A használhatóság világnapja

 • Rung András
 • 2009. nov. 8.
 • 11 hozzászólás
 • 2 perc

Az 5. használhatósági világnapot ünnepeld együtt olyan emberekkel, akik a szoftver vagy a webes ergonómia területén dolgoznak, vagy pusztán csak vonzalmat éreznek a működőképes dolgok iránt. Az esemény nyitott, de ha jönni szeretnél, mindenképp jelentkezz az esemény Facebook oldalán, mert ez alapján tervezzük a helyszínt. A program kötetlen beszélgetés, ha nem tudsz jönni, akkor talán közvetítünk ustreamen. A helyszínt szerdán jelentjük be az esemény oldalán. Ha valami miatt nem vagy a Facebookon, vagy nem megy a jelentkezés, akkor írj a rungandras@gmail.com címre.

Időpont: 2009 november 12. csütörtök 19 óra
Helyszín: Budapest, VI. kerület, Most nevű hely (korábbi Articsóka), Zichy Jenő u. 17.

A HVG Könyvek ajándéka
Steve Krug “Ne törd a fejem!” című könyvéből sorsolok ki azok közt, akik itt írnak kommentet és a kommentben megneveznek 3 magyar weboldalt, amelyek valamilyen oknál fogva jól és hatékonyan működnek. Nem a szépség vagy a tartalom a lényeg, bár nyilván ezeknek is örülünk. Minden oldalhoz írj 2-3 mondatot arról, hogy miért tartod az oldalt különösen praktikusnak! Az eredményt itt teszem közzé egy kommentben, úgyhogy kövesd a radaron vagy nézz ide vissza november 12.-e után.


A SZERZŐRŐL

Rung András 2002 óta foglalkozik UX-szel. Az innovációt és az üzleti fókuszt mindig szem előtt tartja. Az első magyar webergonómiai könyv a Felhasználóbarát honlapok társszerzője. Cikkei a nemzetközileg is jelentős Smashing magazinban is megjelentek.

 1. GaboraHorvath Válasz
  Sziasztok!

  Először is Grat! a bloghoz!

  és a 3 oldal:
  www.bet.hu/
  itt a könnyen paraméterezhető interaktív grafikont emelném ki,
  persze lenne mibe belekötni az oldalon, de ez a funkció kényelmesen használhattóra sikerült
  és az oldalon megjelenített adatok is jól vannak struktúrálva

  www.utcakereso.hu/map3/index.php?
  ezen az oldalon az tetszik, hogy rugalmas a használata:
  - nem kell pontosan tudnom az utcanevet
  - növelhetem a térkép látható részét
  - ki-be lehet kapcsolni az egyes rétegeket (bkv, reklámok, ingatlan irodák, albérlet, stb.)
  - látható a teljes város nézet, amin külön navigálhatok

  www.nfu.hu/
  átlátható, érthető, megtalálom amit keresek,
  olyan plusz információkhoz is jutok, amiket nem is kerestem... ((jó. Itt is lenne min javítani))
 2. GaboraHorvath Válasz
  illetve az nfu helyett, inkább:
  www.utvonalterv.hu/

  A legjobb, hogy megjegyzi az indulás helyszínét.
  Ha egyszer megadtam, hogy honnan megyek, akkor legközelebb automatikusan kitölti ezt a beviteli mezőt.
  Érthető, használható, hasznos
 3. bodr Válasz
  Ikea: www.ikea.com/hu/hu/
  Nagyon egyszerűen megtalálom rajta, amit keresek, akár tárgytípus, akár hülye svéd név, akár cikkszám alapján is. A találatokat lehet többféle szempont szerint rendezni, és több terméket össze is tudok hasonlítani egymással. A www.ikea.com/hu/hu/catalog/allproducts/ oldal különösen alkalmas arra, ha nem konkrét dolog érdekel, csak nézelődni támad kedvem. A termékek oldalán egységesen vannak feltüntetve a termék jellemzői, ezért pár dolog megtekintése után már könnyen odaugrik a szemem az engem érdeklő jellemzőkhöz. Ellenőrizhető, hogy a kiszemelt árucikkből van-e a raktárban.

