Remek Dashboardok tervezése: Kulcsfontosságú UX alapelvek

A dashboard mint kifejezés az autók fedélzeti műszerfaláról kapta a nevét. Persze az autókkal együtt fejlődtek az évtizedek alatt, és ma már a digitális világban is használják őket. A dashboardok dinamikus úton mutatják be az adatokat, statisztikákat és KPI-okat monitoroznak. Az adat menedzselő eszköz fő célja, hogy a döntéshozók munkáját segítse abban, hogy gyors válaszokat tudjanak adni felmerülő problémákra, feltárjanak és megfigyeljenek üzleti mintákat. Az adatokat könnyen érthető és áttekinthető módon kell megjeleníteni.
“ A dashboard az egy olyan vizuális képernyő, ami a legfontosabb – a cél eléréséhez szükségesek – információkat mutatja be egy jól egységesített képernyőn olyan módon, hogy az információ kinyerhető legyen egy pillanat alatt.” Stephen Few – www.dashboardinsight.com

A Google Analytics dashboardja
A Google Analytics dashboardja

 

Ismerd meg a hallgatóságot

Amikor nekiállunk egy dashboard megtervezésének, az első legfontosabb lépés, hogy megismerjük a felhasználókat. Milyen beosztású az illető, aki a dashboardról a szükséges információkat össze fogja gyűjteni? Egy CEO, pénzügyi igazgató vagy marketing manager fogja használni a munkájához? Egy személynek készül vagy egy csoportnak? Több különböző beosztású ember fogja használni vagy csak egy? A legfőbb célunk az egyszerűség kell, hogy legyen. Az 5 másodperces szabály megkívánja, hogy olyan dashboardot tervezzünk, amelyen a kijelzett információk 5 másodperc alatt begyűjthetőek és megérthetőek. A kijelzőn szereplő adatokat világosan és hatékonyan kell közölnünk.
Kutatások alapján az emberek 80%-a emlékszik arra, amit látott és csinált és csupán 20%-a arra, amit olvasott.

 

Mélyfúrás

A mélyfúrásról akkor beszélünk, amikor a felhasználó rákattintva a diagram egyik elemére látja annak részleteit. Ha a dashboard tervezéskor hozzáadjuk a mélyfúrási funkciót, indikátorokat, táblázatokat vagy weboldalakat, akkor ezzel lehetővé tesszük, hogy a felhasználó vagy felhasználók csoportja személyre tudja szabni a dashboardot. Alapvető funkcióként tekintünk a nagyítás és kicsinyítésre, úgy mint az időintervallumok beállítására, amivel az adatokat csoportosítani tudjuk hetekre, hónapokra vagy negyedévekre lebontva.

dashboard2
Példa mélyfúrásra

A dashboardok egy csoportosítási módja
A dashboardokat több módon lehet kategorizálni. A következőkben Stephen Few Information dashboard design könyve alapján lesznek a kategóriák kialakítva a szerepük alapján- stratégiai, elemző és operatív.

Stratégiai dashboard
A stratégiai dashboardok segítségével lehet a legkönnyebben nyomonkövetni a KPI-t. Manapság a legtöbb dashboard stratégiai, amelyek egy gyors tájékoztatást biztosítanak a menedzsereknek az üzletük mindennapi operációs tevékenységéről. Ezek a dashboardok az aktuális teljesítményt és előrejelzéseket mutatják meg. Legtöbb esetben ezek a fajta kimutatások nem teszik lehetővé az interakciót a felhasználók számára.

Példa egy SaaS startup executive dashboardjára
Példa egy SaaS startup executive dashboardjára

Elemző dashboard
Az elemző dashboardok segítségével az üzleti tendenciák figyelhetőek meg. Ezek a képernyők nagyobb komplexitást igényelnek, nagy mennyiségű adatot kell feldolgozniuk, összehasonlításokat kell végezniük és kielemezni ezeket, megvizsgálni a tendenciákat és előrejelzéseket alkotni ezek alapján. Gyakran alkalmaznak olyan BI-t, mint a mélyfúrás és támogatják az adat interakciókat.

Példa egy SaaS startup elemző dashboardjára Fotó: Klipfolio
Példa egy SaaS startup elemző dashboardjára

Operatív dashboard
Az operatív dashboardok megmutatják, hogy mi történik aktuálisan a cégben. Azok a műveletek, amik meghatározzák ezen képernyők designját nagyon dinamikusak és gyorsan változnak. Gyakran azonnali döntéseket kell hozni, amikor egy probléma felmerül. Egész napos használatra tervezzük ezeket a dashboardokat, és a megjelenített adatnak egyszerűen értelemezhetőnek kell lenni, hogy a gyors döntéseket támogassa.

