Egy éves lett az Ergománia

 • Rung András
 • 2009. dec. 15.
 • 9 hozzászólás
 • 2 perc

Ma egy éve kezdtem el írni az Ergománia blogot, amelynek első bejegyzése a 8 ok, hogy miért nem kell a magyarnak a webergonómia című némileg karcosabb hangvételű írás volt. Azóta tovább 51 írás látott napvilágot a blogomban, amivel azt hiszem jelentősen hozzájárultam a magyar nyelven olvasható webergonómiai tartalmakhoz.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán értelmes-e magyarul írni ebben a témában, hisz nagyon sok, bár egyáltalán nem elég, angol cikk van. Úgy vélem a magyarul folyó ismeretterjesztésnek ebben a témában igen nagy szerepe van, hisz nem csak az olvas magyarul ilyen szövegeket, aki nem tud angolul, bár nekik feltétlenül fontos források lehetnek az ilyen jellegű blogok, mint az enyém.

Néha az ember a magyar tartalmakat egyszerűen csak könnyebben megtalálja, vagy ha fáradt akkor szívesebben olvassa honi nyelvén, mint hogy angolul tájékozódjon bármennyire is könnyen megy neki. Én magam is olvasok néhány magyar szakmai blogot, habár sok hasonló témájú angol témájút is ismerek. Szeretem ezeket a magyar blogokat (juex, crescendo, longhand, Miyazaki Jun, seoblog stb.) stílusuk, lényeglátásuk, értékes tartalmaik miatt. Másrészt írásaimban sokszor igyekszek magyar vagy magyar vonatkozású oldalakat elemezni. Ezekről sem olvashatunk angolul.

A helyzet az elmúlt egy évben, úgy látom, sokat javult. Magyarországon is elindult valami. Az emberek, és most már nem csak egy szűk kisebbség, látják, hogy használhatóságra, felhasználói élményre igenis szükség van. Mivel most már lassan az ország lakosságának fele használ internetet fontossá vált, hogy a leggyakrabban használt eszközünk valóban működjön. Ha egy széktől azt várjuk, hogy ne törjön össze alattunk, ne szúrjon, ne nyomjon, ne csússzon, akkor legalább ilyen szintű elvárásaink legyenek a weblapokkal szemben.

Végül szeretném megköszönni minden olvasómnak, kommentezőnek és barátomnak, akik támogattak az írásban vagy csak egyszerűen örömmel olvasták azt, amit írok. Nekik küldöm Marin Marais egyik legszebb művét Jordi Savall előadásában illetve egy másik darabot ugyenezen szerzőtől.

 

 


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. Merras Válasz
  Heppi birthday! :)
 2. Rung András Válasz
  @Merras: Köszi, neked mikor lesz az évfordulód? Tényleg a wordpressel elégedett vagy? Most én is ezen gondolkozom.
 3. connorhu Válasz
  További sok jó cikket kívánok az oldalon! :)

  connor
 4. Merras Válasz
  Öööö, meg kell néznem, mikor lesz :D

  Azt tudom, hogy valamikor egy éve kezdett realizálódni bennem, hogy blogot köll nyitni, és kb. ilyenkor leptem meg magamat azzal a template-el, amit végül az SFportalon használtam fel, de eredetileg a miyazakijun.hu-ra szántam. :D

  WP nekem nagy szívem csücske, én bátran ajánlom mindenkinek.
 5. Rung András Válasz
  @Merras: Jól van csak, hogy beírhassam a naptárba. Én drupálban kezdtem el barkácsolni magamnak és jól félbe is maradt. Lehet, hogy egy wp-vel már rég futna. Szerintem januárban megcsinálom.
 6. Rabbit Válasz
  Boldog szülinapot a blognak, nagyon színvonalas és hiánypótló.
 7. Rung András Válasz
  @Rabbit: Köszi neked is! Jó, hogy aki a szakmában van, az is talál benne érdekeset;)
 8. BaluKapitany Válasz
  gratula, így utólag is :)
 9. Rung András Válasz
  Köszönöm, a jókívánság mindig időben jön.

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!