Alkalmazások digitális pénzek tárolására

A digitális pénzek kereskedésére, menedzselésére szolgáló eszközök sokat fejlődtek a fizetési eszközök 2009-es megjelenése óta. Kezdetben alig volt lehetőségünk rá, hogy közvetlenül, hagyományos pénzért vásároljunk kriptovalutát.
Ha valaki kriptóhoz akart jutni, három út állt előtte: vagy kibányászta magának, vagy ajándékba kapta valakitől, esetleg számítógépes játékban jutott hozzá. Azóta sokat változott a helyzet, nemcsak a kriptóvásárlás, de általánosságban a kriptókezelés és -használat terén.

Ingyenes bitcoinok

Ebben a cikkben olyan mobil pénztárcákat mutatunk be, amelyek a biztonságot és kezelhetőséget helyezték előtérbe.
Több dimenzió mentén lehet pénztárcát választani. Ezek közül a felhasználók többsége számára a legfontosabbak:

 • Biztonság
 • Anonimitás
 • Olcsóság
 • Egyszerű használat
 • Illetve az, hogy hányféle kriptót tud tárolni alkalmazásunk

 
A kriptótárcák alapvető típusai
Választhatunk magunknak hardver, mobil, desktop, online vagy akár papír tárcát is. Ezek főként a privát kulcs tárolási módjában térnek el egymástól. A privát kulcs egy olyan számokból, speciális karakterekből és betűkből álló egyedi azonosító, amellyel hozzáférhetünk a tárolt kriptopénzünkhöz. Ha ezt elveszítjük, a pénzünk is elveszik.
Néhány esetben az anonimitás tekintetében is van különbség, a teljes személyazonosítás azonban egyre inkább teret hódít a kriptós alkalmazások körében (tőzsdék és tárcák tekintetében is). Ez azt jelenti, hogy a regisztráció során szükség van egy fényképes személyazonosító dokumentumra és egy fotóra vagy videóra magunkról.
Hardver tárcák
A hardver tárcák olyan fizikai eszközök, amelyek nem csatlakoznak az internethez, így biztosítva, hogy a privát kulcsunk biztonságban legyen. A legtöbben ezt a megoldást választják, ha nagy összegű kriptót szeretnének hosszútávon, biztonságosan tárolni.
Asztali és mobiltárcák
Az asztali tárcák és a mobil tárcák hasonló elven működnek, mindkettő az eszközön tárolja a titkosított privát kulcsunkat. Ezek viszonylag biztonságosak, azonban, mivel az eszközök kapcsolódhatnak az internethez, magasabb a kockázata, hogy illetéktelenek is hozzáférjenek a privát kulcsunkhoz.
Papírtárcák
A papírtárcák esetében fizikailag egy papíron, egy A4-es lapon tároljuk a privát kulcsunkat. Ez a tárolási mód is lehet biztonságos, hiszen körültekintő őrzés esetén senki sem férhet a papírtárcához.
Online tárcák
Az online eszközök számítanak a legkevésbé biztonságos tárolási módnak, hiszen ezek az alkalmazások a felhőben – tehát távoli szervereken – tárolják értékeinket. Ez a tárolási mód van a legjobban kitéve a támadásoknak.
Cikkünkben a mobil és online megoldásokra fókuszálunk, mert ezek a legelőremutatóbbak felhasználói felületüket és felhasználói élményüket tekintve.
 
Coinbase
A Coinbase az egyik legismertebb kriptós alkalmazás.
Biztonság
Mivel értékeinket felhőben tárolja, a kevésbé biztonságos appok közé tartozik. Privát kulcsunkhoz nincs hozzáférésünk, ezt a Coinbase őrzi.
Az appon belüli beállításokban lehetőségünk van fokozni tárcánk biztonsági szintjét: beállíthatjuk, hogy jelszót kérjen tőlünk, valahányszor megnyitjuk az appot vagy pénzt küldünk vele.

