iPhone alkalmazás twitterezéshez: TwitterFon

 • Rung András
 • 2009. jún. 10.
 • 9 hozzászólás
 • 4 perc

A TwitterFon egy viszonylag egyszerű kis alkalmazás, de még aktív twitterezőknek is többnyire elég arra, amire kell.

Az alkalmazás ikonja azon túl, hogy szép és jól illik az általános iphone designba, megfelelően kiugrik a fekete háttérből és az inon a t betű könnyűvé teszi a gyors azonosítást is.

Összesen öt menüpontunk van: friends (barátok), mentions (utalások), messages (üzenetek), favorites (kedvencek), search (keresés). Nekem nagyon hiányzott egy sugó opció. Ezzel az eszközzel kezdtem el twitterezni, és nehéz volt egy idegen eszközzel egy újszerű kommunikációs módot elsajátítani.

A menüpontok alul helyezkednek el. Ez iPhone-on teljesen rendben is van, hisz ilyet másutt is sokat látunk. Egyedül a friends elnevezés nem tetszik, hisz itt nem a barátaim üzenetét látom, hanem a sajátjaim és azokét, akiket követek. Tudom, ennek a twitter világban ez a neve, de ettől még nem tetszik.

Felül két egyértelmű ikon utal arra, hogy frissíthetünk, illetve hogy elkezdhetünk írni egy tweetet. Ezek elrendezése követi az iPhone-os gyakorlatot (pl. mail), így megtanulásuk nem igényel különösebb mentális erőfeszítést. Igaz a frissítés gomb több helyen alul van, itt pedig az edit (szerkesztés) megszokott helyén fordul elő, de ez nem okozhat a felhasználóknak gondot. A két felső ikon közt a kategória neve szerepel, minden kategóriának egyedi színe van. Nem zavaró, de sokat nem tesz hozzá a használhatósághoz.

A belépéskor azonnal a friends kategóriába ugrunk, oda ahol legutoljára voltunk. Kék színnel okosan felvillannak a mások friss bejegyzései és zölddel a minket közvetlenül érintők. Felfelé görgetve nézhetjük meg az újabb és újabb bejegyzéseket. Ez így van nagyon jól. Egyedül ez akkor zavaró, ha közben másutt is olvassuk a twittert, akkor itt olyan üzeneteket is látunk olvasatlanként, amiket már valójában olvashattunk. Ez azonban nem igazán az alkalmazás hibája, bár lehet, hogy össze lehetne hangolni ezeket ügyesen.

Egy bejegyzésre kattintva az adott tweet írójáról tudhatunk meg többet, talán ha a jobb felső sarokban lévő nyíl nagyobb lenne, akkor gyorsabban észre lehetne venni, mert itt még további részletekkel barátkozhatunk meg.

Ha van a szövegben url, akkor kell némi ügyesség ahhoz, hogy ne arra bökjünk, ha a teljes szöveg háttere érdekel minket. Hiányosság, hogy urlt csak fejből tudunk beszúrni, vagy Safari bookmarklet segítségével. Reméljük, hogy az 3.0 iphone copy-paste funkciója ezt kezelni fogja.

A friends oldalon kedvencnek tudunk megjelölni tweeteket a csillaggal teljesen egyértelmű módon. Ha egy ember arcára bökök a friends oldalon, akkor válaszolni tudok neki, ha a nevére, akkor a névjegyét, illetve tweetjeit tudom megnézni. Jó, hogy ezekre a funkciókra van direkt elérés a tweet listában, de az már nem igazán egyértelmű, hogy miért pont így vannak ezek a funkciók összerendezve. Ha fordítva lenne, pont ugyanilyen jó/rossz lenne.

A tweet írás egyébként egyszerű és kényelmes. Tudunk iPhone koordinátát (sok értelme szerintem nincs) és képet is beszúrni. A kép elhelyezése kifejezetten kényelmes. Elő tudunk varázsolni képet már meglévő fotóinkból, vagy tudunk rögtön egyet készíteni és azt is beszúrhatjuk. Ezzel az alkalmazás egy gyors helyi közvetítést is lehetővé tesz.

Kereső felülete is egyszerűen kezelhető. Megadhatok kulcsszót és célkereszt ikonra bökve megmondhatom, hogy hány kilométeres körzet érdekel. A kilométert a már más iPhone alkalmazásokban is megszokott görgethető tárcsával választhatom ki.

