Meddig érdemes foldozgatni?

Munkánk során nagyon gyakran találkozunk olyan alkalmazásokkal és weboldalakkal, amelyek igen messze vannak attól, hogy jól szolgálják ki a felhasználókat, illetve ezzel hatékonyan támogassák az üzleti célokat. Gyakran ezek az összetákoltnak tűnő felületek sok sok év fejlesztés eredményei és irdatlan mennyiségű pénzbe kerültek az évek folyamán. Ha rájuk nézünk, akkor mindenkinek az első gondolat az, hogy hát én jobbat csináltam volna feleennyi pénzből. Mivel rendkívül drága volt a kialakításuk, ezért senki sem dobja el őket jó szívvel, gyakran az a cél munkánk során, hogy ezeknek a felületeknek csak egy-egy aspektusán javítsunk, mert még így is nagyon drágák lesznek a változtatások.
Saját tapasztalatomban sokszor láttam azonban, hogy a végén hiába csak apróbb változtatásokat végzünk, ezek sokkal többe kerülnek, mintha az elejéről újrakezdenénk a fejlesztést. Ezek alapján a következő tanulságokra, szempontokra érdemes figyelnünk, ha sokat toldozott-foldozott, költséges rendszerünk van:

  • Ne fájjon a szívünk leselejtezni a régi rendszert, hisz az élő prototípusként segítette az új rendszer tervezését. A régi rendszer nélkül sok tanulságra nem jöhettünk volna rá, így irdatlan többletköltségeivel valami jobbhoz járult hozzá. Viszont ideje lejárt, engedjük elmenni.
  • Ne csak pár hónapra előre gondolkodjunk. Lehet, hogy az új rendszer épp most többe kerülne, mint a foldozgatás, de a foldozgatás újrakezdődik pár hónapon, egy éven belül és sose ér véget. Figyeljünk arra, hogy így már szinte biztos többet költünk.
  • A teljes megújulás normális része a webes fejlesztésnek. Számoljuk meg, hogy mondjuk a facebook hányszor ment át radikális megújuláson az évek során (pl. nemrég írták át az alkalmazások kódját teljesen). Igaz, a jól eltalált elemek (fal, lájkolás) végig velünk maradnak. Törekedjünk arra, hogy rendszerünknek legyen egy karakteres, jól eltalált magja, de a többihez ne ragaszkodjunk görcsösen.

És ne feledjük el a végső tanulságot sem, ha már rögtön az elején átgondoltan terveztünk volna meg felületeinket, akkor a tervezés költségének sokszorosa rég visszajött volna.

5 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 5 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

Van jövője a banki interface-eknek? Elmondom miért nincs.

2021. ápr. 27. | 12 perc olvasás

Talán elsőre kicsit furcsán hangozhat a blogbejegyzés címe, mert „bombasztikus” hatást akar kelteni. Persze egy rutinos olvasó tudhatja, hogy lesz valami csűrcsavar, amivel kihozom, hogy habár nincs, ...