Otp weblap szétesőben

 • Rung András
 • 2009. márc. 2.
 • 4 hozzászólás
 • 2 perc

Ma délután furcsa jelenséget láthattak az Otp látogatói. A felső menüsor az oldalon meglehetősen szokatlan jelenségeket produkált, ha az ember rávitte az egeret, akkor egyes pozíciókban meglehetősen csúnyán nézett ki. Elismerés azonban az Otp-nek, hogy mire most újra megnéztem a hiba már eltűnt. Persze erre lehet mondani, hogy egy ilyen hibát illik egy ekkora cégnek gyorsan javítani. Illik, illik, de nem szokás.

Ha már írok róla, gondoltam, egy két észrevételt is teszek a menüvel kapcsolatban. Kifejezetten előnytelen, hogy a menü lent is megismétlődik még egyszer, amiből az önkormányzatok kimaradnak. Úgy látszik ők már nem voltak elég fontosak…

Szimpatikus, hogy habár grafikával oldották meg, a menüneveket kiírja szövegesen is, ha ráviszem az egeret. Kicsit szerencsétlenül hangzik a befektetői kapcsolatok és a kapcsolat egymás mellé helyezése ilyen formában. Talán elég lett volna annyi, hogy Befektetőknek. Az ember, ha a kapcsolatra kattint, akkor olyan egyéb állampolgár érzése lesz, hogy ő csak olyan egyéb, nem befektető. Pedig tudjuk most Otp részvényesnek lenni nem túl vidám dolog.

A menüvel a másik gondom, hogy vízszintesen nyílik ki, nem függőlegesen. Ez két okból is zavaró. Egyrészt nem megszokott. Persze, ha újszerű lenne és klassz, akkor nem ostoroznám. De nem klassz, főleg azért, mert ha a mohó felhasználó 4 ponttal arrébb akar valamire kattintani, és srégen rántja az egerét, akkor bizony eltűnik a menü.

Idegesítő, hogy a menü felett a menü még egyszer ott van a bal felső sarokban, csak legördülőképp, és a kis puzzle darab sem nevezhető túl egyértelmű ikonnak. Biztos nem kattintanék rá, legfeljebb, ha az életem múlna rajta.

Természetesen a bejegyzés célja nem az Otp ostorozása. Nézzük meg a Cibet. A menü elve rosszul azonosítható vizuálisan, csupa nagy betűvel van, ami meg rosszul olvasható. És persze van két szerencsétlen elnevezés is benne. Ügyetlen az érje el célját és az aktuális menüpontok. Nem túl informatívak tartalmukat illetően. Az viszont szimpatikus, hogy a Cib letakarította a csak a befektetőket érdeklő tőzsdei információk tömkelegét és úgy viselkedik webes kommunikációjában, mint egy rendes lakossági bankhoz illik.

 

 


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. mosquito_ Válasz
  a CIB-et picit jobban is darabokra szedhetned, kivancsi lennek mi a velemenyed :)
 2. Rung András Válasz
  na majd megnézem valamikor, én a régi felületüket ismeretem, mert ex-inter-európa ügyfélként kerültem hozzájuk. A net bankjuk nem működött csak explorerrel, firefoxszal se! Nagyon lehangoló volt. Talán ez az új jobb, majd elválik.
 3. bedouin Válasz
  mosquito kommentje óta eltelt pár hónap, és azóta a CIB 2x is váltott kinézetet. az első váltás abszolút rossz irány volt, a mostani viszont ígéretesnek tűnik - szerntem. nagyon érdekelne a te véleményed is ezzel kapcsolatban! nem írsz róla egy posztot? :)
 4. Rung András Válasz
  @bedouin: Bölcsen szólsz, tényleg sokkal jobban tűnik első ránézésre. A régi díjak ide, díjak oda katasztrófa volt. Jó lenne róla írni, remélem lesz is rá időm majd!

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!