Mit tanuljunk a Windows Phone-tól

 • Rung András
 • 2013. feb. 25.
 • 4 hozzászólás
 • 2 perc

Mostanra már elült az a korszak, hogy szakmai körökben a Windowst szapulni illik. Magam lelkes Mac-es felhasználó vagyok, de folyamatosan követem, hogy mit csinál esetleg jól vagy jobban a Microsoft. Az iPhone és az Android az alkalmazások böngészését látszólag nagyon elegáns módon végzi. Egy egy kompakt képernyőnk van, amin jobbra balra csúszkálhatunk és választhatunk kedvenc alkalmazásaink közt. A Windows telefonon azonban fel le mozgunk, azaz az alkalmazásoknak egy végtelenített listáján belül görgethetünk. Látszólag az első elegánsabb megoldás, de ha kipróbáljuk mind a két eszközt, akkor rájövünk, hogy a második lényegesen kényelmesebb.

Iphone képernyők sora

Windows Phone menü

A Windows Phone tervezői itt jobban figyelembe vették az emberi test sajátságait. Próbáljuk ki! Hüvelykujjunkat sokkal könnyebb és természetesebb fel-le mozgatni, mint jobbra-balra. Hogy mit tanulhatunk ebből? Minden esetben próbáljuk ki és gondoljuk végig, hogy mi a legkényelmesebb használat a felhasználónak, ne hagyatkozzunk a bevett sablonokra. Minden gesztust, tevékenységet saját környezetében értékeljünk, és válasszuk ki azt, ami a legkönnyebb, de egyben a legbiztosabban is használható.

A másik érdekes sajátossága a Windows Phone-nak, hogy a nyitó oldalán lévő alkalmazásindító csempék átmérezhetőek. Nincsenek az alkalmazásoknak olyan cool ikonjai, mint az iPhone-on, viszont minden akkora hangsúlyt kap, amekkorát megérdemel. Egy nagyobb foltot sokkal könnyebb észrevenni és újunkkal eltalálni. Ezt is ügyesebben csinálja a Windows Phone.

[divider]
Még mindig lehet jelentkezni mobilos előadásunkra:

Előadó
Az előadást dr. Rung András tartja, aki 10 éves tapasztalattal rendelkezik a piacon. Előadásokat tartott a Ringiernek, és a Hvg-nek szakmai képzésein (Hvg online sikerkalauz konferencia, Hvg tartalommareketing konferencia) keresőoptimalizációs konferenciákon is rendszeres előadó (pl. Keresőmarketing nap).

Az előadás célja
Segíteni szeretnénk weblapok, alkalmazások tulajdonosainak, vezetőinek. Olyan módszereket mutatunk meg, amelyekkel sikeresen tudnak saját alkalmazásokat tervezni. A résztvevőkkel megosztjuk tapasztalatunkat és tudásunkat, amelyeket számos alkalmazás és mobilweboldal tervezése során szereztünk meg.

Időpont
Február 26. (kedd) délután 6 óra

Helyszín
Kolor bár
Budapest VII. ker. Király u. 13.

Jelentkezés
Jelentkezz az előadásra Febr. 25. 24:00 óráig kapcsolati oldalunkon vagy írj egy emailt az info@ergomania.hu-ra.

 


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. kisvirag Válasz
  Az érdekes egyébként az, hogy volt olyan Android (HTC Hero, 2.1-es Androiddal) ahol fentről lefelé lehetett lapozni az alkalmazásokat. Amikor megvettem a desire C-t, ami ugyanúgy HTC, első alkalommal csak néztem bután, hogy miért nem lapoz. Aztán rájöttem, hogy mert jobbra-balra kell. Még a mai napig van, hogy rossz irányba kezdek el söpörni :) (amire biztosan rásegít az is, hogy egyébként a legtöbb alkalmazásban a listákat, timelineokat fel-le lapozod, tehát egyébként is benne van az emberben a mozdulat)
  • Rung András Válasz
   Ez így van. Ez klasszikusan a könyv versus pergamen kategória. Szerintem a fel-le itt konceptuálisan és fizikailag is könnyebb. Nyilván az Apple könyvhatást akart kelteni. Ez a maga idejében forradalmi volt, de nem kellene hozzá görcsösen ragaszkodni. Az egész iPhone egy kicsit ilyen görcsös ragaszkodás a 2007-es sikertörténethez.
 2. András Válasz
  Androidon szerencsére szabadon telepíthetők tetszőleges Launcherek, ezek többsége pedig tudja azt, hogy függőlegesen is lehessen görgetni az alkalmazásfiókban. Szerintem ez a leghelyesebb hozzáállás, döntse el a felhasználó, mit szeretne. Egy megfontolt, pipával a szájában alkalmazást választó típus lehet, hogy a mutató ujjával fog lapozgatni és ekkor számára már nincs akkora különbség kényelmi szempontból a kétféle izommozgás között, viszont konceptuálisan lehet, hogy így észleli jobbnak. Nekem a Windows csempés megoldásával az egyik legnagyobb problémám pont az, hogy csak fix méretű csempék választhatóak. Értem, hogy miért fontos ez, másképp talán nehéz is lenne megvalósítani és sok lyuk maradna a nyitón, de számomra nagyon rugalmatlan, személytelen az egész. Szintén az Android megoldását tudom felhozni (számomra) jó példának: a home screenre tetszőlegesen helyezhetünk ikonokat (mint az iOS-ben), vagy widgeteket, amelyek mérete rugalmasabban változtatható. Így sokkal jobban ki lehet emelni a hangsúlyos dolgokat, képernyőnként más-más módon is.
  • Rung András Válasz
   Alapvetően jó, ha a felhasználónak adunk lehetőséget a testreszabásra, de azt tudni kell, hogy ez kb. a 10-20%-nak érdekes, ettől függetlenül őket nem szabad büntetni, mert lehet, hogy ők a leghálásabb ügyfeleink. A legjobb megközelítés, hogy vannak szuper jó default értékek, amik majdnem mindenkinek jók, és akinek nem tetszik az megtalálhatja a beállításokat és ott átvariálhat dolgokat. Fontos azt is látni, hogy sokszor azért a személyre-szabahatóság nagyon jelentős többletköltségeket hozhat, emiatt nem éri meg. Ezt mindig mérlegelni kell, egyébként én sem szeretem a rugalmatlan rendszereket.

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!