Hogyan használhatjuk a színpszichológiát a UX designban marketing és branding célok elérésére

A színek kulcsszerepet játszanak mindennapi életünkben, illetve abban, ahogyan a világot érzékeljük. Ezt előnyünkre fordíthatjuk a brand kialakítása, a termékmarketing vagy akár egy adott szolgáltatást létrehozása során is. Ezen folyamatok hatékony megvalósításának előfeltétele azonban a mögöttes működés ismerete.

 

Mi a színpszichológia?

Képzeljünk el egy papagájt a vadonban, ahogy színes tollazatával párt keres magának, vagy megpróbálja elijeszteni az esetleges ragadozókat. A papagáj erőteljes, élénk színei komplex üzeneteket közvetítenek, és meghatározó szerepet játszanak a túlélésben. Hasonlóan a humán pszichológiában, különböző színek különböző érzelmeket válthatnak ki, alakíthatják a meglátást és befolyásolhatják a viselkedést. Tudatos színhasználattal a design és marketing terén, erőteljes brand identitást hozhatunk létre, üzeneteket közvetíthetünk, valamint javíthatjuk a felhasználói élményt. A színpszichológia használata fontos eszköze a célközönségre hangolt, hatékony design kialakításának.

Bár a színpszichológia és a színelmélet kéz a kézben jár, mégis két különböző fogalomról beszélünk. Az előbbi az egyénekre vagy csoportokra gyakorolt érzelmi és viselkedési hatásokra összpontosít, míg az utóbbi a színhasználat elveire és koncepcióira vonatkozik.

 

A gyakori színek általános jelentése

A színek – környezettől függően – többféle jelentést hordozhatnak. Vegyük át a leggyakoribb színek jelentését:

Gyakori színek jelentései. Forrás: The Colors’ Meaning

 

Tudatos döntések

Ahogyan a színek érzelmeket váltanak ki bennünk, ugyanilyen hatást gyakorolnak célközönségre is. A színek megfelelő használatához azonban ismernünk kell azok fortélyait.

A marketing első és legfontosabb lépése a célközönség ismerete. Mikor egy általános közönséghez felé kommunikálunk valamit, tartózkodunk a szakzsargon használatától. Ugyanígy a színpalettánkat is az adott kontextushoz kell igazítanunk. Ha értjük a színpszichológia fortélyait, és figyelembe vesszük a célközönség preferenciáit és kulturális különbségeit, olyan brand identitást hozhatunk létre, amely harmonizál velük, és megkülönböztet minket a versenytársaktól.

 

Telített és élénk színek

Ellentétben azzal, hogy a célközönség érteni fogja a szakzsargont, arra nem kaphatunk előre egyértelmű választ, hogy valakinek tetszik-e majd egy adott szín vagy sem. Szerencsére szakértők által készített mélyremenő kutatások segítenek leszűkíteni a lehetőségeket.

A színárnyalat messze nem az egyetlen dolog, ami hatást gyakorol ránk egy adott színpaletta esetében. A fiatalabb közönség általában az élénkebb, telítettebb színeket kedveli. Ahogyan öregszünk, hajlamosak vagyunk a tompább, visszafogottabb színek felé vonzódni. A gyermekek élénk színek iránti vonzódását gyakran magyarázzák azzal, hogy fejlődő agyuk jobban kedveli az erősen kontrasztos, vizuálisan stimuláló környezetet. Az is előfordulhat, hogy jobban vonzódnak a kedvenc játékaikhoz, videójátékukhoz vagy rajzfilmfigurájukhoz kapcsolódó színekhez. Ebben az értelemben az, hogy a játékok élénk színűek, hogy vonzzák a gyermekeket és az, hogy a gyermekek a telített színeket kedvelik, kétirányú.

A színárnyalat, az élénkség és a telítettség kora gyermekkortól hat a színérzékelésre. Forrás: deMoca

A színpreferenciával kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy bár általában mindkét nem szereti a kék színt, a kedvelt szín intenzitása és tartománya eltér. A férfiak általában a kék világosabb és intenzívebb árnyalatait részesítik előnyben, míg a nők inkább a spektrum lágyabb és tompább színeit kedvelik. Mindemellett, bár a kék mindkét nem által a legjobban preferált szín, a nők által kedvelt színek egyenletesebben oszlanak meg.

A színpreferencia nemek közötti különbségeit számos tényező befolyásolhatja, beleértve a biológiát, a kultúrát és a személyes tapasztalatokat. Egyes kutatók például úgy gondolják, hogy a színpreferenciában mutatkozó különbségek azzal függenek össze, hogy a férfiak és nők különbözőképpen érzékelik a világot, illetve máshogyan dolgozzák fel az információkat.

A színpreferencia nemek szerinti különbségei. Forrás: Medium

 

Kulturális és vallási különbségek

Azonban nem csak a nemet és életkort kell számításba vennünk, hanem a különböző kulturális vagy vallási hátteret is. Nyugaton a zöld színről a kapzsiság juthat egy ember eszébe, míg a Közel-Keleten ez a szín az erő és remény színe. Egy amerikai a sárga szín láttán örömöt és vidámságot érez, míg egy japán a férfiasságra gondol. A termék vagy márká forgalmazási helyétől függően, nem feledkezhetünk meg a fentiekről sem.