Összefoglalva a Twitterfon egy nagyon kényelmesen kezelhető, praktikus eszköz twitterezéshez, és azon túl, hogy jól működik még vizuálisan igényes is. Bátran ajánlom! Nem utolsó sorban a screenshotjaik is nagyon jók és informatívak.

 


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. kollinz Válasz
  eddig twitterificet használtam, most felraktam a twitterfont, tényleg jobb a felülete, könnyebb használni. csak az a ronda világoskék kiemelés szín nem tetszik :)
 2. Rung András Válasz
  Örülök, hogy hozzájárult a blog az életed jobbá tételéhez. Nekem a kékkel semmi gondom nincs, de a személyreszbahatóság esetleges előny lenne. Ha lesz időm megnézem azért a twitterificet is. Mi volt vele a gondod?
 3. Bővíz László - JUEX Válasz
  Hamár Twitter -
  Kérdezted András, hogy miért nem vagyok twitteren.

  Még ahányszor megnéztem egy egy ilyen tweedet vagy mit, mindig az az érzés fogott el, mintha beléptem volna egy cset szobába, ahol legalább tíz szálon folyik a beszélgetés. Az információk dekódolása lényegesen nagyobb koncentrációt és idő ráfordítást igényel így, illetve állandó megszakításokat okoz a figyelemben. Ez a mérleg egyik oldala. Mi a másik, amiért megéri? Nyilván azért nem tudom, mert még nem próbáltam ki :)
  Elmondod?
 4. Rung András Válasz
  Persze. Nekem az első két hét teljesen értelmetlennek tűnt, de most már elég hasznos és érdekes. Az elején több időt igényel, ami vélhetőleg csökkeni fog. Számomra előnye:

  -egyáltalán nem kell követni a dolgokat, ha van kedved beleolvasol, ha nincs kedved nem. Olyan, mintha lemennél a kocsmába és a haverok már ott beszélgetnének. Lehet, hogy megkérdezed, hogy miről volt szó, de lehet, hogy csak leülsz és szimplán bekapcsolódsz
  -kérdéseidre, problémáidra gyorsan kapsz értelmes és jó válaszokat. Gyakran sokkal jobbakat, mintha izzadnál a googlelel.
  -te is segíthetsz másokon, megoszthatod a tudásod
  -viszonylag kis erőfeszítéssel szocializálódhatsz olyan emberekkel, akikkel van valami közös érdeklődésed vagy csak egyszerűen szimpik, de nincs arra idődtök, hogy rendszeresen összejárjatok.

  Én személy szerint, hogy érdekes jópofa dolognak tartom, sokat tanultam a twittertársaimtól:)
 5. kollinz Válasz
  @Rung András: twitterific nem jelzi ilyen egyértelműen az 'olvasatlan' tweeteket, plusz a felülete is kicsit nehezebben használható. elkövették pl. azt a klasszikus hibát, hogy bizonyos funkciókat csak ikonnal jeleznek (szöveggel nem), és mivel az iphone-on ugye nincs hover :), meg kell tanulni, hogy melyik piktogtam mit jelent. (ez utóbbi egyébként iphone ui tervezési típushiba szerintem.)
 6. Rung András Válasz
  teljesen jókat mondasz, ezekkel mind egyet értek. Mit használsz desktopon tweeteléshez?
 7. kollinz Válasz
  csak simán böngészőben használom.
 8. kulcsi Válasz
  "egyáltalán nem kell követni a dolgokat, ha van kedved beleolvasol, ha nincs kedved nem. Olyan, mintha lemennél a kocsmába és a haverok már ott beszélgetnének. Lehet, hogy megkérdezed, hogy miről volt szó, de lehet, hogy csak leülsz és szimplán bekapcsolódsz"

  Ezt nagyon jól megfogtad! Ezt fogom idézni Tőled ezentúl, ha megkérdik, hogy akkor most mire is jó a twitter?! :)
  A tweetdeck-et használom amúgy, de hamarosan vásárolok egy MacBook+iPhone párost, és akkor áttérek az efféle jószágok használatára... köszi a tippet!
 9. Rung András Válasz
  Kulcsi örülök, hogy a twitter használatodhoz némileg hozzájárultam, így legalább leróttam hálám, hogy felhívtátok rá a figyelmet. A macbook iphone párost támogatom, nagyon fog javulni az életminőséged és a munkahatékonyságod+ lesz valaki akivel tudok beszélgetni a maces ergonómiát támogató szoftverekről:)

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!