Új trendek és módszerek az ergonómiában

Mint előadó és mint vendég a mai délutánomat a Magyar Ergonómiai Társaság
„Szoftver-ergonómia: Intelligens termékek és szoftverek használhatósága”
című szakmai napján töltöttem. Az én előadásom a magyar weblapok típushibái 2009-ben címmel került be az előadások sorába.
Az első előadó Hercegfi Károly volt az Ergonómiai Tanszékről Empirikus és analitikus szoftver-ergonómiai vizsgálati módszerek alkalmazása a gyakorlatban című előadásával. Az előadás lényege az volt, hogy bemutatta milyen módszereket alkalmaztak az elmúlt 10 évben a web és a szoftverergonómiai projektekben. Az izgalmas előadásnak csak néhány elemét emelném ki, hisz mind elsorolni lehetetlen lenne.
A tanszék elsősorban nagyobb projekteben vett részt az utóbbi években. 2008-ban a Generali-Providencia és a Magyar Telekom ügyfélszolgálati rendszereinek tesztelése kapta a legnagyobb szerepet (korábbi nagy projektek keretében a Graphisoftnak és az Eurocontrol légiirányításnak is dolgoztak). A fő hangsúly az INTERFACE nevű alkalmazás használatának bemutatásán volt. Ez  egy komplett tesztelési keretprogram. Rögzíti a teszt résztvevőjének cselekvéseit, mimikáját és testmozgását, az egérmozgást, billentyűzetről való bevitelt, szívritmusát és bőrvezető képességének megváltozását. Az eszköz nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Az INTERFACE mellett még elég sok más eszközt is bevetnek: kérdőív, data mining, web mining, megfigyelés, papíros prototípus tesztelés (korai fázisban).
A szívritmus alapvetően azt jelzi, hogy az illetőt mennyire terheli le kognitívan egy egy folyamat. A bőrvezető képesség pedig érzelmi állapotáról ad hírt. A kettő gyakran összefügg. Amikor nehéz feladatokat oldunk meg, akkor gyakrabban érzünk nagy örömet vagy frusztrációt. De a kettő nem feltétlenül jár együtt. A zavaros navigáció nem feltétlenül terhel le, de bosszúságot okoz, míg a fejben számolás nehéz, de nem túlzottan kavar fel.
A számos ergonómia felfedezés mellett a call centeres vizsgálatokban megdöbbentő eredmény volt, hogy a rossz szoftverek miatt a call centerek a lehetőségeknél rosszabbul szolgálnak ki minket. Szoftverhibából eredően gyakran kapunk rossz választ, vagy a válasz meg van, csak a rossz navigáció miatt el van temetve valahol a rendszerben és a call centeres nem találja.(pl. Egy információ duplikálva van. A call centeres megtalálja az egyiket, ahol nincs elegendő információ, így feladja. A másik helyen, amit nem ismer, viszont meg van, de ezt már nem keresi, mert nem feltételezi, hogy valamilyen információ két helyen is el van szórva.)
Az előadás utáni vitában szomorúan tapasztaltam, hogy a szakmabeli nehézségek általánosak. Sajnos, sokszor még a nagy költségű ergonómiai projekteket sem integrálják. A drága pénzen megvett, nagyon hasznos tanulmányok hiába porosodnak, csak azt fogadják meg belőlük, ami kényelmes.
Sajnálattal figyeljük a verziószámok háborúját is, hogy mindig újabb és újabb változat kell egy szoftverből, ami azt eredményezi, hogy a fejlesztők keze közül mindig összecsapott munka kerül ki. Kijavítanak 10 hibát és közben 20 új ismeretlen hiba kerül a rendszerbe. Szomorú tény az is, hogy gyakorlatilag a 8 évvel ezelőtti Matávos projekt eredményeit hasznosították a leginkább, azóta a magyar cégek nem jeleskednek az ergonómia integrációjában.
Ezt követően szerepeltem én, majd követett Jókai Erika, aki arról mesélt, hogy e-learning rendszereket hogyan lehet fejleszteni adatbányászati eszközökkel. A lényeg az volt, hogy a már meglévő mintázatokból fel lehet állítani általánosabb tanulói sémákat, és ez alapján lehet személyre szabni az anyagokat.
Erikát követően Lógó Emma mutatta be, hogy telekommunikációs eszközöket hogyan lehet tesztelni egész nagy számú felhasználóval. Általános metodológia kidolgozásában vesznek részt, amelynek segítségével azonos típusú eszközökről könnyebben el lehet dönteni, hogy melyik eszköz a praktikusabb és egy nagyobb melyik eszközből érdemes sokat beszerezni egyszerre. Ebben elsősorban forgatókönyvek alapján végeztek teszteléseket.
A nap tanulságos és hasznos volt, de jó lenne, ha ilyen programok gyakrabban lennének és több külsős lenne jelen. Igaz képviseltette magát a Posta és még néhány más fejlesztő cég is, akik nyitottak az igazságra, de ez még nem elég
 

6 hozzászólás

Oszd meg velünk véleményed

Mind a 6 hozzászólás mutatása

Kérem írd be üzenetedet

Kérem írd be email címed!

Kérem írd be üzenetedet

Küld

Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

Csapatunk

Kapcsolat

Kedves Ergo,

A nevem
. Az email címem
. Üzenetem:

ajánlott
cikkek

Tudj meg többet a témáról

Fintech UX a B2B-nek

2021. márc. 30. | 16 perc olvasás

A firenzei Pont Vecchio avagy Öreg Híd közel ötven üzletnek ad otthont. Szinte mindegyik ékszerész, vagy a szakmához kapcsolódik valamilyen módon. Egyesek drágaköveket, mások órákat vagy arany- és ezüst...

A koronavírus-járvány hatása
a UX-iparra

2021. febr. 16. | 24 perc olvasás

A koronavírus-járvány mélyreható változásokat eredményezett abban, ahogy az emberek világszerte érintkeznek és dolgoznak. Vajon ezek a változások állandóak, vagy pusztán átmenetiek? Nagyon sokan kényszerültek...