Emberi idő

 • Rung András
 • 2013. jún. 17.
 • 6 hozzászólás
 • 2 perc

Felhasználó felületeinken gyakran kell megjelenítenünk időpontokat. Elvileg nem tűnik bonyolult feladatnak ez, de mivel egy felületen gyakran időpontok tömege jelenik meg (pl. egy emailkezelő, mint a gmail.com esetében), ezért fontos, hogy a felhasználók gyorsan el tudják helyezni az egyes eseményeket a fejükben leképezett időfonalon. Amikor időpontokat jelenítünk meg, akkor érdemes az alábbi alapelveket figyelembe venni:

 •  Soha ne jelenítsünk meg hónapot számmal, hacsak nem adatbevitelről van szó, vagy nagyon kevés helyünk van, és tényleg nem tudunk mit csinálni. Vegyük figyelembe, hogy sosem úgy gondolunk egy hónapra, hogy most épp az év 4. hónapja van, vagy akár a 32. hétben vagyunk. Ha egy hónapra gondolunk, vagy arról beszélünk, akkor mindig a nevét használjuk, ezért sokkal könnyebb felfogni, ha ezt látjuk, hogy május 4, mint ha azt, hogy 05/04.
 • Ha a megjelenített időpontok az idei éven belül mozognak mindig, akkor felesleges kiírni az évszámot. Ha időrendben sorjázó eseményeket mutatunk meg, és ezekből némelyik idén történt, némelyik korábbi években, akkor célszerű csak a korábbi években megtörtént eseményekhez évet mutatni. Ha az idei és korábbi események keveredhetnek, akkor természetesen ne hagyjuk el az évszámokat.
 • A mai napon bekövetkezett eseményekhez felesleges dátumot mutatni, elég csak az időt. Ha a pontos idő nem lényeges, akkor elég annyit kiírni, hogy ma.
 • Hasonlóan a tegnap történt eseményekre elég annyit írni, hogy tegnap vagy tegnap 11:03.
 • Az egy héten belül bekövetkezett eseményekre hivatkozhatunk a napok nevével, mint szerda, péntek stb.
 • Az egy hétnél régebbi eseményekre hivatkozzunk dátummal. Korábban az itt vázolt gyakorlatot követő facebook.com-on lehetett ilyeneket látni, hogy három héttel ezelőtt, 5 nappal ezelőtt, de ha megpróbáljuk ezeket a hivatkozásokat idősíkunkon elhelyezni, akkor gondban vagyunk, fogalmunk sincs, hogy három héttel ezelőtt pontosan mi volt, viszont ha azt mondjuk, hogy május 13-án, akkor az talán segít.

Az itt vázolt elvek alapján egy lehetséges időpontlista egy képzeletbeli eseménysorozathoz, ami lehet emailek, utalások, stb. sora:

 • 11:03 / Ma
 • Tegnap 19:22 / Tegnap
 • Szerda / Szerda 19:01
 • Hétfő / Hétfő 10:04
 • Június 1.
 • Április 2.
 • Dec. 9.

 

 


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. deejayy Válasz
  Személyes tapasztalatokra/preferenciákra alapozok: Hónapot számmal: írásban pl. sokkal gyorsabb leírni a hónapot számokkal, mert minimum 3 betűt spórolunk, valamint hónapváltáskor is csak egyet kell hozzáadni az előzőhöz, nem pedig a szöveges reprezentációt előkotorni az agyunkból. A tálcám jobb szélén is azt látom, hogy "2013.06.17.", tehát ha mondjuk összehasonlításról vagy beírásról van szó, az egyen megjelenítés szerintem többet segít. Évszám: sajnos találkoztam már olyan blogokkal, akik hasonlóképpen gondolták, azzal a kivétellel, hogy "ha az aktuális", tehát egy 5 éves cikket a design kedvéért is simán csak "szeptember 7."-nek írtak. Ez a rossz gyakorlat bennem egyből kétségeket ébresztene, ha ilyennel találkoznék. "tegnap 11:03", huh, hányadika is volt tegnap, ha ma van 17, akkor 16, ezaz. Ugyanakkor fordítva viszonylag ritkán zavar, tehát "06-16, akkor... ja az tegnap volt". Pl. ha valamit írásban dátumozni kell (általában bizonylatok), akkor rendszeresen megkérdezem a hozzám közelebb állót, hogy hányadika van... Az idő nem lényeges: "1 órája", jó, de mikor, 1:15 vagy 0:55 perce? Az idő lényegességét szerintem általában a kontextus határozza meg, és nem a felület. Pl. a facebook üzenőfalon is fontos lehet egy pontos időpont, "GPS szerint 2 óra 13 perc múlva ott vagyunk, írta: 2 órája", akkor 13 perc múlva érkezik, vagy már 15 perce itt kellene lennie?
  • Rung András Válasz
   Én itt elsősorban olyan helyzetekre gondoltam, amikor írtam, ahol egy lineáris listád van. A bevitel és a megmutatás két különböző dolog. Az pedig, hogy mit látsz a tálcád szélén viszonylag kevésbé befolyásolja a mentális modelledet, amit 0-6 évesen alakítottál ki. Az én tálcámon pedig ez nem látszik:) Abban teljesen igazad van, hogy az idő lényegességét a kontextus határozza meg, természetesen van amikor a pontos adatmegadás a jó, van amikor meg kevésbé. Ez az x órája, x napja valóban nem annyira működik, ezért dobta el a facebook is.
 2. Lénárd Gábor Válasz
  Remek a cikk, nagyon jó szabályokat fogalmaz meg. - Érdemes lenne még körüljárni az időzónák problémáját, meg amikor talán észre sem vesszük, de már éjfél után vagyunk, és még az előző napot érezzük "mának". Valószinűleg ezért népszerű a relativ formátum ("2 órával ezelőtt"), mert elegánsan elkerüli a problémát. Nemzetközileg használt szoftverek esetében, illetve reggel 7 előtt én inkább ezt a formát használnám. - Az egy-két hónapnál távolabbi időpontok esetén én már kiirnám az évszámot is, hogy egyértelmű legyen. - Valószinűleg az időformátum gondos kiválasztása mellett hasznos lehet valamilyen módon elérhetővé tenni a teljes dátumot, ha ez a felület bonyolitása nélkül elérhető (pl. rányomva a dátumra vagy desktopon tooltippel). Ez megoldaná a deejayy által felsorolt problémák nagy részét is.
  • Rung András Válasz
   Igen, általában jó, ha ugyanaz az információ pl. egy mouse overre kétféleképpen is elérhető. Az éjfél előtt éjfél után sokszor emberi kommunikációban is gondot okoz. Én is vigyázok pl. ha éjfélkor írok levelet, akkor a holnap mellé odaírom a pontos dátumot is.
 3. Lénárd Gábor Válasz
  Ergonómikusabb lenne ez a site, ha a hozzászólásban szereplő sortöréseket megjelenitené. :)
  • Rung András Válasz
   Dolgozunk az új verzión! :)

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!