Kereső interface (www.linkedin.com)

Egy munkám kapcsán (www.iglue.hu ergonómiai fejlesztése) a linkedin.com keresőjét tanulmányoztam és meglehetősen jó benyomást keltett bennem. Mivel ígértem, hogy írok majd olyan eszközökről is, amelyekkel elégedett vagyok, úgy döntöttem, most a linkedin.com lesz ez.
A kereső jó helyen van a jobb felső sarokban és a szövegbeviteli mező is megfelelően hosszú akár komolyabb keresésesek beviteléhez is. Tetszik, hogy a keresőgomb felirata Search, azaz egyszerre jelzi az egész eszköz és a gomb funkcióját is. Szimpatikus a szövegbeviteli doboz diszkrét színes kiemlése és az hogy a gomb igényes, de markáns designnal kiugrik a környezetéből.

Jó, hogy habár egyszerű keresőt használok már rögtön tudom finomítani a keresésem. A választási lehetőséget jól mutatja a kis lefelé mutató nyíl és az is okos dolog, hogy a keresés alapállapota a személyekre van állítva, hisz a keresések nagy része személyekre fog irányulni. Az nem tetszik, hogy a Search People (keress embereket) felirat feleslegesen ismétli a search (keress) szót. Az advanced (összetett) keresésre utaló link viszont lehetne kicsit egyértelműbb, hogy advanced search (összetett keresés) és talán nem lenne gond, ha egy árnyalattal távolabb lenne az egyszerű keresés dobozától.
A találatokat az oldal kulturált, jól áttektinhető formában tálalja. Jó, hogy felül megmarad a People (emberek) címke, ami mutatja, hogy mire is kerestünk (ha elfelejtettük volna). Tetszik, hogy több minden érdekes dolgot csinálhatunk a találati listával. Elmenthetjük (save search), rendezhetjük fontosság (relevance), kapcsolat (relationship), kapcsolat és ajánlások (relationship + recommendations) illetve kulcsszó (keyword) alapján. Itt örülnék, ha a pont felé mozgatom az egeret, akkor egy mondatban elmondaná mik ezek. Mentségükre legyen mondva, hogy a súgóban (help) könnyedén megtalálható az adott információ.
Kifejezetten tetszik, hogy egyszerűen meghatározhatom a találatok nézetét. Van két beépített nézet (egyszerű-basic, kibővített-expanded) és személyre is szabhatjuk, hogy mit lássunk egy találatban, majd ezt elmenthetjük. Mindenkinek más a fontos. Bölcs, hogy itt látják.
A keresés alapbeállítása (fontosság-relevance) jónak tűnik. A Fillmore kulcsszóra mondjuk örültem volna, ha a híres Charles Fillmore (híres nyelvész) jön be, bár úgy tűnik nincs az oldalon.
A találatokat is szépen tálalja az oldal. Jók a finom tagoló vonalak, és tetszik, hogy a találatok közt van elég hely, nem folynak egybe. Tetszik, hogy a keresett név egyértelműen ki van emelve és látom, hogy link. A további adatok is kulturáltan, jól vannak elhelyezve. Talán jó lenne jelezni, ha valakiről nem tudjuk, hogy mi a posztja, hogy a kiírt cégnév valóban cégnév, mint pl a Fillmore Belliston Sheffield Madsen & Stubbs, PLLC esetében.
Láttunk már ilyet, de azért itt is tetszik, ha valakinek a találati lapjára viszem az egeret, akkor rögtön a kapcsolati rendszeremhez adhatom, illetve írhatok neki emailt.
Jobb oldalt a keresést finomíthatjuk. Kicsit zavar, hogy ha beírtam valamit az automatikusan a keywordsbe kerül, még ha én tudom is hogy hova való. Jelen esetben last name. Nem tudom, hogy mi lenne a megoldás, mert a rendszer nem tudhatja, hogy ez mi.
Esetleg, ha egy szót adtunk meg, akkor akár meg is határozhatnánk, hogy ez milyen típusú kulcsszó. De ez több kulcsszónál már bonyodalmakat hoz be, úgyhogy jó ez így. A többi funkció intuitív és egyértelmű. Tetszik még az is, hogy kereshetek embereket a közelemben. Azt azonban nem értem, hogy miért csak a 15km-es sugarat engedi, amikor látszólag ez egy legördülő menüből választható.
A keress (search) gomb jó helyen van a folyamat végén, talán a felette levő vízszintes tagolóvonal már túlzás. A saját kapcsolati rendszerre (network) való szűrést sem értem pontosan. Nyílván ha valaki régóta használja a rendszert annak egyértelmű, de az újaknak nem sokat mond.
Navigáció    5
Gördülékenység    5
Információtagolás, olvashatóság    5
Információ mennyiség   4

2 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 2 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...

Hogyan használhatjuk a színpszichológiát a UX designban marketing és branding célok elérésére

2023. jún. 20. | 14 perc olvasás

A színek kulcsszerepet játszanak mindennapi életünkben, illetve abban, ahogyan a világot érzékeljük. Ezt előnyünkre fordíthatjuk a brand kialakítása, a termékmarketing vagy akár egy adott szolgáltatást...