  Bookline: bookline.hu/
  A menüpontok alapján is jól el lehet igazodni, de a kereső is korrektül működik, a találati lista pedig gyorsan áttekinthető, nem zavaros, mégis szerepelnek rajta a legfontosabb tudnivalók (rövid leírás, ár, szállítási idő). Az online rendelés is egyértelmű és könnyen használható, nincs semmiféle bizonytalan pont benne (például könnyen növelhető a megrendelni kívánt mennyiség, könnyen kidobható a könyv a kosárból, folyamatosan látom, mennyi a kiszállítási díj, részletes visszaigazoló e-mail érkezik a vásárlásról).

  BKV: www.bkv.hu/home/index.php
  Lehet, hogy ezzel a választással nem leszek népszerű, de nekem ezzel az oldallal eddig sosem volt gondom, mindig mindent megtalálok rajta néhány másodperc alatt. Igaz, ez nem a keresőnek köszönhető, hanem a menetrendek közötti egyértelmű navigációnak. Egy adott járat menetrendje egy kattintással kinyomtatható, illetve az útvonal ugyanígy rárajzolható Budapest térképére. A legfontosabb tudnivalók minden jármű járatainak listája mellé ki vannak pakolva, és itt is egyértelműek az elnevezések, ezért ha hirtelen eszembe jut valami kérdés a tervezett utazással kapcsolatban, a válasz nagy valószínűséggel az orrom előtt van.
 4. Rung András Válasz
  Köszönöm az eddig bejegyzéseket. Jókat írtatok, tudtok jönni is holnap? Még várom holnap estig a bejegyzéseket!
 5. roth Válasz
  olcsobbat.hu. a faceted search egy használható megvalósulása - igaz, nem tökéletes, de magyar oldalon ennél jobbat, vagy csak közel ilyen jót még nem láttam.
  A bookline.hu-t én is kedvelem, főleg azért, mert megjegyzi az előző vásárlásom adatait, és ha minden ugyanaz, akkor nem kell mindent megadnom újra. Hiányzik mondjuk az akciós listák téma szerinti szűkítése.
  Több most nem jut eszembe, de a könyv már megvan úgyis :)
 6. GaboraHorvath Válasz
  www.netpincer.hu/

  Eleve jó volt az oldal:
  - Több szállítási cím (pl. munkahely, otthon) közül könnyen ki lehet választani az aktuálisat
  - Olvashatom mások értékelését, ami megkönnyíti a választásomat
  - Minden fontos információ az orrom előtt van (ár, összérték, szállítási idő, stb...)
  - Kedvencem, hogy rendelés után kiírja, hogy mennyi ideje adtam le a megrendelést

  és tud fejlődni! Úgy változik, tökéletesedik az oldal, hogy a főbb elemek nem változnak! Mindig mindent ugyanott találok, de valami apróság mindig változik... valami pluszt mindig találnak az oldalhoz
 7. Rung András Válasz
  @roth: Az ocsobbat.hu-nak tényleg elég jó a faceted search felülete. Talán még annyival lehetne javítani, hogy kiírja, hogy melyikből mennyi találat van, ha felé viszem az egeret és ha szűkítek, akkor frissítené a lehetőségeket, hogy ne tudjak összehozni olyan keresést, aminek nincs eredménye.
 8. Rung András Válasz
  Helyszín megvan: Budapest, VI. kerület,Most nevű hely (korábbi Articsóka), Zichy Jenő u. 17.
 9. Rung András Válasz
  bodr és GaboraHorvath, kicsit későn közlöm a jó hírt, de a Krug könyvet mind a ketten kiérdemeltétek. Egy emailben küldjetek nekem címet, nevet és telefonszámot, ha kell a futárnak az is. Köszi, és gratulálok!:)
 10. bodr Válasz
  Ma kaptam kézhez a könyvet, első blikkre nagyon praktikusnak és szórakoztatónak tűnik. Köszönöm szépen!
 11. Rung András Válasz
  @bodr: Na ennek örülök nagyon!

Szólj hozzá

 
Kérjük, írja be nevét!
Kérjük, írja be email hozzászólását!