Coinbase: biztonsági szint növelése jelszó megadásával.
Coinbase: biztonsági szint növelése jelszó megadásával

Anonimitás
A regisztrációs folyamat lépésről lépésre halad, először csak a nevünket és e-mail címünket kell megadnunk, de a végén a teljes személyazonosításra szükség van, hogy bármilyen tevékenységet folytathassunk az appban. Privát kulcsunkat nem nekünk kell tárolnunk, ezt a Coinbase elmenti helyettünk.
Coinbase nyitóoldal: regisztráció után

Olcsóság
Küldés előtt egy összesítő oldalon ellenőrizhetjük a tranzakciós költségeket, köztük az alkalmazás költségeit, a bányászat költségeit és a végösszeget. A Coinbase-en a kriptóvásárlásnak és a váltásnak is ára van. A Coinbase, a legtöbb kriptós szolgáltatáshoz hasonlóan ránk hárítja a hálózat díját (network fee) ami a hálózat terheltségétől függően változik, illetve a vásárlásért és a váltásért is felszámol egy minimális összeget. Ugyanakkor ezek nagy részét el lehet kerülni a Coinbase Pro használatával.
Egyszerű használat
A Coinbase jól átgondolta az onboardingot: már a nyitóoldalon tájékoztatást kapunk az aktuális coin-árfolyamokról és az alkalmazásban elérhető coinokról.
Kriptóvásárlás
Előnye, hogy vásárolhatunk kriptót euróért, amit sok más tárcával és kriptotőzsdén nem tehetünk meg (pl. Coinomi, Exodus).
Utalás
Ha nincs elég fedezetünk, a Coinbase megakaszt a folyamatban. A Coinomi ugyanilyen esetben más megoldást választott: elutalja az összeget, de a végrehajtás előtt tájékoztat arról, hogy a kedvezményezett kevesebbet kap a tranzakciós költségek miatt.
Coinomi (balra) és Coinbase (jobbra) eltérő megoldásai, ha nincs elég fedezetünk a tranzakció végrehajtásához
Coinomi (balra) és Coinbase (jobbra) eltérő megoldásai, ha nincs elég fedezetünk a tranzakció végrehajtásához

A küldeni kívánt összeget nemcsak kriptópénzben, de hagyományos valutában is megadhatjuk, attól függően, hogy mi a praktikusabb. Így nem kell magunknak átszámolnunk az utalás összegét a kívánt valutába.
Utalás – összesítő oldal küldés előtt az összes járulékos költség kijelzésével
Utalás – összesítő oldal küldés előtt az összes járulékos költség kijelzésével

Az utalás részleteit és az összes járulékos költséget még az utalás megerősítése előtt egyben megtekinthetjük.
További funkciók
Az áttekintő számla lista nézethez képest a részletes nézetben további információt kapunk az adott coinról. Sokan a volumen és a piaci kapitalizáció alapján döntenek arról, hogy vásároljanak-e egy bizonyos coinból, ezért valóban hasznos ezeket az adatokat egyben látni.
A részletes tárcanézetben láthatóak az adott coinra jellemző információk
A részletes tárcanézetben láthatóak az adott coinra jellemző információk

Az árfolyamértesítést csúszkával állíthatjuk be. Aszerint, hogy milyen irányból hagyjuk el a jelenlegi árfolyam értékét, automatikusan állítja a limit irányát. Más értesítéseket nem tudunk beállítani az alkalmazásban.
A Coinbase-ben szöveges megjegyzéseket is fűzhetünk a tranzakciókhoz, bár a fogadó fél alkalmazásától is függ, hogy azok megjelennek-e a kedvezményezettnél.
A Coinbase új szolgáltatása kezdő befektetőknek nyújt segítséget egy ”alap” portfolió összeállításával. A Coinbase Bundle portfólió öt kriptópénzből áll össze (Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, és Ethereum Classic).
 
Revolut
A Revolut abban különbözik a legtöbb kriptós alkalmazástól, hogy itt valójában nem vehetünk kriptopénzt, a Revolut csupán egy belső főkönyvben tárolja a tranzakciókat.
Revolut alkalmazás
Revolut alkalmazás