Alapos kutatást és figyelembevételt igényel a célközönség kulturális és vallási háttere is, amikor a márka vagy termék színpalettája kiválasztásra kerül. Ha értjük, hogy a különböző kultúrák hogyan értelmezik eltérően ugyanazokat a színeket, biztosra mehetünk, hogy a branding és marketing terén tett erőfeszítéseink elnyerik a célközönség tetszését, és elkerülhetjük a kudarcot.

A színérzékelés kulturális háttér szerinti különbségei. Forrás: Medium

 

Színharmónia

A színharmónia a színek egymással és egymással való kombinációjáról szól. A színharmóniának több típusa létezik, többek között az:

 1. Analóg: A színkörön egymás mellett elhelyezkedő színek, például a piros, a narancs és a sárga. Az analóg színek a harmónia érzetét keltik. Használatukkal összefüggő, kiegyensúlyozott designt hozhatunk létre.
 2. Komplementer: A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek, például a piros és a zöld vagy a kék és a narancssárga. Az egymást kiegészítő színek kontrasztot teremtenek, és dinamikus, figyelemfelkeltő design megalkotására használhatóak.
 3. Triádikus: A színkörön egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő három szín, például a piros, a sárga és a kék. A triádikus színek az egyensúly érzetét keltik, és erőteljes, élénk dizájn létrehozására használhatóak.

A színharmóniának más típusai is léteznek, mint például az osztott-komplementer, a tetrádikus, a négyzetes és a monokromatikus. Ezek, a fentiekhez hasonlóan, különböző színkombinációkat használnak különböző hatások eléréséhez. Összességében, a színharmónia hasznos keretet biztosít a hatékony design megalkotásához, és a kívánt hatástól függően, az egyensúly, a kontraszt vagy vibráns érzet keltéséhez.

Színharmóniák. Forrás: Colors Explained

 

A 60-30-10-es szabály

A 60-30-10-es szabály a színelméletben a kiegyensúlyozott és vizuálisan vonzó színsémák létrehozására szolgáló iránymutatás. A szabály szerint egy színsémának 60%-ban elsődleges színből, 30%-ban másodlagos színből és 10%-ban kiemelőszínből kell állnia. Az elsődleges szín a tervezésben használt fő szín; a másodlagos szín az elsődleges szín kiegészítésére és egyensúlyozására szolgál. A kiemelőszín feladata, hogy kontrasztot teremtsen, és felhívja a figyelmet az egyes design elemekre. A fenti szabály követésével összefüggő és kiegyensúlyozott színsémát hozhatunk létre, amely vizuálisan vonzó, illetve könnyen áttekinthető a szemlélő számára.

 

Eltérés a szokásostól

Bár a színelmélet és a különböző színek mögött rejlő jelentés megértése hasznos lehet a hatékony branding és marketing érdekében, vannak olyan esetek is, amikor hasznunkra válhat, ha eltérünk a szokásostól, és megszegjük a szabályokat.

Például a váratlan vagy szokatlan színek használatával egy márka vagy termék kitűnhet a zsúfolt piacon, és emlékezetes benyomást kelthet. Ez különösen akkor lehet hatékony, ha a fiatalabb közönséget célozzuk meg, amely fogékonyabb a hagyományostól eltérő brandingre.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szabályok megszegése kockázatos is lehet, és nem mindig vezet sikerre. Mielőtt eltérnénk a hagyományos színpalettától, alaposan át kell gondolnunk a célközönséget és a közvetíteni kívánt üzenetet, valamint a nem hagyományos színek használatának lehetséges kockázatait és előnyeit.

 

A márkádnak megfelelő színek

Minden sikeres márka tudatosan használja a színeket marketing célokra. Ezek a márkák tudják, hogy a színek képesek maradandó benyomást kelteni, illetve hatást gyakorolni a fogyasztókra. Legyen szó a Coca-Cola ikonikus piros-fehér színéről vagy a McDonald’s merész sárgájáról, a színek kulcsszerepet játszanak egy emlékezetes és felismerhető brand identitás megteremtésében.

A színek tudatos használatával a márkák képesek érzelmeket kelteni, üzeneteket közvetíteni, illetve konzisztens arculatot létrehozni fizikai és digitális térben is. Egy luxusmárka visszafogott és kifinomult színpalettát használhat, hogy eleganciát és exkluzivitást sugalljon, míg egy fiatalos márka az élénk és merész színek alkalmazásával energiát és izgalmat közvetíthet.

A nagy márkák tudatosan használják a színeket a hatékony marketing érdekében. Forrás: Medium

 

Színpszichológia a UX design terén

Az eddig említettek közül fontos mindent figyelembe venni UX design terén a kívánt céljaink eléréséhez. Azonban vannak további helyzetek is, ahol a szinek hasznos eszköznek bizonyulhatnak. UX designban a színpszichológia a használhatóságban és a navigációs tájékoztatásokban is segíthet. A színek segítségével felhasználókat bizonyos műveletek felé irányíthatunk, például vásárlásra vagy egy űrlap kitöltésére. Megfontolandó a tudatos kontraszt használat az akciógombok (CTA) kiemelésénél, így is vezetve a felhasználó figyelmét és felhívni a figyelmet kívánt interakciókra.

