Skype az iphone-on

  • Rung András
  • 2009. ápr. 8.
  • nincs hozzászólás
  • 3 perc

Nemrég töltöttem le a skype-ot az iphone-ra és kíváncsian vettem szemügyre, hogy mennyiben hasonlít a mac-es skype-hoz és mennyire jól sikerült az iphone adaptáció.

Egy dologban teljesen hasonlítanak. Mind a kettő azonnal indul el. Az iphone-os skype azon a helyen indul, ahol utoljára kiléptünk. Ez, ha közben nem kapcsoltuk ki az iphone-t rendben is van, de ha újra indítok, akkor sokkal szívesebben látnám a csetpartnereim, semmint a korábbi már lezárt, vagy megszakított beszélgetéseket. Fárasztó, hogy ilyenkor át kell kattintanom a contacts-ra is.

Nos nézzük a contact listát. Tetszik, hogy jobb oldalt ugyanúgy választhatok gyorsan az abc alapján, mint a telefonszámaimnál. Ez egy jó integráció, amiben a skype alkalmazkodott az egyébként gyakran használt telefonáláshoz. Azt már kevésbé tartom jó ötletnek, hogy az abc betűivel van tagolva a névsor, mert az egyes betűk értékes helyet foglalnak el a kontaktoktól.

Jó, hogy lehet az online és az összes kontaktot külön látni, de sajnos olyan nézet nincs, hogy minden kontaktom látom, de az online-ok felül vannak.

A csetelésnél is elég jól sikerült az iphone sms jellegével való integráció, mert a szövegeket tartalmazó dobozok aszerint, hogy ki beszél jobbra vagy balra kicsit beljebb kezdődnek. Az így felszabaduló helyen a beszélő képe, vagy képének helye látszik.

Kellemetlen a csetelésnél, hogy nincs vízszintes ún. landscape nézet. A legtöbb fontos iphone-os alkalmazásnál kiharcolták, hogy legyen ilyen, mert ebben az esetben sokkal könnyebb gyorsan gépelni. Az iphone-skype-nál ez nagyon hiányzik.

A beszélgetések megőrződnek, de ki tudja meddig. Ezt nem lehet szabályozni, vagy nem lehet informálódni, mint a rendes skype-on. Sajnos a history-ban csak hívások vannak. Nem a skype hibája, de 3G rendszerből nem lehet telefonálni, nyilván ennek a mobil szolgáltatók nem nagyon örülnének.

A keresés jó és egyszerű, a találatok listája talán még áttekinthetőbb, mint a számítógépen. Igaz nem lehet ezekre rendezni, de ezt egy iphone-os alkalmazástól nem várom el.

Természetesen elég sok dolog kimaradt az iphone skype-ból. Ez nem is fáj nekünk. Talán a fájl küldés, videobeszélgetés és csetben való kereshetőség még jól jönne egy ilyen kisméretű interface-n is.

Összességében azt mondhatom, hogy elég jól sikerült az iphone skype, amin persze ekkora cég esetében nem vagyunk meglepve. Jól sikerült a fontos funkciók kiválasztása és azok iphone-osítása, bár van még egy két dolog, amivel rohamosan lehetne fejleszteni az alkalmazást.


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!