak a szálláskínáló szolgáltatásoknál – változatosak: akad köztük viktoriánus szalon Londonban és sétahajó Koppenhágában. A helyszínek igénybe vehetők megbeszélésre, workshopra, fotózásra, csapatépítőre, vagy szinte bármilyen, munkával kapcsolatos társas rendezvényre. A modell sikerességére utalhat, hogy az AirBnB a közelmúltban felvásárolta az alig három éve alapított Gaestet.
 
A dán Gaest.com segítségével különleges, egyedi tárgyalókat bérelhetünk, akár órákra is
A dán Gaest.com segítségével különleges, egyedi tárgyalókat bérelhetünk, akár órákra is

 
Specializálódás és kriptovaluták a nyaralóhely-keresésben
Ha a nyaralás megszervezésének innovatív formáiról van szó, a legtöbben még mindig az AirBnB-re gondolnak. Pedig a home sharing első ingatlanos élharcosán kívül már sokan próbálkoznak hasonló szolgáltatással, néhol kicsit változtatva is az alapkoncepción.
A csak néhány olasz városban működő Keesy különlegessége, hogy használatához nincs szükség személyes találkozásra a házigazdával, hiszen a vendégek a szálláshely kulcsát – egyeztetés és fizetés után – egy mobiltelefonra küldött kód segítségével egy központi helyen lévő boxból vehetik fel.
Mint nevéből is látszik, a Kid & Coe a gyerekesek, kisbabások igényeit helyezi előtérbe. A vendéglátóhelyek bemutatásánál külön szekciót szentelnek annak, pontosan miért szeretnék a gyerekek az adott helyszínt.
 
A Boutique Homes az ínyenceknek kínál egyedi nyaralási helyszíneket
A Boutique Homes az ínyenceknek kínál egyedi nyaralási helyszíneket

 
Az ínyenceket megcélzó Boutique Homes a különleges, egyedi, esetenként fényűző szálláshelyeket gyűjti össze. Akad köztük sztárépítész műve, velencei reneszánsz palota, de izlandi faház is. A helyszínek közé csak meghívásos alapon lehet bekerülni, ami még három budapesti gyöngyszemnek is sikerült.
A HomeStay.com a pénztárcabarát lehetőségeket kereső szegmensek kínál szálláshelyeket. Itt a hangsúly a kedvező ár mellett a személyességen, kedvességen van. A szálláshelyek kimondottan olcsók, hiszen többségük lakott – itt a helyszínt valóban a házigazdával kell megosztanunk.
Az innovatív finanszírozás területén érdekes fejlemény, hogy az SBC Travel utazási iroda lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy szolgáltatásait kriptovalutával is kifizethessék.
 
Új finanszírozási modellek a lakásvásárlásban
Az OpenDoor.com jelentős mennyiségű big datát és üzleti intelligenciát mozgósít. Üzleti modelljének lényege, hogy a meghirdetett ingatlanra saját adatbázisuk és komplex számítási módszereik alapján korrekt ajánlatot tesznek, az eladónak napok alatt kifizetik a teljes összeget, majd renoválás után az ingatlant azonnal visszateszik a piacra.
A Knock.com lényege a trade-in: segítségével nem maradunk le az eladási láncban, ha már kiszemeltük következő ingatlanunkat, de még nem adtuk el a mostanit. A szolgáltatás segítségével akár már azelőtt beköltözhetünk új otthonunkba, hogy a régit meghirdettük volna a piacon.
 
Az OpenDoor.com big data és üzleti adatelemzés segítségével számítja ki és ajánlja fel otthonunkért az ideális árat
Az OpenDoor.com big data és üzleti adatelemzés segítségével számítja ki és ajánlja fel otthonunkért az ideális árat

 
Mi várható az innovatív technológiáktól?
Az innovatív technológiák közül a hangvezérlés biztosan be fog törni az otthonok vagy nyaralóhelyek bérlésének, adásvételének világába. A Google a közelmúltban jelentette be, hogy a hangvezérelt Google Assistanten már hotelszobát is foglalhatunk, egyelőre a nagyobb amerikai szállodaláncok hálózatából.
 
A tervek szerint 2022-ben foglalhatjuk az első szobákat az Aurora Station űrhotelben
A tervek szerint 2022-ben foglalhatjuk az első szobákat az Aurora Station űrhotelben

 
Az ingatlanok bemutatását, meghirdetését bizonyosan át fogja alakítani a drón-technológia, a virtuális túra, a kiterjesztett valóság (augmented reality). Az ingatlanok iránt érdeklődők és az ügynökök közti kommunikációba be fog törni az egyre intelligensebb ingatlanos chatbotok használata.
És hogy a végére hagyjunk valamit a valóra vált sci-fiből: már több cég dolgozik az űrbeli nyaraláson, a tervek szerint 2022-ben nyílik az első hotel a világűrben.
 

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

  2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

  Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

  Mit és mit ne csináljunk ChatGPT-vel a UX designban

  2023. nov. 30. | 15 perc olvasás

  A digitális tervezés folyamatosan fejlődő világában a legújabb eszközök forradalmasítják a UX design megközelítését. Ezen eszközök közül kiemelkedik az OpenAI fejlesztett ChatGPT. De miért, és hogyan ...