A színek jelentése a CTA (akció) gombok esetében. Forrás: ConvertKit

A szín az információs hierarchia meghatározásának is hatékony eszköze. Ha hozzárendelünk bizonyos színeket bizonyos típusú információkhoz, zökkenőmentesebben vezethetjük végig a felhasználót az információfolyamon. Ez a koncepció különösen hasznos az olyan összetett felületeknél, ahol az információkat intuitív módon kell rendezni és kategorizálni.

A színpszichológia segít az inkluzív design kialakításában is. Bizonyos színkombinációk használata, a kontrasztarányok tiszteletben tartásával, nagymértékben javítja az olvashatóságot a látássérült felhasználók számára, így a design többek számára válik hozzáférhetővé. Biztosítanunk kell, hogy a kiválasztott színpaletta minden felhasználó számára olvasható és esztétikus legyen, függetlenül a felhasználó látási képességétől.

Kontrasztarány ellenőrzés a WCGA (web-akadálymentességi) irányelvek szerint.  Forrás: Accessible Web

 

Színpszichológia a UI design terén

A színpszichológia a UI design terén is fontos szerepet játszik a vizuális konzisztencia kialakítása, illetve a branding során. Ha egységes színsémát alakítunk ki a különböző képernyőkön, az hozzájárul a konzisztens megjelenéshez, így a felhasználók könnyebben felismerik a márkát és növekszik a felhasználói interakció mértéke is. A konzisztens színpaletta ami egyensúlyban van a brand identitással, segíti a felismerhetőséget és használatával a márka könnyebben felidézhetővé válik.

A 60-30-10-as szabály a Hello Fresh iOS UI esetében. Forrás: Mobbin (Hello Fresh)

Emellett, használhatunk színeket a felület-elemek funkcióinak jelzésére is. Bizonyos színkódok univerzálisan ismertek, a zöld például a sikeres visszaigazolás, míg a piros a hibajelzés színe, így ezek javíthatják a felület azonnali érthetőségét.

A visszajelzések színei és azok jelentése. Forrás: Digital Synopsis

Továbbá, a színpszichológia segít a mikrointerakciók esztétikájának kialakításában is. Ezek az apró funkcionális mozdulatok, például a kattintás hatására színt váltó gomb, értékes visszajelzést adhatnak a felhasználó számára. A fenti esetekben, a színek megfelelő használata nem csupán dinamikusabbá és vonzóbbá teszi a felületet, hanem segíti a felhasználókat a felhasználói felülettel végrehajtott interakciók megértésében is.

 

Összegzés

Úgy tűnhet, túl sok mindenre kell figyelnünk, és a színek tudatos használata csupán felesleges próbálkozás. Nos, ha elsőre kissé bonyolultnak is látszik, a gyakorlatba átültetve mindez sokkal egyszerűbb. Ha a másik irányból nézzük, akkor minden apróság egy újabb dolog, amit az előnyünkre fordíthatunk, illetve egy újabb lökés a sikeres marketing irányába. A logó színétől kezdve a weboldal kialakításán át a mobilalkalmazás felhasználói felületének színéig, a brand vizuális identitásának minden egyes szempontját alaposan át kell gondolnunk és finomítunk, hogy egységes és meggyőző üzenettel szolgálhassunk.

Röviden: ha sikereket szeretnénk elérni a branding és marketing terén, elengedhetetlen a színek tudatos és stratégikus használata. Ha időt szánunk arra, hogy megértsük a színek erejét és fogyasztói érzékelésre gyakorolt hatását, olyan designt hozhatunk létre, amely kiállja az idő próbáját, és összhangban áll a célközönséggel.

Oszd meg velünk véleményed

  Kérem írd be üzenetedet

  Kérem írd be email címed!

  Kérem írd be üzenetedet

  Küld

  Website-okat, mobil applikációkat és szoftvereket tervezünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti céljaidat!

  Csapatunk

  Kapcsolat

  Kedves Ergo,

  A nevem
  . Az email címem
  . Üzenetem:

  ajánlott
  cikkek

  Tudj meg többet a témáról

  A készpénzes fizetés élménye – Váltsunk azonnal mindenben digitális fizetésre vagy inkább várjunk?

  2024. máj. 10. | 23 perc olvasás

  Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a végfelhasználók milyen előnyöket társítanak a fizikai készpénz használatához. Szemügyre vesszük azokat a folyamatokat és élethelyzeteket, amikor a készpénz használatát...

  Készíts user personát egyszerűen sablonunk segítségével!

  2023. aug. 03. | 11 perc olvasás

  A marketinges nagynénje látta az applikáció terveit és egy fantasztikus, korszakalkotó ötlete támadt. / “Nagyon tetszenek a jelmezes kiskutyák, úgyhogy szerintem megjelenhetnének valahogy a logóban.” / “...