Magyar fejlesztés szorongathatja meg a Microsoftot


Egyre többet hallani egy magyar prezentációs alkalmazásról, amely akár sok ügyfelet is hódíthat el a Power Pointtól. A magyar alkalmazás fő erénye, hogy nem lineáris prezentációkat is tudunk készíteni, illetve brainstormingjaink eredménye könnyen prezentációvá rendezhető. Előnyös az is, hogy a vázlatkészítés és a végleges megjelenítés felülete azonos, így viszonylag gyorsan készíthetünk valóban vonzó, de használható prezentációkat.
A preziben gyakorlatilag egy nagy lepedőre pakoljuk ki mondandónkat, amit relatíve szabadon elrendezhetünk. Utána ezek közt meghatározhatunk egy navigációs útvonalat is, ami strukturálisan hasonló ahhoz, mintha Power Pointban dolgoznánk, csak jobban néz ki.
A preziben jó lehetőséget látok, ezért egy kicsit ergonómiai szemmel is megnéztem. Az alkalmazás sok előnye ellenére még nem tökéletes, de mivel egy zárt bétáról van szó ez megbocsátható egyelőre. A továbbiakban kifejtem, hogy milyen gondjaim vannak most vele, annak ellenére, hogy egy kiváló kezdeményezénsek tartom.

Első gondom, hogy csak online lehet szerkeszteni, igaz a már kész prezentáció letölthető és platformfüggetlenül használható. Természetesen egy ingyenes alkalmazásnak ez még megbocsátható. Elvileg lesz fizetős változat is, ami offline lesz szerkeszthető.
A szerkesztés során a prezi egy egész ablakot betöltő szerkesztő lesz, sajnos ha pl. firefoxban új fület nyitok, akkor éppen megnyitja, de nem tudok semmit sem bele írni. Ez némileg zavaró, mert ha háttérinfót akarok keresni, akkor új ablakot kell nyitnom.
A prezi szerkesztésébe jópofa, hangulatos videók vezetnek be, amik az sugallják, hogy preziben dolgozni nem munka, hanem vicces móka. Ezzel nem is lenne semmi gond, de néha ez egy kicsit túl van hajszolva. A műveletek bemutatása túl gyors, olykor kapkodó. Ez frusztrációt okozhat a felhasználóban, mert azt gondolhatja, hogy a prezi használata könnyű mindenki másnak, de én annyira, de annyira béna vagyok. Kicsit lassabb tempó olykor jót tenne. Azt sem teljesen értem, hogy miért kell ezeknek youtube-on lenni. Vagyis azt értem, hogy miért van ott, de hogy miért kell kivinni az embereket oda, az már nem teljesen világos.
A prezi online tárolja a már kész munkáinkat. Itt megnézhetjük, hogy mi a nevük első körben és hogy mekkorák. Itt van valami bug, mert konstans 0 megabytot jelez, ami elég elbizonytalanító egy online alkalmazás során, hisz a felhasználó elsőre azt hisz elveszett az anyaga.
Elég zavaró, hogy a szerkesztőben vérszegény a súgó és a többi infó videókban van szétszórva, amikben ráadásul nem is lehet szövegesen keresni. Klassz dolog a videó, de nem mindenre megoldás.
A preziben a legtöbb gondom bizonyos funkcionalitások hiányához köthető. Sok minden van, ami hasznos lenne, de még nincs. Ha jól tudom az a terv, hogy az egyszerű szerkesztőben személyre szabhatjuk majd, hogy milyen eszközeink legyenek, de ez még egyelőre nincs.
A szerkesztésben van egy rácsháló, ami segít, de hiányzanak a photoshopból megszokott igazító vonalak (gide). És a rácsot sem lenne rossz, ha lehetne sűrűbbre venni.
Az is elég zavaró, hogy a betűknek nem tudom a méretét. Ha szeretnék egyforma méretű betűket alkalmazni különböző helyeken, akkor csak szemre tudom ezt belőni. Persze erre lehet azt mondani, hogy ami szemre nem látszik, az nem is fontos. De tudjuk, hogy a szemmértékek eltérőek. Lehet, hogy én úgy látom, hogy egyformák, de a nézőim közt a jó szemű mérnökök kiszúrják, hogy bizony van egy pont eltérés a két betűméret közt.
Zavaró, hogy egy szöveget csak akkor tudok szerkeszteni, ha a szövegszerkesztés opciót választom, jobb lenne, ha ez menne akkor is, ha csak egyszerűen belekattintok a szövegbe.
Nagyon jó, hogy a kevés, jól átgondolt opciókhoz vannak gyorsbillentyűk, de nem igazán értem, hogy egyesekhez miért mit rendeltek. Pl. a frame kiválasztása miért b és c? Jó az, ha az undo u, amikor mindenütt más? És mondjuk a save and close-hoz mért nincs gyorsbillentyű.
Egyes menüpontok neve nem is túl egyértelmű. Pl. a text beillesztéskor három lehetőség van body, strong, head. Szerintem ezek nem túl szerencsés elnevezések, nem elég egyértelműek, hogy mit mire használhatok.
Idegesítő, hogy a szövegen belül nem működik az undo (visszalépés). Ha valami nem sikerült, akkor az összes aktuális szövegben tett változtatásunk elveszik, ha visszalépünk.
Ha elmegyek oldalra attól a lepedőtől, ahol pakolgatom a szövegeim, akkor igen nehéz visszatalálni. Elvileg ha szóközt nyomok az visszavisz, de nekem sikerült az is, hogy ez ne jöjjön össze. Jó lenne, ha valamivel vissza tudnék ugrani az ösvény elejére is.
Bosszantó a szövegszerkesztésnél, hogy nem tudok helyesírást ellenőrizni, pedig egy prezentációs szoftvernél ez alap lenne.
Időnként az ember szeretne több verziót is megőrizni a prezentációjából vagy több változatot is készíteni. Ez most nem lehetséges, mert a prezi mindig felülmenti az előző változatot. Hiányzik egy sima kilépés opció is.
Jó, hogy tudok útvonalat megadni, de az már nem tetszik, hogy csak egész egységekhez, azok darabjaihoz már nem rendelhetek semmit.
Lehet, hogy jobb lenne szerkeszteni, ha lehetne itt is rétegeket (layer) kezelni, főleg akkor problematikus a szerkesztés, ha két dolog egymásra csúszik, hogy most melyik van melyik felett.
Az apróbb vagy nagyobb hibák ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy a prezi egy ígéretes kezdés, és már sikerült gyorsabban, szebb prezentációt létrehoznom, mint a Power Pointtal. Nagy áttörés lehet, ha az egyszerű elegancia mellett ügyesen tudják növelni a funkcionalitásait a fejlesztők. Mindenkinek ajánlom.

3 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 3 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

‘Atomic design’ módszertan a UX tervezésben – 7 dolog, amit tudnod kell

2023. nov. 02. | 14 perc olvasás

Az UX és UI designerek az ‘atomic design’ módszertant alkalmazzák a tervezés során elkövetett változtatások gyorsabb és egyszerűbb végrehajtása érdekében. Néha azonban hajlamosak vagyunk a dolgokat a ...

Együttműködés UX szabadúszókkal:  Melyik UX design csapatot válasszuk? – 1. rész

2023. ápr. 11. | 21 perc olvasás

Ezért érdemes UX szabadúszókkal dolgozni Ha időnként digitális projekteket vezetsz, előbb-utóbb be kell ismerned, hogy szükséged van néhány UX-szakemberre. Az is lehet, hogy már nagyon régóta tisztában...