Biztonság
A privát kulcsunkhoz nincs hozzáférésünk, ezeket a Revolut tárolja, ez azoknak lehet hátrány, akik a blokklánc technológiában az egyéni szuverenitást, a decentralizáltságot és a transzparenciát értékelik.
Azonban ez a hátránya az applikáció előnye is, mert az utalások valóban azonnaliak és ingyenesek.
A Revolut biztonsági szempontból talán legérdekesebb funkciója a tetszőleges számú virtuális bankkártya létrehozása.
Mire jó egy virtuális bankkártya?
Tegyük fel, hogy fizetéskor egy webshop kéri a bankkártya adatainkat, de mi nem szívesen adjuk meg ezeket egy ismeretlen felületen. Ilyenkor jöhet jól egy virtuális, akár egyszeri használatra generált kártya, melynek hála, sehol nem kell többé megadnunk valódi kártyaadatainkat.
Anonimitás
A Revolutban is csak akkor regisztrálhatunk, ha igazoltuk személyazonosságunkat. Csak ezután válik aktívvá fiókunk.
Olcsóság
Az alkalmazással indított tranzakciók mind ingyenesek.
Kriptóvásárlás
A Revolutban egyszerűen, bankkártyánk hozzákapcsolásával vagy a Revolut kártyánk feltöltése után a kiválasztott fiat valutával tudunk kriptót vásárolni. Utalhatunk olyan valutával is, amit nem támogat a Revolut, ebben az esetben a bankunk fogja elvégezni a pénznemek közötti váltást.
Utalás
Ha engedélyezzük a Revolutnak, hogy hozzáférjen telefonunk névjegyzékéhez, azonnal láthatjuk, hogy ki revolutos az ismerőseink közül. Revoluton belül az egymásnak utalás egyszerű: sem pénztárca címet, sem utalási költséget nem kell megadnunk, csak azt, hogy melyik ismerősünknek és mennyit szeretnénk utalni.
Pénzküldés Revoluttal rendelkező ismerősnek
Pénzküldés Revoluttal rendelkező ismerősnek

A nem revolutos ismerőseinket SMS-ben vagy egy link elküldésével hívhatjuk meg az alkalmazás használói közé.
További funkciók
Az alkalmazásnak frappáns vizualizációs megoldása van az egyenleg megtekintésére: amikor végiggörgetünk a tranzakciós listánkon, a fejlécben lévő grafikon megmutatja az egyenlegünkben történt változást az idő függvényében.
Revolut: egyenleg alakulása az idő és a tranzakciók függvényében
Revolut: egyenleg alakulása az idő és a tranzakciók függvényében

 
Coinomi
A Coinomi kimondottan a kriptóvaluta-tulajdonosoknak készült, többféle coin kezelésére alkalmas pénzügyi alkalmazás.
Biztonság, anonimitás
A Coinomi a mobileszközünkön tárolja a privát kulcsunkat, nem kapcsol személyazonosságot a tárcához és a tranzakciók sem lesznek követve a szervereiken. Ez önmagában nem hangzik biztonságosnak, de a Coinomin minden tranzakcióhoz szükség van az általunk beállított jelszóra.
Ha el is veszítjük a telefonunkat, a jelszó feltörése nélkül senki sem férhet hozzá valutáinkhoz. A telefon tulajdonosa azonban a seed segítségével bármikor visszaszerezheti a tárca feletti irányítást egy másik eszközről.
Olcsóság
A Coinomi – a hagyományos kriptós elveket (biztonság, anonimitás) szem előtt tartva transzparens, a blokkláncokon futó tranzakciókat végez. Emiatt itt nem lehetséges az alkalmazáson belüli ingyenes utalás.
Kriptóvásárlás
Jelenleg nem vehetünk az alkalmazásban kriptót fiat pénz felhasználásával.
Utalás
Egy megadott címre való pénzküldés és a pénzfogadás funkciók csak egy adott számla oldaláról érhetőek el. Ez egyrészről hasznos, mert így kisebb a valószínűsége, hogy a nem megfelelő címre küldjük a coinjainkat, másrészről viszont nehezebb elérni ezeket a funkciókat.
Ugyanakkor a QR-kód olvasás, melynek segítségével a QR-kódban meghatározott címre küldhetünk kriptót, már a nyitóoldalról is hozzáférhető funkció. Ez pl. egy webshopban történő vásárláskor lehet hasznos funkció.
Ha valaki BTC számlájára szeretnénk utalni, azt megtehetjük bármelyik támogatott coinnal külön átváltás vagy egyéb köztes lépés nélkül.
Coinomi - számla áttekintő oldal
Coinomi – számla áttekintő oldal

egyenleg (balra) és pénzfogadó (jobbra) képernyők a Coinomiban.
Egyenleg (balra) és pénzfogadó (jobbra) képernyők a Coinomiban

Egyéb funkciók
A Coinomiban az app egészére érvényesen tudjuk beállítani, hogy milyen fiat pénzben lássuk a kriptók árfolyamát.
Fiat valutaválasztó. Segítségével globálisan állíthatjuk be, hogy milyen valutában jelezze ki az alkalmazás az árfolyamokat.
Fiat valutaválasztó. Segítségével globálisan állíthatjuk be, hogy milyen valutában jelezze ki az alkalmazás az árfolyamokat

Hátránya, hogy az app menüje semmilyen standard mobil menüstruktúrához nem illeszkedik. Egy oszlop helyett két oszlopban vannak a menüpontok, stílusa nem egységes, a felső és az alsó rész mind vizuálisan mind struktúráját tekintve különböző, emiatt nehezebben átlátható.
Coinomi menü
Coinomi menü

Az alkalmazásban közel 120 coin és 382 token elérhető. Összehasonlításképpen: a Coinbase-ben a támogatott coinok száma 5.
A Coinomi 2018 utolsó negyedére ígérte asztali verzióját MacOS, Windows és Linux platformokra.
 