Példa egy SaaS startup operatív dashboardjára Kép: Klipfolio
Példa egy SaaS startup operatív dashboardjára

Diagram típusok
Vonal
A vonal diagram legtöbbször egy tendenciát mutat, ami nem lehet sem nagyon lapos, sem nagyon meredek, mert a közvetíteni kívánt üzenet így elveszik. A megfelelő szög, amit a vonal mutat az egész diagram maximum ⅔-a lehet. Egyszerűen olvashatónak kell lennie, így a tengelynél a léptékeket úgy adjuk meg, ahogy az emberek számolnak: 5, 10, 15 stb. Maximum négy darab vonal lehet egy diagramon belül. A túl sok vonal zavaró, és nem mutatja meg a kívánt adatokat.

dashboard6
Példa vonal diagramra

Oszlop
Az oszlopdiagram kategorikus adatok összességét mutatja meg. Ez a legjobb diagram típus összehasonlításra. Az általános szabályt itt is tartani kell: egyszerű legyen. Egy pár szabályt érdemes itt is követni, hogy az üzenetünk célba érjen. Az oszlopok kétszer olyan szélesek legyenek mint a köztük lévő távolság. Ha ugyanazt az adatot jelenítik meg, akkor ugyanolyan színűek legyenek. Az összetett oszlopdiagramok esetében, ahol a diagramok száma maximum négy lehet, a színárnyalatokat a világostól a sötétig használjuk. Ebben az esetben a jelmagyarázat zavaró lehet.

dashboard7
Példa oszlop diagramra

Kör
Olyan esetben használjuk, amikor az adatok egymáshoz való viszonyát szeretnénk kifejezni. Nagyon egyszerű összetételű kell, hogy legyen. A diagramok olvasását mindig a tetejéről kezdjük, és az óramutató járásával megegyezően jobbra haladunk. Így hatékonyabb, ha a legnagyobb szegmens kerül a tetejére.

dashboarad8
Példa kör diagramra

Táblázat
A táblázatok definíció alapján nem az adatvizualizáció eszközei, de van néhány jó ötlet arra, hogy az olvasónak mégis könnyen értelmezhetővé tegyük. Arra használjuk, hogy adatokat mutassunk be, amikor fontosak a precíz értékek. Használjunk egy vékony vonalat minden harmadik-ötödik sor után, és a szélesebb táblázatokba minden harmadik oszlop után kell egy szabályzó a könnyebb vizuális értelmezhetőség érdekében. Diagramokat is használhatunk a táblázaton belül, hogy kiemeljük a legfontosabb adatot.

dashboard9
Példa piktogramra

Piktogram
Egy jó piktogram, amit a diagramban használunk egyszerűnek, egyértelműnek és szimmetrikusnak kell lennie. Egy piktogram akkor hatékony, ha az egyetlen adat többszörösét ábrázolja. A vizualizációra ugyanazok a szabályok érvényesek mint az oszlopdiagramnál.
Térkép
Legtöbb esetben a geografikus adatok bemutatására használjuk. Olyan esetekben hatékony, amikor az egyik adatunk országra, megyére vagy városra vonatkozik. Csak abban az esetben használjuk a térkép diagramot, ha az adat regionális összefüggése fontos szempont.

dashboard10
Példa egy térkép diagramra

Egyéb diagram típusok
További diagram típusokat alkalmazhatunk még a dashboardunkban a vizualizáció céljától függően: mozaik, populációs piramis, pókháló, szóródás, bináris döntés, többszintű kör, pareto, gannt, tőzsde, vízesés diagram vagy hőtérkép.
Melyik típusú diagramot érdemes választani az adat megjelenítéshez?
Dr. Andrew Abela-nak köszönhetően van egy diagram választó, amely segít, hogy az adatunk és megjelenítés szempontjából melyik a legmegfelelőbb a számunkra.

dashboard11
Diagram választó

Vizuális szabályok
Van két fontos szabály, amit érdemes követni, ha dashboard alkotásról van szó.

Betűk
A dashboard-okon az adatok a főszereplők, így a kiemelt betűk vagy speciális tipográfia csak elvonná a figyelmet róluk. Serif és sans serif betűk elegendő változékonyságot tudnak adni és könnyen olvashatók, így érdemes ezeket használni.

Színek
Három olyan fő tulajdonság van, amit figyelembe kell venni: szaturáció, érték és színárnyalat. Az árnyalat a színek spektrumát mutatja, amiket egyszerűen színeknek nevezünk – piros, narancs, sárga, kék, zöld, lila – amik a szivárványban vannak. Szaturáció a színek intenzitása: az értéke megmutatja, hogy mennyire világos vagy sötét a szín. A jó vizualizációt világos vagy sötét színekkel tudjuk megoldani. Meleg színek ( piros, narancs, barna) nagyobbnak és közelebbinek tűnnek, mint a hideg színek ( kék, zöld, szürke), amikor ugyanolyan mennyiségben használjuk. Ahhoz, hogy elkerüljük a figyelem elterelődését 3-5 árnyalat használata javasolt egy diagramon belül. Kerüljük el a túl sok szín használatát. Törekedjünk arra, hogy színvakok is olvasni tudják a diagramokat.

Aranyszabály dashboard designhoz
Az első legfontosabb szabály, hogy meg kell ismerni a felhasználót, ki fogja használni, mikor, milyen körülmények között. Meg kell találni a legmegfelelőbb diagramtípust az adatok vizualizációjához és logikusan kell felépíteni a dashboardot. Figyelni kell a helyhasználatra, hiszen egy igazi dashboardnak az egy képernyőn megjelenített adatokat nevezzük. Törekedni kell a kevesebb néha több elvre, nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb információ az adat. Minden esetben az egyszerű értelmezhetőségre kell törekedni és ezt letesztelni.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

  2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

  Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

  Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

  2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

  A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...