Ethereum wallet a Freewallet-től
Az Ethereum wallet, nevéből sejthető, az Ethereum kriptovaluta kezelésére szolgál. Az alkalmazás a Freewallet-család tagja. Az Ethereum mellett számos más kriptóvalutához tartozik Freewallet (NEO, Dash, Doge, Z-Cash).
Ethereum tárca a Freewallet-től
Ethereum tárca a Freewallet-től

Biztonság
Az Ethereum tárcánkba regisztrálhatunk Facebook vagy Google+ fiókunkkal, privát kulcsot, seedet nem kell tárolnunk.
A privát kulcsok biztonságos tárolását azzal biztosítják, hogy nagy részüket hardver tárcákban tárolják. Ha elveszítjük a mobiltelefonunkat, egyszerűen lefagyaszthatjuk a számlánkat.
Amennyiben tovább növelnénk a tárcánk biztonsági szintjét, megadhatunk PIN kódot, illetve beállíthatunk e-mailes és telefonos megerősítést is a tranzakciók előtt.
Ezentúl napi limiteket is meghatározhatunk.
Anonimitás
Az Ethereum tárca nem kér külön személyazonosítást.
Kriptóvásárlás
Az appon belül jelenleg nem lehetséges a kriptóvásárlás, de a multi-tárca alkalmazásban erre is van mód, amennyiben minimum 50 USD-ért vásárolunk kriptót.
Utalás
Freewallet felhasználók között ingyenes az utalás.
Az Ethereum tárcában megnézhetjük, hogy hány konfirmáció történt meg és még mennyire van szükség, hogy teljesüljön a tranzakció. A tranzakciók a kiptópénzek esetében akkor lesznek jóváhagyva, ha bizonyos mennyiségű konfirmációt kapnak. Miután egy tranzakció bekerül egy blokkba, a konfirmációk száma annyival nő, ahány blokk van az adott tranzakció blokkja mögött.
Ethereum tárca - tranzakció részletek
Ethereum tárca – tranzakció részletek

Izgalmas funkció az Ethereum tárcában az ún. “smart address” (okos cím), melynek segítségével majdnem bármilyen kriptóval feltölthetjük az Ethereum tárcánkat, leegyszerűsítve így a váltásokat.
Ethereum tárca - okoscím generálás Ethereum tárca Dash coinból való egyenleg feltöltése esetén.
Ethereum tárca – okoscím generálás Ethereum tárca Dash coinból való egyenleg feltöltése esetén

Az Ethereum tárcában is van lehetőség az appot használók körében egymás között email vagy felhasználó azonosító alapján küldeni kriptót.
További funkciók
Beállíthatjuk országunk helyi pénznemét, nyelvet választhatunk, és értesítéseket állíthatunk be pl. egyenlegünk változásairól. Árfolyamváltozással kapcsolatos értesítésekre sajnos nincs mód.
A Freewallet nemcsak Ethereumra, hanem a többi népszerű kriptopénzre is elkészítette tárca alkalmazását
Freewallet tárcakínálat
Freewallet tárcakínálat

Figyelem: több felhasználó panaszkodott, hogy az alkalmazásból eltűntek a coinjaik. Mindenki alaposan tájékozódjon, mielőtt kriptopénztárcát választ!
 
ImToken
Az imToken nálunk kevéssé ismert Ethereum tárca, de Kínában nagy népszerűségnek örvend. Valójában ez a világ legnagyobb Ethereum tárcája, sőt, a 2.0 verzió már nem csak ETH-t de az összes ERC20 tokent, a Bitcoin Segwit-et, a BTC-t és az EOS-t (Eosio) is képes kezelni. Különlegessége, hogy be tudunk fektetni Dapp-okba az alkalmazáson belül.
Biztonság
Mobil tárca, ami az eszközön tárolja a privát kulcsunkat. Különlegessége, hogy be tudunk fektetni Dapp-okba az alkalmazáson belül.
Anonimitás
Az ImToken sem tárolja a privát kulcsunkat, ez itt is a mi feladatunk – hasonlóan a Coinomihoz.
Kriptóvásárlás
Jelenleg nem tudunk fiat pénzből kriptót vásárolni.
Utalás
Utaláskor használhatjuk a címzett nevét, ha már elmentettük őt a címlistánkba vagy QR-kód segítségével is bevihetjük a tárca címét.
Az összeg beviteli mezőjébe kattintva megjelenik az elvárt formátum, ez támpontot ad a felhasználóknak, hogy hogyan gépeljék be a kívánt összeget. Azonban nem tudjuk megadni az összeget semmilyen fiat formában, ami hasznos például abban az esetben, ha fiat pénzben van meghatározva az utalni kívánt kriptó értéke. Csakúgy, mint a Revolutnál, itt is adhatunk rövid szöveges megjegyzést az utalásunkhoz.
ImToken pénzküldés és megjegyzés hozzáadása
ImToken pénzküldés és megjegyzés hozzáadása

Az ENS (Ethereum Name Service vagy Ethereum Név Szolgáltatás) alkalmazásával lehetőség van arra, hogy a tokeneket rövid, könnyen olvasható címekre küldjük.
További funkciók
Az imToken elindította saját decentralizált kereskedői platformját is (DEX), ahol közvetlen tokenváltásokat tudunk elvégezni. A tokenek annyiban különböznek a coinoktól, hogy egyrészt nem a saját blokkláncukat használják, hanem egy már létező láncot és általában egy decentralizált appal (dApp) együtt használják őket.
 
Wirex
Ha regisztrálunk a Wirex-be, ingyen kapunk egy választhatóan EUR, USD vagy GBP bankkártyát, melyet bárhol tudunk használni, ahol VISA kártyát elfogadnak.
A Wirex felülete
A Wirex felülete

Ezen kívül díjtalanul válthatunk hagyományos (fiat) pénzt kriptóra, és vissza. Ami pedig a legérdekesebb kriptós körökben, hogy könnyedén költhetjük is a kriptónkat akárhol, ahol VISA bankkárytával lehet fizetni. Ez nagy fejlődés, tekintve, hogy eddig ezt csak visszaváltással lehetett megoldani, akár több körben is, ha kevésbé ismert coint szerettünk volna visszaváltani például euróra. Ez pedig egy idő- és pénzigényes folyamat.
Összefoglalás
Amikor kriptó pénztárcát választunk,  valamilyen kompromisszumot kell kötnünk, attól függően, hogy a fentebb tárgyalt szempontok közül számunkra mi a prioritás.
A kriptóvásárlás az egyik, a mai napig nehezen kivitelezhető cél, mert nem minden váltóban lehet fiat pénzért kriptót venni, és azokban, ahol lehet, sem mindegy, hogy milyen fiat pénzzel próbálkozunk. Erre a problémára próbálnak áthidaló megoldást nyújtani az eurós vagy usd-s ingyen számlát kínáló szolgáltatások, mint a Wirex, amivel közvetlenül vásárolhatunk bizonyos kriptókat, vagy az olyan szolgáltatások, mint a Coinbase, melynek segítségével a bankkártyánk hozzáadása után könnyen vehetünk bizonyos kriptókat.
Ha nem akarunk másokban bízni és kiadni a privát kulcsunkat, akkor, mint a Coinomi esetében, az egyszerű használat rovására tudjuk megtenni ezt; ha viszont inkább egyszerű folyamatokra vágyunk, mint a Revolut esetében, akkor a biztonság és bizonyos esetekben a felhasználás szabadsága fog csorbulni.
Ugyanakkor az összes fent említett alkalmazásban vannak olyan megoldások, amelyek jelentősen könnyítenek a használaton, mint a tranzakció aktuális státuszának kijelzése, az applikáción belüli email cím vagy név alapján történő kriptóküldés, illetve az egyszerű bankkártyás kriptóvásárlás.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

  2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

  A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...

  Hogyan használhatjuk a színpszichológiát a UX designban marketing és branding célok elérésére

  2023. jún. 20. | 14 perc olvasás

  A színek kulcsszerepet játszanak mindennapi életünkben, illetve abban, ahogyan a világot érzékeljük. Ezt előnyünkre fordíthatjuk a brand kialakítása, a termékmarketing vagy akár egy adott szolgáltatást...